Popcornul este unul dintre principalele alimente care poate provoca sufocarea copiilor. Ce să știi și de la ce vârstă le poți mânca.
Popcornul se numără printre alimentele cele mai îndrăgite de copii, dar și printre cele mai periculoase, mai ales dacă ești prea mic.
Conform unui raport din 2010 al Academiei Americane de Pediatrie, floricelele de porumb sunt printre alimentele aparent inofensive, dar potențial letale.
În detaliu, studiul consideră că copiii cu vârsta sub 4-5 ani ar trebui să evite să mănânce floricele de porumb, deoarece nu și-au dezvoltat încă pe deplin funcții precum mestecatul și înghițitul.
Riscul principal pentru copii este deci acela de a nu putea înghiți corect boabele de porumb și că acest lucru ar putea duce la sufocare.
Problema depinde de faptul că traheea copiilor sub 4-5 ani este încă foarte mică: fiind de dimensiunea unui pai, deci este foarte ușor ca alimentele să treacă în plămâni sau bronhii.
Chiar și după ce a fost mestecat, sâmburele de porumb s-ar putea lipi de pereții traheei și s-ar putea bloca în gât.
Pentru a fi în siguranță, este indicat să lași copilul să guste floricelele de porumb după vârsta de 5 ani, când copilul a stăpânit mecanismul de mestecat.
De fapt, aceste boabe de porumb sunt deosebit de hrănitoare, deoarece sunt bogate în fibre alimentare, vitamine și minerale. În special, floricelele de porumb au un conținut ridicat de proteine și un conținut scăzut de zahăr, grăsimi și colesterol.
Popcornul conține vitamine din grupa B, vitamina K, carbohidrați, compuși proteici, aminoacizi, deși unii dintre ei sunt distruși după tratamentul termic.
Floricele de porumb ar controla echilibrul de lipide și carbohidrați, reducând riscul de apariție a trombozei.
Fibrele alimentare curăță tractul intestinal de stagnare, iar antioxidanții conținuti, la rândul lor, îmbunătățesc compoziția sângelui.
Floricele simple sunt sărace în calorii și zahăr, precum și bogate în fibre. Aceasta înseamnă că te pot ajuta să slăbești în contextul unei diete echilibrate.
Popcornul conține minerale precum calciu și fosfor, care întăresc oasele. Compușii polifenolici, un fel de antioxidanți, curăță canalele sanguine de plăcile de colesterol și îmbunătățesc activitatea mușchiului inimii. De asemenea, reduce senzația de foame.
După cum am menționat deja, copiii sunt mai expuși sufocării din cauza traheei mai mici decât cea a unui adult. Pentru a evita blocajele căilor respiratorii ale copilului, nu uitați să tăiați alimentele în bucăți foarte mici și să supravegheați copilul în timp ce mănâncă.
Un alt sfat este să evitați să-l lăsați să se joace în timp ce mănâncă. Un alt lucru de evitat este să-l lași să mănânce sau să bea în interiorul mașinii sau într-un vehicul în mișcare. Mai bine să-i dai de mâncare sau o băutură făcându-l să stea cu spatele drept pentru a facilita trecerea de la gură la stomac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.