Elevii care vor să reușească se tem adesea, și este de înțeles, de eșec. Eșecul este în mintea multor studenți, în special a celor cu obiective nobile, cum ar fi diplomele universitare și nu numai. În mod similar, părinții elevilor se tem să își vadă copiii căzând pradă eșecului academic, deoarece o mare parte din societatea modernă de astăzi pare să depindă de succesul academic pentru o mobilitate ascendentă.
În calitate de părinți, ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii noștri, iar una dintre cele mai mari dileme cu care ne putem confrunta este să îi vedem cum nu reușesc la școală.
Este ușor să începem jocul de învinovățire - dând vina pe copiii dumneavoastră pentru că nu muncesc suficient de mult, pe profesori pentru că nu predau bine, pe dumneavoastră înșivă pentru că nu ați fost în stare să-i ajutați mai mult.
Dar pentru a rezolva o problemă, trebuie să abordăm motivul pentru care se întâmplă.
Primul lucru pe care îl înveți atunci când devii părintele a mai multor copii este că nu există doi copii la fel.
Unii copii par să știe ce vor și cum să se exprime.În schimb, alții au mari dificultăți în a articula ceea ce vor sau au nevoie.
În calitate de cursanți, unii copii par să aibă o capacitate ascuțită de a se adapta la orice situație; alții intră în panică din cauza celei mai mici schimbări în rutină. Unii copii pot lucra independent, în timp ce alții depind foarte mult de ajutorul părinților sau al profesorului pentru a îndeplini cea mai mică sarcină. Încurajarea unui copil să devină un elev independent este adesea un drum anevoios.
Este greu să stai deoparte și să îți privești copilul cum eșuează atunci când scopul este să reușească.
Dacă le permiteți copiilor să sufere consecințele obținerii unei note mai mici pentru că au lipsit de la o temă sau nu s-au pregătit pentru un test, este posibil ca, pe termen lung, copilul dumneavoastră să beneficieze de acest lucru. Pericolul de a ajuta prea mult este că elevii sunt slab pregătiți. Dacă faceți temele copilului dumneavoastră, acesta nu va fi capabil să îndeplinească sarcina la un test sau la un examen.
Educatorii sfătuiesc ca părinții să intervină doar atunci când copilul lor se simte confuz și nu înțelege cum să finalizeze tema. În acest caz, dacă este posibil, explicați din nou conceptul și apoi cereți-i să încerce să termine sarcina pe cont propriu. Copiii ar trebui să se simtă întotdeauna bineveniți să ceară ajutor, dar, pe măsură ce cresc, ar trebui să devină mai puțin dependenți de sprijinul dumneavoastră.
1. Abilități slabe de gestionare a timpului și amânarea
Majoritatea profesorilor știu când un elev s-a grăbit cu un proiect sau un eseu.
Elevii care obișnuiesc să aștepte până în ultimul minut pentru a finaliza temele vor depune eforturi de calitate inferioară și vor obține performanțe slabe la examene.
Instinctul nostru natural este să intervenim și să ajutăm la „aranjarea” proiectului, să corectăm greșelile de gramatică sau de ortografie sau să ne ajutăm copiii să se pregătească pentru test.
2. Incapacitate de a finaliza sarcinile
Trebuie să vă încurajați copiii să fie minuțioși în fiecare sarcină și să nu renunțe până nu termină. Ajutați-vă copilul să identifice domeniile care îi pun probleme și dați-i posibilitatea să caute ajutor suplimentar la școală, după caz.
Învățați-l pe copilul dumneavoastră că nu poate fi prea rapid să renunțe sau să amâne o sarcină dificilă până când devine imposibil de finalizat.
3. Lipsa de motivație
Uneori, elevii sunt lipsiți de motivație, astfel încât devin apatici. Atunci când elevii sunt demotivați, ei pot simți că succesul academic nu contează sau că nu îl vor atinge niciodată. Elevii lipsiți de motivație ar putea să fi experimentat o bună parte din eșecuri la începutul educației lor și să considere că nu mai are rost să încerce.
4. Frica
Frica de eșec, sau chiar frica de succes, provoacă eșecul. Acest lucru pare un pic contradictoriu, dar, din păcate, este adevărat. Mulți studenți permit fricii lor să le învingă capacitatea de a finaliza sarcinile esențiale care îi vor ajuta să reușească din punct de vedere academic.
Pe de altă parte, alți elevi se tem de succes, ceea ce este comun în rândul elevilor care sunt îngrijorați de responsabilitățile cu care se vor confrunta dacă vor reuși sau de modul în care viața lor s-ar putea schimba odată ce vor reuși. S-ar putea să se teamă de viața la facultate sau de o carieră dificilă dacă ar reuși. Uneori, elevii se tem să nu-i lase în urmă pe alții, cum ar fi membrii familiei sau prietenii, dacă reușesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.