Părinții preferă ”Dr. Google” în loc să consulte un medic? Opinia specialistului Mihai Craiu despre acest fenomen periculos

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels
EXCLUSIV
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels

În cadrul dezbaterii organizate de DC Media Group, intitulată ”Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene (RAM). Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon?”, medicul primar de pediatrie, conf. dr. univ. Mihai Craiu a adus în discuție faptul mulți dintre români preferă Google în loc să consulte un medic, în cazul în care aceștia întâmpină probleme de sănătate.



Părinții români preferă să se auto-diagnostigheze pe Google în detrimentul consultării unui medic, la această concluzie a ajuns dr. univ. Mihai Craiu, specialist în pediatrie, după analiza unor studii pe acest subiect.

A te raporta la Google pentru a obține un răspuns la problemele de sănătate poate duce la analize interpretate incorect, diagnostice puse greșit și bineînțeles, efecte nedorite și grave asupra sănătății. 

”Părinții români sunt un pic mai speciali față de media europeană pentru că multe din decizii sunt bazate pe emoții și pe apelarea mai degrabă la ”dr. Google” decât la doctorul de familie. De altfel un studiu efectuat înainte de pandemie arăta că trei sferturi din românii care se confruntau cu probleme de sănătate se duc întâi online și după aceea la medicul de familie, iar un studiu de anul trecut, arăta ca un sfert de români nu se duc deloc la medicul de familie și se duc online. Aș spune că reacția părinților este mai degrabă rezultatul neîncrederii: le este frică să meargă la medic, le este dificil uneori, le este frică că diagnosticul este bazat pe păreri și nu pe dovezi, nu știu că există protocoale și ghiduri sau proporția în care acestea se aplică și de aceea se așteaptă să primească o rețetă de antibiotice”, a declarat dr. univ. Mihai Craiu.

”În acest moment, în România, percepția parentală a început să se schimbe. Sunt la fel de mulți părinți care își doresc rețetă cu antibiotic pentru orice boală acută febrilă și au început să apară semnificativ de mulți părinți care nu mai acceptă prescripția specialistului cu antibiotice și chiar cred că vom avea în comunitate germeni multi-rezistenți din cauza tratamentului ori inutil, ori prea târziu cu antibiotice”, a subliniat dr. univ. Mihai Craiu.

Youtube video image

Citește și:

Virozele de seson și abuzul de antibiotice. Ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă: Ne vom întoarce în epoca ”pre-antibiotică”

Antibioticele sunt o resursă prețioasă: utilizarea lor a salvat multe vieți. Cu toate acestea, ele sunt adesea folosite inadecvat.

Antibioticele, dacă sunt administrate atunci când nu este cazul, este posibil să nu mai funcționeze atunci când aveți nevoie de ele. Utilizarea excesivă a antibioticelor face microbii rezistenți și reduce eficacitatea acestor medicamente în timp.

Pe acest subiect a intervenit ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în dezbaterea organizată de DC Media Group, intitulată ”Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene (RAM). Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon?”... citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel