Pentru a fi un model de urmat pentru copilul tău, este NECESAR să renunți la aceste comportamente

Data publicării:
Pentru a fi un model de urmat pentru copilul tău, este NECESAR să renunți la aceste comportamente / FOTO: freepik.com@prostooleh
Pentru a fi un model de urmat pentru copilul tău, este NECESAR să renunți la aceste comportamente / FOTO: freepik.com@prostooleh

Cu toții ne dorim să fim acel exemplu strălucitor pentru copiii noștri, nu-i așa?



Publicitate

Ne străduim să îi învățăm valorile bunătății, integrității și rezilienței, dar uneori ajungem să adoptăm obiceiuri care transmit mesaje contradictorii.

Te-ai surprins vreodată făcând ceva ce știi că nu e tocmai corect, dar nu ești sigur cum i-ar putea afecta pe copii?

Citește și Cele mai mari greșeli de parenting care distrug încrederea și stima de sine a copiilor. Psihoterapeut: „Acești părinți creează un cerc vicios, iar cei mici NU se mai simt bine în pielea lor”

Este foarte ușor să trecem cu vederea aceste comportamente în agitația zilnică. Dar iată vestea bună: recunoașterea și schimbarea lor poate face o diferență imensă.

Dacă ești pregătit să fii un exemplu solid pentru copiii tăi și să le arăți ce înseamnă cu adevărat să fii o persoană bună, acestea sunt comportamentele la care trebuie să renunți 

Spunând „Fă ce zic eu, nu ce fac eu”

Sursa foto: pexels.com@Berendey_Ivanov / Andrey_Kobysnyn

Am auzit cu toții această frază, nu-i așa?

Problema este că, atunci când vine vorba de copii, aceștia sunt ca niște bureți. Absorb tot ce văd și aud. Și crede-mă, mereu sunt cu ochii pe noi. Poți să le spui de o mie de ori să se comporte într-un anumit fel, dar dacă ei te văd făcând contrariul, ghici ce vor face?

Exact, te vor imita. Pentru că acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Așadar, dacă vrei ca cei mici să te vadă ca pe un model în viață, începe prin a pune în practică ceea ce predici.

Fii persoana pe care vrei să o devină ei. Și nu uita, micile priviri sunt mereu îndreptate spre tine.

Pierderea cumpătului

Cred că toturor părinților li se întâmplă asta la un moment dat. Însă trebuie să te controlezi. Micuții noștri merită să ne vadă gestionând stresul cu grație și răbdare.

Promisiuni neîndeplinite

Știai că, până la vârsta de patru ani, copiii dezvoltă o înțelegere clară a promisiunilor? Încep să înțeleagă că, atunci când cineva face o promisiune, ar trebui să o respecte.

Așa că, atunci când îi promiți copilului că îl vei duce în parc și apoi nu respecți promisiunea, el își amintește. Acest comportament erodează încrederea lor în tine, treptat.

În schimb, încearcă să faci doar promisiuni pe care le poți îndeplini și arată-le copiilor că ești o persoană de încredere. 

Vezi și Radu Leca, despre „bărbatul adevărat”. „Noțiunea de responsabilitate te ajută, te sperie, te îndoctrinează, te îngenunchează?” / VIDEO

Neglijarea îngrijirii de sine

Acest lucru ar putea părea puțin contraintuitiv. Până la urmă, nu înseamnă parenting-ul să pui copiii pe primul loc?
Ei bine, da și nu. Desigur, vrei să ai grijă de copiii tăi. Dar amintește-ți că nu poți turna dintr-un pahar gol.

Ești dependent de muncă

Sursa foto: freepik.com@prostooleh

Adevărul este că cei mici nu își vor aminti câte contracte ai încheiat sau câte ședințe ai avut, dar își vor aminti momentele în care ai fost prezent pentru ei.

Soluționarea constantă a problemelor lor

Ca părinți, e natural să vrem să intervenim și să salvăm situația ori de câte ori copiii noștri întâmpină o problemă.
Însă aici intervine o nuanță importantă.

Când le rezolvăm mereu problemele, nu le oferim șansa de a învăța singuri să le gestioneze. În loc să joci mereu rolul de supererou, îndrumă-ți copiii cum să facă față provocărilor. Lasă-i să facă greșeli și să învețe din ele.

Rolul nostru nu este să pregătim calea pentru copiii noștri, ci să-i pregătim pe copii pentru cale, potrivit Geediting.

A nu admite când greșești

Sursa foto: freepik.com@freepik

Să fim sinceri – nimeni nu este perfect, iar ca părinți, cu siguranță nu suntem imuni la greșeli.

Ceea ce contează cu adevărat este cum gestionăm aceste greșeli când apar.
Refuzul de a admite când greșim poate crea o ruptură în relația cu copiii, deoarece le dăm un exemplu slab privind responsabilitatea și onestitatea.

Când realizezi că ai greșit, nu doar că e în regulă să recunoști – este esențial.

Acordarea timpului pentru a-ți cere scuze copiilor, dacă e necesar, le oferă o lecție valoroasă: că toți facem greșeli și că a recunoaște aceste greșeli este un semn de putere, nu de slăbiciune.

Acest simplu act de umilință contribuie enorm la construirea unei comunicări deschise și a încrederii între tine și copiii tăi.
Mai mult decât atât, le arată că îi respecți suficient pentru a admite când greșești. Este o lecție puternică!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel