Asociația Creștem Copii Fericiți și Asociația Părinților L.T. „Lucian Blaga” București solicită Ministerului Educației să modifice Metodologia-cadru de acordare a burselor pentru anul școlar 2024-2025, astfel încât toți elevii proveniți din familii monoparentale să poată beneficia de burse sociale, indiferent de venitul mediu pe membru de familie.
În acest sens, au lansat petiția „Toți elevii din familiile monoparentale au aceleași drepturi. Toți au nevoie de sprijin!”, potrivit unui comunicat transmis către Edupedu.ro.
În comunicat se subliniază că decizia Ministerului Educației de a impune criterii diferite pentru acordarea burselor sociale elevilor care au unul sau ambii părinți decedați, comparativ cu cei proveniți din alte familii monoparentale, este considerată discriminatorie.
„Familiile monoparentale, aflate în diverse situații, pot întâmpina dificultăți majore, cum ar fi copiii nerecunoscuți, abandonați sau abuzați, fiind la fel de vulnerabili ca cei care au pierdut un părinte. În plus, trebuie să acordăm atenție și părinților singuri care adoptă copii, femeilor care își asumă maternitatea fără implicarea unui partener și altor situații similare.
Ministerul Educației nu ar trebui să facă distincții între aceste cazuri și nu ar trebui să decidă care elev merită mai mult o bursă socială, fără a ține cont de venitul familiei monoparentale”, afirmă cele două Asociații.
„Asociația Creștem Copii Fericiți și Asociația Părinților L.T. „Lucian Blaga” București lansează petiția „Toți elevii din familiile monoparentale au aceleași drepturi. Toți au nevoie de sprijin!”, solicitând Ministerului Educației modificarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, astfel încât toți elevii care provin din familii monoparentale să poată beneficia de burse sociale, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie.
Ca reprezentanți ai părinților din două unități de învățământ în care sunt înscriși mulți copii ce provin din familii monoparentale, cunoaștem foarte bine situațiile diverse și, uneori, extrem de complicate, ale tuturor categoriilor de familii monoparentale. Considerăm că decizia Ministerului Educației de a stabili criterii diferite de acordare a burselor sociale pentru elevii care au unul sau ambii părinți decedați, față de celelalte categorii de elevi ce provin din familii monoparentale, este discriminatorie.
În legislația în vigoare, familia monoparentală este definită ca fiind „formată din persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta”, incluzând și situația în care „persoana singură este văduvă”.
Prin decizia de a îi considera pe elevii cu un părinte decedat o categorie aparte față de ceilalți elevi care provin din familii monoparentale se creează impresia unei „ierarhizări” a gradului de vulnerabilitate a acestor elevi, situând în „vârful piramidei” elevii care au unul sau ambii părinți decedați, stabilindu-se că aceștia ar avea o mai mare nevoie de sprijin față de ceilalți elevi care provin din familii monoparentale, ceea ce este profund discriminatoriu.
Familiile monoparentale, aflate în situații diverse, se pot confrunta cu probleme grave, copiii nerecunoscuți, abandonați, abuzați etc, fiind la fel de vulnerabili ca cei cărora le-a decedat un părinte. În plus, ar trebui să acordăm o importanță similară părinților singuri care au curajul de a adopta un copil, femeilor care își asumă maternitatea independent de asumarea paternității etc. Ministerul Educației nu poate compara aceste situații și nu poate stabili ce elev este mai îndreptățit să primească o bursă socială, necondiționat de venitul familiei monoparentale.
Solicităm Ministerului Educației să acorde aceeași atenție și grijă nevoilor de sprijin ale tuturor elevilor ce provin din familii monoparentale, indiferent de situația lor familială, indiferent dacă au părinții necăsătoriți, divorțați, văduvi, dispăruți, arestați, necunoscuți etc.
Toți elevii din familiile monoparentale trebuie sprijiniți în egală măsură, fără discriminare, în vederea susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar!”, se arată în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.