”Unde dă mama, crește”. Pedepse pentru copii: Sunt cu adevărat necesare?

Data actualizării: | Data publicării:

Nimeni nu are rețeta magică pentru a-și educa bine copiii, iar problema cu siguranță nu poate fi rezolvată cu reguli stricte și pedepse.



Cât de acceptabil este să-i aplici o corecție copilului lovindu-l cu palma? Conceptul educațional „bătaia e ruptă din Rai” este încă practicat în România de către unii părinți. Un studiu făcut de UNICEF în 2013, arăta că aproape jumătate din copiii din românia sunt educați prin pălmuire. 

8 ani mai târziu, în 2021, potrivit unui studiu al organizației Salvați Copiii, 46% dintre copiii intervievați, din România, au spus că sunt bătuți sau loviți în familie...

Acestea fiind spuse, poate că tocmai am găsit răspunsul la întrebarea care macină psihologii, sociologii, experții în parenting: ”De ce tinerii din ziua de astăzi sunt atât de agresivi?”. Poate pentru că ”vei culege ce vei semăna”?

O palmă dată copiilor ca formă de disciplinare este un subiect controversat și discutat pe larg în rândul experților în dezvoltarea copilului și în rândul organizațiilor de sănătate și educație.

În general, majoritatea specialiștilor în educație și sănătate mentală și fizică a copiilor sunt de acord că pedepsele fizice nu sunt o metodă eficientă sau benefică de disciplinare. Iată câteva motive și perspective importante:

1. Impactul negativ asupra dezvoltării emoționale și psihologice

Trauma și anxietatea: Copiii care sunt disciplinați prin pedepse fizice pot dezvolta anxietate, frică și traume emoționale. Aceste sentimente pot afecta negativ relația dintre copil și părinte.
Probleme de comportament: Studiile arată că pedepsele fizice pot duce la creșterea agresivității și comportamentului antisocial la copii.

2. Ineficiența pe termen lung

Lipsa de învățare a comportamentului corect: Pedepsele fizice nu oferă o oportunitate de învățare a comportamentului corect. Copiii pot învăța să evite comportamentele nedorite din frică, dar nu înțeleg de ce acele comportamente sunt greșite.

Repetitivitate: Pedeapsa fizică nu abordează cauza principală a comportamentului negativ și, prin urmare, comportamentele nedorite pot reapărea.

2. Fotografie... (pexels-jep-gambardella-6224242-2_21774000.jpg)

Fotografie de la Jep Gambardella/ Pexels

3. Alternative eficiente și pozitive

Disciplină pozitivă: Aceasta include utilizarea recompenselor și a încurajărilor pentru comportamentele bune, oferind astfel copiilor un model pozitiv de comportament.

Consecințe logice: În loc de pedepse fizice, se pot folosi consecințe logice care sunt direct legate de comportamentul copilului. De exemplu, dacă un copil își sparge jucăria, poate să învețe că va trebui să aștepte până când va putea să o înlocuiască.

Învățare prin explicații: Explicarea motivului pentru care un comportament este inadecvat și discutarea despre cum ar putea să se comporte diferit în viitor.

4. Impactul asupra relației părinte-copil

Construirea încrederii: Relațiile bazate pe respect și comunicare deschisă creează un mediu în care copiii se simt în siguranță să-și exprime sentimentele și să învețe din greșeli.

Respect reciproc: Prin utilizarea metodelor de disciplinare pozitive, părinții învață copiii să respecte autoritatea într-un mod sănătos și pozitiv.Concluzie:

Pedeapsa fizică, cum ar fi o palmă dată copiilor, nu este recomandată ca metodă de disciplinare datorită impactului său negativ asupra dezvoltării emoționale și comportamentale a copiilor. Metodele de disciplinare pozitive și non-violente sunt mult mai eficiente și benefice pe termen lung. Aceste metode promovează învățarea, respectul reciproc și dezvoltarea unei relații sănătoase între părinte și copil.

Recomandările organizațiilor de sănătate

Academia Americană de Pediatrie (AAP) este ferm împotriva utilizării pedepsei fizice. Ei susțin metode de disciplinare care se bazează pe respect și înțelegere.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază impactul negativ al violenței asupra copiilor și recomandă strategii de disciplinare non-violente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici





DC Media Group Audience
pixel