Persoanele cu mai puține studii au astăzi mai puțini prieteni decât în anii 1990. ACESTA este motivul

Data publicării:
Persoanele cu mai puține studii au astăzi mai puțini prieteni decât în anii 1990. ACESTA este motivul / FOTO: freepik.com
Persoanele cu mai puține studii au astăzi mai puțini prieteni decât în anii 1990. ACESTA este motivul / FOTO: freepik.com

Într-o societate în continuă schimbare, legăturile de prietenie devin tot mai greu de menținut, mai ales pentru cei fără studii superioare. Conform unui studiu recent, americanii cu mai puțină educație formală se confruntă cu o scădere semnificativă a oportunităților de socializare.



A avea prieteni este o parte esențială a vieții. De fapt, mai multe studii au constatat că a avea prieteni aduce fericire și că a avea legături de prietenie puternice și profunde aduce mai multe beneficii pentru noi, inclusiv longevitate și protecție împotriva stresului, depresiei și degenerării neurocognitive.

Detaliul este că a ne face prieteni nu este întotdeauna ușor - mai ales atunci când suntem adulți - deoarece atunci când căutăm prietenii există mai mulți factori care pot influența acest lucru, de la mediul în care ne aflăm la anumite aspecte ale vieții noastre personale.

Conform unei cercetări recente, persoanele mai puțin educate reprezintă un sector care a avut de suferit în mod deosebit, având mai puțini prieteni în prezent decât în anii 1990. Iar locul în care locuiesc are mult de a face cu acest lucru.

Citește și „Conform științei, dacă îți exprimi frustrările cu prietenii, aceștia te iubesc mai mult. Cu excepția cazului în care faci asta”

Acest lucru este raportat în studiul „Disconnected: The Growing Class Divide in American Civic Life”, bazat pe rezultatele sondajului 2024 American Social Capital Survey, la care au participat peste 6.500 de adulți americani.

În acest raport, se menționează modul în care viața socială și civică a evoluat de-a lungul anilor. În timp ce în deceniile anterioare socializarea avea loc în mod obișnuit în locuri precum cluburi, grupuri și organizații, spațiile de socializare au scăzut treptat, iar participarea la activități organizate este acum mai redusă.

Cu toate acestea, raportul notează că, deși acest declin a fost general, nu a afectat pe toată lumea în mod egal: americanii fără studii superioare sunt grupul cel mai afectat. Factorul principal, după cum am menționat la început, are de-a face cu locul în care trăiesc.

Care este motivul

Spre deosebire de cei cu diplome universitare, cei fără educație locuiesc adesea în comunități pe care cercetarea le-a numit „deșerturi civice” - adică locuri sau comunități fără spații adecvate pentru socializare. Acestea includ spații comerciale precum baruri, cafenele și restaurante, precum și spații publice precum parcuri, centre comunitare și biblioteci.

Ca urmare, persoanele cu mai puțini ani de educație formală participă mai rar la viața comunității, sunt mai puțin active din punct de vedere civic, au mai puțini prieteni apropiați și primesc mai puțin sprijin social decât cei cu diplome universitare de patru ani.

Dar, dincolo de aceasta, există și alți factori care pot influența diferențele sociale dintre persoanele educate și cele needucate. Accesul la facultate, de exemplu, are o influență majoră asupra acestui aspect, deoarece este un loc în care se formează multe legături - personale și profesionale - care însoțesc viața de adult.

Pe de altă parte, cercetătorii observă, de asemenea, că cei care au o diplomă universitară sunt mai predispuși să participe la activități de voluntariat, ceea ce le sporește șansele de a întâlni și de a se împrieteni cu alții.

Raportul concluzionează că, având în vedere aceste constatări, capacitatea de a cultiva un sprijin social puternic este din ce în ce mai mult un privilegiu rezervat celor cu studii superioare, decât o caracteristică comună a vieții americane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment





pixel