Comunicarea eficientă în școli nu este doar un ideal, ci o necesitate fundamentală pentru bunăstarea emoțională a elevilor. Lipsa acesteia poate duce la situații grave, cum ar fi violența școlară, excluderea socială și probleme de sănătate mintală.
În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc a abordat acest subiect, iar invitatul Petruț Rizea, învățător și psiholog, a explicat ce poate face școala pentru a-i ajuta pe copii să colaboreze și să comunice eficient.
SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions
Petruț Rizea subliniază că lipsa unei comunicări eficiente în școli este o problemă majoră care duce la abuz, violență și alte consecințe negative asupra elevilor și a mediului școlar.
„Aici e o problemă destul de măricică, mai ales în școlile de la noi, zic eu, nu știu cum o fi în Europa, probabil că sunt și pe acolo probleme în anumite zone”, susține învățătorul.
Psihologul atrage atenția asupra faptului că, în lipsa unor abilități de comunicare eficiente, elevii ajung să trăiască sentimente de rușine, neputință, stigmatizare și blocaje emoționale, ceea ce afectează semnificativ dezvoltarea lor personală și socială:
„La noi o problemă destul de mare, pentru că tocmai din cauza acestei lipse de comunicări eficiente, se ajunge la abuz, la violență, la lucruri care au niște consecințe destul de grave asupra sănătății mintale a elevilor și a școlii în sine, a colectivului de persoane din școală”.
O soluție, potrivit lui Rizea, este prezența psihologilor școlari în număr suficient, lucru care în prezent nu se întâmplă.
„Cred că aici un rol deosebit îl pot avea psihologii școlari, consilierii.
Cred că, așa cum spune și cum susținea și susține încă ministrul educației, Daniel David - care mi-a fost și profesor la un moment dat și pe care îl știu și îi împărtășesc credințele față de educație și față de dezvoltare în general - copiii au nevoie, și nu doar copiii, societatea în sine are nevoie de psiho-educație, de acces la psihoterapie, de drepturi de a fi ghidați în a se cunoaște pe ei înșiși, de a putea acționa în control.
În școli nu prea există, pentru că în școli avem un consilier școlar la 700 de elevi, nu ai cum. Acolo nu avem doar copii cu cerințe educaționale speciale, or fi 5% -10%, dar restul sunt copii care nu au nevoie de cerințe educaționale speciale și care se confruntă cu probleme normale: cu rușine, cu neputință, cu stigmatizare, cu blocaj cognitiv, emoțional”, susține el.
„Aceste probleme sunt rezolvate sau se rezolvă în prezența unui specialist pe partea de psihologie. Ori, în școli nu avem așa ceva sau avem prea puțin acces la ele.
Deci, cred că e foarte important, în primul rând, prezența unui specialist pe partea asta în colectivul școlar, dar nu doar a unui specialist, ci, dacă s-ar putea, spre exemplu, pe un ciclu de învățământ, pe un nivel de învățământ să avem un specialist, dar ceea ce e imposibil în România.
Adică, dacă dacă o să văd așa ceva vreodată, o să mă bucur foarte mult”, a mai adăugat Petruț Rizea.
Profesorii au un rol important în formarea abilităților de comunicare ale elevilor. Ei pot promova comunicarea asertivă și sinceră, precum și capacitatea de a nu lua personal toate comentariile și situațiile dificile.
„Profesorii au un rol deosebit aici. Ei fiind a treia figura autoritară, după părinți, ei pot induce aceste valori sănătoase, cum ar fi comunicarea asertivă, comunicarea deschisă, comunicarea sinceră, a nu lua personal toate lucrurile care ți se spun, a privi lucrurile sau situațiile în care ești din afară, tu fiind spectator, nu fiind neapărat cauza sau motivul lor. Astea sunt lucruri pe care le poate face și un profesor”, susține expertul.
Petruț Rizea aplică aceste principii în clasa sa, punând accent pe interacțiune și colaborare.
„Eu le fac la clasă și mă bucur că am putut și am avut șansa să fiu educat. Fiind în facultatea de psihologie m-am preocupat mereu de sănătatea lor emoțională, de social, de legături și întotdeauna am ținut activități, i-am pus să lucrez împreună, să pun accent pe interacțiune.
Dacă am avut un proiect la Limba Română sau la Matematică, nu l-am dat individual, ci l-am dat pe grupe, pe echipe, ca să interacționeze, să se cunoască, pentru că asta sunt contextele în care ei se cunosc cu adevărat, că aici își aduce fiecare aportul și ceilalți spun «ia, uite, nu știam asta despre tine» sau «uite cât de tare ești» și își schimbă total perspectiva față de colegul lui”, mai spune Petruț Rizea.
„Astea ar fi cele mai importante, zic eu, și, bineînțeles, influența părinților, dar eu reprezentând școala, pun mai mult accent pe școală și ce poate face școala”, conchide învățătorul.
Pentru ca elevii să colaboreze și să comunice eficient, este esențial ca școlile să aibă mai mulți psihologi și consilieri școlari disponibili. De asemenea, profesorii trebuie să fie formați în promovarea unei comunicări asertive și să implementeze metode interactive care să încurajeze lucrul în echipă.
Numai astfel se poate crea un mediu școlar sănătos, unde elevii să se simtă în siguranță și să învețe să interacționeze armonios unii cu alții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.