Perne la copii: De la ce vârsta ar trebui să folosești perna? Recomandarile Organizației Mondiale a Sănătății

Data publicării:
Fotografie de la Dominika Roseclay/ Pexels
Fotografie de la Dominika Roseclay/ Pexels

Perna pentru nou-născuți este un subiect mult dezbătut în rândul medicilor pediatri. 



Unii, de fapt, cred că poate fi folosit în cazul unui disconfort evident la copil, alții preferă ca copiii să rămână întinși pe suprafața saltelei pentru a evita curburele coloanei vertebrale.

În orice caz, este important să alegeți un produs care să respecte vârsta copilului: fiecare etapă de creștere aduce cu sine moduri și nevoi diferite de dormit.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea pernei atunci când bebelușul a împlinit 18-24 de luni, deoarece în această perioadă de timp riscurile sunt reduse, bebelușul nu mai riscă să se sufoce și capul se dezvoltă pe deplin.

De fapt, în momentul nașterii, capul nou-născutului este disproporționat față de restul corpului: acest lucru se întâmplă deoarece creierul se dezvoltă mai repede decât capul și oasele craniului nu sunt încă unite.

Gâtul nou-născutului nu are capacitatea de a susține capul; prin urmare, mișcările sale sunt limitate și cu folosirea pernei ar putea risca să stea întins într-o poziție nefirească, creând disconfort de-a lungul curbei coloanei vertebrale (de exemplu, poziționând-o la o distanță corectă față de umeri).

Tocmai datorită necesității de a menține curba vertebrelor neutră, nou-născuții sub 18 luni au tendința de a dormi pe saltele mult mai ferme. Din momentul în care copilul trece la o saltea "normală" sau pentru copii, cu un grad mai mare de moliciune, atunci este posibil sa începeți să folosiți perna.

Prin urmare, perna nu este recomandată până la primii doi ani, cu excepția cazului în care copilul este neliniştit în timpul nopții din cauza poziției incomode, își sprijină capul pe o pătură sau o jucărie moale sau își caută în mod clar sprijin. În acest caz, este posibil să începeți să utilizați perna după consultarea medicului pediatru.

9 lucruri pe care le poți face dacă copilul tău nu vrea să doarmă. Cu aceste sfaturi bine documentate veți triumfa!

Somnul din copilărie poate fi o preocupare majoră pentru multe familii, deoarece mulți copii refuză să se culce la momentul potrivit. Încercările disperate de a-i adormi în grabă pot duce adesea la frustrări și stres, așa că înțelegem că sunteți în căutarea unor sfaturi care să vă ajute să depășiți această situație.

Specialiștii recunosc importanța somnului pentru copii, evidențiind că un somn bun contribuie la sistemul imunitar sănătos, la performanțele academice, la comportamentul adecvat, la memorie și la sănătatea mentală. Așadar, este esențial să găsim modalități eficiente de a-i ajuta pe cei mici să doarmă mai bine... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: copil nou nascut perna somn




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel