Plânge și refuză să meargă la grădiniță: Iată cum să rezolvi situația

Data publicării:
Fotografie de la RDNE Stock project/ Pexels
Fotografie de la RDNE Stock project/ Pexels

Copilul plânge mereu, refuză să mănânce sau nu doarme. Acestea sunt toate efectele care pot apărea atunci când vine momentul să meargă la grădiniță. Iată câteva sfaturi pentru a rezolva această problemă, care v-ar putea fi extrem de utile.



Cel mai important punct este să înțelegem că momentul inserției copilului la grădiniță nu implică doar copilul, ci întreaga familie în ansamblu. Cu cât adulții sunt mai senini, cu atât micuțului îi va fi mai ușor să metabolizeze acest moment.

Cât trebuie să dureze acomodarea

Nu există o perioadă sau o durată standard. Scopul plasamentului este de a se asigura că atât copilul, cât și  familia lui, au încredere în mediul de grădiniță cât și în educatoare. Uneori șapte zile pot fi suficiente, alteori este nevoie de puțin mai mult timp.

Ce să faci dacă copilul plânge

Copiii comunică prin plâns. În timpul inserției la grădiniță plânsul este un fenomen normal. Este obositor, dar nu trebuie să-l blochezi.
În schimb, este incorect să le oferi o recompensă, astfel încât să nu mai plângă. Cel mai bine este să le comunicăm că deocamdată a fi la grădiniță este obositor pentru ei, dar că le va fi bine după aceea.

Ce să faci dacă nu mănâncă la grădiniță

O introducere dificilă în grădiniță poate duce și la refuzul alimentației de către copil. Chiar și în acest caz este important să rămânem calmi. Până la urmă, nici noi nu am mânca niciodată la casa unor străini: să le dăm timp.

Poate fi util, dacă grădinița ne dă ocazia, să stăm uneori la prânz. Dacă micuțul vede că și părinții lui mănâncă mâncarea de la grădiniță, va fi mai înclinat să creadă că este mâncare bună și o va mânca și el mai ușor.

Dacă refuzul alimentar apare acasă, important este să nu-i dai prea multă importanță. S-ar putea să nu-i fie foame sau să practice șantajul. Cea mai bună strategie este să lași copilul în pace, care cu siguranță va relua să mănânce normal când va fi mai calm.

Ce ar trebui să facă educatoarea

Educatorii au o sarcină foarte delicată și dificilă: Trebuie să se asigure că familia și copilul au încredere în ei. Pentru a atinge acest scop trebuie să aibă o atitudine primitoare, față de copil dar și față de părinți, încercând să-i liniștească și să-i sprijine în acest moment critic și pentru ei.

Cum să gestionezi bine detașarea

Este important ca cel mic să fie pregătit pentru acest pas. Deja din zilele de dinainte de inserare este bine să vorbiți cu el despre faptul că va merge la grădiniță și să-i spuneți ce va face, spunându-i că vor mai fi alți copii cu care se va putea juca și să descrie mediul în care va fi introdus. Este bine să ne asigurăm că înțelege că avem încredere în acest loc și că știm că va fi bine acolo.

Un alt punct important este ca părinții să nu dispară subit. Copilul trebuie să-și vadă mama și tatăl plecând. Este greșit să fugi fără să știe. Asta nu înseamnă că este simplu, dar trebuie să încercăm să vorbim cu cei mici spunându-le că înțelegem cât de mult efort depun, dar liniștindu-i că suntem siguri că vor fi fericiți în acest loc pe care l-am ales pentru ei.

IMPORTANT: Când cei mici se întorc acasă, este bine să-ți spună ce au făcut în timpul zilei. În cazul în care copiii refuză să vorbească, poate fi mama sau tatăl care inițiază conversația. Este extrem de important să țineți legătura cu părinții celorlalți copii și cu educatorii pentru a fi mereu la curent cu ceea ce se întâmplă în grupă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: copii educatori gradinita





pixel