„Părinții sunt groaznici la asta!” Dr. Daniel Amen îți arată cum să-ți asculți corect copilul și să-l faci să aibă încredere în tine

Data publicării:
„Părinții sunt groaznici la asta!” Dr. Daniel Amen îți arată cum să-ți asculți corect copilul și să-l faci să aibă încredere în tine / FOTO: freepik.com @standret
„Părinții sunt groaznici la asta!” Dr. Daniel Amen îți arată cum să-ți asculți corect copilul și să-l faci să aibă încredere în tine / FOTO: freepik.com @standret

Dr. Daniel Gregory Amen, un psihiatru și specialist renumit în tulburările cerebrale, subliniază un adevăr incomod: părinții sunt groaznici la un aspect în relația cu proprii copii.



„Părinții sunt groaznici la ascultat. Ai auzit vreodată de ascultarea activă?” întreabă dr. Daniel Amen într-un podcast interanțional. 

În loc să creeze un dialog autentic cu copiii lor, mulți părinți își impun rapid punctul de vedere, închizând orice posibilitate de comunicare reală.

„Deci, ascultarea activă e atât de simplă. Un copil spune ceva, iar înainte să-ți dai cu părerea, doar repetă ce a spus și încearcă să surprinzi emoțiile din spatele cuvintelor. „Vreau să am părul albastru.»

Știu ce mi-ar fi spus tatăl meu: «Vreau să am părul albastru».

«Niciodată în viața asta! Cât timp trăiești în casa mea, nu vei avea părul albastru!»

Dar ce face asta? Doar închide conversația. Sau pornește o ceartă.

În loc de asta, ai putea spune doar: «Vrei să ai părul albastru» și apoi să taci.

Apoi copilul ar putea continua: «Toată lumea face asta».

Tatăl meu ar fi spus: «Nu mă interesează ce fac ceilalți. Cât timp locuiești în casa asta, nu vei avea părul albastru. Dacă ei sar de pe o stâncă, te arunci și tu după ei?»

Deloc util”

CITEȘTE ȘI „Am studiat sute de copii, iar părinții care au cele mai strânse relații cu copiii lor adulți fac 7 lucruri devreme”, susține un expert în parenting

 

Dr. Daniel Amen: „Asta e, de fapt, conversația pe care ți-ai dori să o ai”

 

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

„O abordare mai bună ar fi: «Pare că vrei să fii ca ceilalți copii.»

Și atunci copilul ar putea spune: «Uneori simt că nu mă potrivesc.»

Și asta e, de fapt, conversația pe care ți-ai dori să o ai.

Iar mama mea ar fi spus: «Sigur că te potrivești! Ești un băiat bun. Ești un băiat frumos.»”

Dr. Amen subliniază că ascultarea activă este mai mult decât o tehnică de comunicare – este o dovadă de respect și empatie. Când un părinte este dispus să asculte cu adevărat, fără să judece sau să impună soluții, copilul simte că vocea sa contează.

„Și asta nu ajută prea mult. E de ajutor doar să asculți. Dacă ai timp și ești dispus să asculți, creezi o conexiune. Iar atunci copiii tind să preia valorile tale, pentru că s-au conectat cu tine”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel