Plagiocefalia pozițională, cunoscută și sub numele de sindromul capului plat, nu trebuie tratată cu indiferență, deoarece în cazuri mai grave poate provoca întârzieri în dezvoltarea copilului. Care sunt consecințele plagiocefaliei? Continua să citești.
Nu este neobișnuit ca nou-născutul să aibă capul turtit pe o parte sau pe spate, mai ales în ultimii ani, în care Plagiocefalia a cunoscut o creștere notabilă a cazurilor, egală cu 48% (conform datelor culese de Observațiile pe un creșterea recentă a plagiocefaliei fără sinostoză de către Academia Americană de Pediatrie).
Deformările craniului nou-născutului pot depinde de diverse cauze, anterioare nașterii, legate de naștere sau de factori care depind de obiceiuri în primele luni de viață.
Capetele nou-născuților sunt delicate și maleabile pentru a permite trecerea prin canalul de naștere și pentru a se adapta la creșterea creierului, care se multiplică de patru ori în primii doi ani de viață.
La naștere, oasele craniului nu sunt încă sudate între ele, ci unite între ele prin formațiuni de țesut fibros, faimoasa fontanelă. Treptat fontanelele se închid, înlocuind țesutul fibros cu os.
Citește și: Punctul moale al bebelușului tău: ce sunt fontanelele și când se închid?
Așa se explică de ce aplatizarea laterală sau posterioară a craniului nou-născuților este atât de comună: petrecând multe ore pe zi (atât în timp ce dorm, cât și când sunt trezi) întinși pe spate, capetele lor mici, încă atât de delicate și maleabile, au tendința de a se aplatiza.
Se crede că plagiocefalia pozițională se rezolvă spontan în primii 2 ani de viață. În realitate nu trebuie minimizată gândindu-ne că soluția va ajunge automat spontan și fără nicio intervenție.
În cele mai grave cazuri, de fapt, deformațiile craniene pot provoca asimetrii permanente și pot fi asociate cu întârzieri de dezvoltare.
Cele mai bune rezultate se obțin prin intervenția în primele șase luni de viață cu tratamente osteopatice și implementarea unor măsuri specifice.
1. Ține bebelușul pe burtă încă din primele zile în pătuț și în cărucior cu o perna memory-foam care permite dezvoltarea corectă a capului. Alternați poziția capului, dreapta- stânga.
3. Întrucât copilul este atras de prezența și vocile părinților, dacă copilul doarme în camera dvs., alternați poziția căruciorului sau pătuțului în raport cu patul dvs. sau mutați copilul astfel încât patul dvs. să fie alternativ pe dreapta și pe stânga.
4. Când bebelușul este treaz și supravegheat, scoateți perna și țineți copilul așezat lateral, alternând partea dreaptă cu partea stângă, stimulându-l cu prezența dumneavoastră sau cu obiecte care îl interesează. Dacă există cutii muzicale sau jocuri în pătuț și/sau scaun cu rotile, alternează pozițiile lor între central, dreapta și stânga.
În primul rând, dacă copilul tău are cap turtit este bine să te adresezi medicului pediatru care îți va da toate sfaturile necesare.
În formele mai ușoare, plagiocefalia nu va avea consecințe asupra sănătății copilului, în timp ce în formele mai severe s-au găsit asocieri cu:
- probleme de supt și alăptare, tulburări de somn iritabilitate dificultate în a întoarce capul în ambele părți probleme ocluzale, masticatorii și de morfologie dentară gât înțepenit la nou-născut sau probleme de dezvoltare ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza și rotoscolioza întârzieri în dezvoltarea motoriei la copiii poziționați în decubit dorsal prea mult timp și care au exersat puțin timp pe burtă, cum ar fi lipsa dezvoltării forței și a tonusului muscular al corpului.
Mai mult, trebuie să luăm în considerare și factorul estetic, adică posibilitatea unei asimetrii care să devină permanentă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.