„Pentru mulți părinți, să-și vadă copilul la o facultate din străinătate e țelul suprem”. Asist. univ. Ionuț Panea, despre decizia tinerilor români de a pleca la studii în afară

Data publicării:
„Pentru mulți părinți, să-și vadă copilul la o facultate din străinătate e țelul suprem”. Asist. univ. Ionuț Panea, despre decizia tinerilor români de a pleca la studii în afară / FOTO: freepik.com @massonstock
„Pentru mulți părinți, să-și vadă copilul la o facultate din străinătate e țelul suprem”. Asist. univ. Ionuț Panea, despre decizia tinerilor români de a pleca la studii în afară / FOTO: freepik.com @massonstock

Ionuț Panea, asistent universitar la ASE și coordonator al unei echipe de robotică pentru elevi, a declarat într-un interviu la Radio România Actualități, că o parte dintre tinerii români care aleg să studieze în străinătate fac acest lucru din dorința părinților, pentru mulți dintre aceștia fiind un vis să își vadă copilul la o universitate din afară. 



Într-un dialog despre performanță și oportunitățile deschise tinerilor talentați, Ionuț Panea, asistent universitar și coordonator al unei echipe de robotică, a adus în prim-plan o temă adesea discutată în societatea românească: migrarea tinerelor talente pentru studii în străinătate.

Într-un interviu recent la Radio România Actualități el a subliniat că, deși activitățile de performanță, cum ar fi participarea într-o echipă de robotică, pot reprezenta un bilet de ieșire spre universități de prestigiu din întreaga lume, acest drum nu este întotdeauna un vis al tinerilor, ci mai degrabă o presiune externă, adesea impusă de părinți.

Panea a explicat cum echipa sa de robotică, inițial concepută dintr-o simplă joacă, a devenit un cadru în care tinerii au descoperit oportunități academice internaționale.

Deși unii dintre aceștia aleg să rămână în România, alții se văd adesea atrași de posibilitățile pe care le oferă studiile în străinătate, mai ales când acest succes este valorizat de prestigioase instituții de învățământ.

Totuși, Panea atrage atenția asupra unui fenomen larg răspândit: decizia de a pleca din țară nu este întotdeauna dictată de dorința tinerilor, ci de dorințele părinților, care văd plecarea la studii în străinătate ca pe o împlinire a unui ideal personal, poate chiar un vis nerealizat al lor.

Ionuț Panea: „Le recomand copiilor să se hotărască exact dacă vor plece sau nu”

„Încet-încet, am observat deschiderea tinerilor de a studia în afară și pentru ei era o rampă de lansare perfectă – `am fost într-o echipă de robotică în care am câștigat premii, am făcut performanță`. Iar asta i-a împins mult, mult, mult înainte, ca să fie acceptați aproape la orice universitate din lumea asta.

O parte dintre copii rămân în România. O parte dintre ei la Politehnică, o parte, culmea, chiar în alte domenii care poate nu au legătură cu robotica, dar această perioadă a vieții poate i-a ajutat să se șlefuiască ei un pic ca și om.

Mai e un lucru: multă lume pleacă de la premisa că tu din start îți dorești să pleci din țara. Asta eu cred că e greșit înțeles și poate de asta chiar profită chiar și anumiți politicieni, anumiți oameni, să se lege de laitmotivul ăsta.

Nu, românii nu doresc să plece din țară! Românii doresc să rămână în România, fiindcă de aia suntem români!

Noi la multe competiții la care am participat, veneau românii din comunitățile respective, sau chiar la campionatul mondial din America, și mai că plângeau că aveau ocazia să vorbească iar limba română sau să cunoască români. Într-un fel e un pic trist fiindcă până la urmă asta e țara noastră, bună, rea, așa cum e. Noi chiar mergem cu drag, inclusiv cu tricolorul României.

Le recomand copiilor să se hotărască exact dacă vor plece sau nu. O parte dintre ei cred că fac lucrul acesta, sincer, din cauza părinților, fiindcă pentru mulți ăsta e țelul suprem, să-și vadă copilul la o facultate din afară.

Dar poate nu se gândesc și cât de trist este copilul respectiv, dacă are probleme de integrare. Și, până la urmă, poate niciodată nu l-a întrebat pe copilul ăla: `tu chiar îți dorești să faci domeniul x, y sau z`, care, culmea, de multe ori e identic cu ce au făcut părinții!

Vremurile se schimbă!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel