”Pot călători cu avionul când sunt însărcinată?”. Tot ce trebuie să știi despre riscurile de zbor în timpul sarcinii

Data publicării:
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Pot călători cu avionul când sunt însărcinată? Da, atâta timp cât sarcina decurge fără probleme. Precauții care trebuie respectate la bord.



Călătorind cu avionul în timpul sarcinii

Încă din primele săptămâni, dacă sarcina decurge fiziologic, călătoriile cu avionul nu implică riscuri deosebite pentru o femeie sănătoasă și copilul ei. Dar ce măsuri de precauție trebuie să aveți pentru a călători în cele nouă luni? Până când poți zbura? Și riscul de tromboză?

Iată punctele cheie ale călătoriei cu avionul în timpul sarcinii:

- Călătoriile ocazionale cu avionul în timpul sarcinii nu sunt dăunătoare mamei sau bebelușului, cu condiția ca sarcina să fie sănătoasă.

- Zborurile lungi pot crește șansa de a dezvolta un cheag de sânge. Prevenirea este posibilă.

- Este important să verificați unitățile sanitare disponibile la destinație, în cazul în care aveți nevoie de tratament de urgență.

Aeroporturile și avioanele sunt sigure pentru mamă și copil

Ți-e frică de detectoare de metale și de presurizarea cabinei? Securitatea se referă în primul rând la detectoarele de metale folosite în aeroporturi pentru verificări, care nu sunt absolut dăunătoare pentru făt.

Alte aspecte critice sunt presurizarea cabinei de călătorie, ceea ce duce la o reducere a presiunii atmosferice și a concentrației de oxigen și la faptul că există mai puțină umiditate în cabină. În ambele cazuri nu sunt probleme: cel mult, viitoarea mamă ar putea avea o ușoară creștere a ritmului cardiac, fără consecințe la o femeie sănătoasă. Iar dacă aerul este uscat, bea mai mult pentru a menține bine hidratate mucoasele nasului și gurii.

Călătoria cu avionul nu implică riscuri deosebite pentru mamă și copil, nici măcar în ceea ce privește posibilitatea avortului spontan, a nașterii premature sau a ruperii apei.

În plus, oricine zboară este expus la o ușoară creștere a radiațiilor. Cu toate acestea, zborurile ocazionale nu sunt considerate un risc pentru femeile însărcinate.

Este centura de siguranță periculoasă?

Centura de siguranță este foarte importantă. Pentru a te proteja de orice traumă asociată cu golurile de aer și turbulențele, soluția este simplă: ține-ți centurile de siguranță legate pe toată durata zborului. Cureaua trebuie poziționată sub burtă. Cereți însoțitorului de bord un prelungitor de centură dacă aveți nevoie.

Zborul în timpul sarcinii: riscuri

Riscul de tromboză venoasă profundă

În sarcină există o predispoziție naturală la riscul de tromboză și călătoriile cu avionul. Din acest motiv, ca regulă generală, ar fi de preferat să se evite călătoriile mai mari de patru ore, dacă nu sunt absolut necesare.

Cu toate acestea, dacă trebuie să faci o călătorie mai lungă, iată câteva măsuri simple de precauție pentru a reduce riscul de tromboză.

- purtați pantofi și haine confortabile, pentru a nu bloca circulația sângelui.

- solicitați un loc astfel încât să vă puteți bucura de o mai mare libertate de mișcare și să vă puteți ridica și plimba din când, în când.

- chiar și în timp ce stați, faceți periodic câteva mișcări circulare sau mici de întindere cu degetele de la picioare și glezne.

- bea multă apă pentru a menține o stare bună de hidratare.

- evitați băuturile care conțin alcool sau cofeină.

Dacă aveți factori de risc special pentru tromboză venoasă profundă, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o injectare cu heparină, un diluant al sângelui, chiar înainte de călătorie și pentru zilele următoare.

Ce este tromboza venoasă profundă (TVP)

TVP este un cheag de sânge care se formează de obicei într-un membru. Dacă cheagul ajunge la plămâni (embolie pulmonară) poate fi foarte periculos. În timpul sarcinii și până la șase săptămâni după nașterea copilului, riscul de a dezvolta o TVP este mai mare decât la femeile care nu sunt însărcinate.

Simptomele sunt:

- Brațe umflate.

- Glezne umflate.

- Picioare umflate.

- Picioare dureroase.

- Dureri de picioare.

Riscul de a dezvolta TVP în zbor este crescut. Riscul de TVP crește odată cu durata zborului. Riscul crește, de asemenea, dacă aveți alți factori de risc, cum ar fi antecedente de TVP sau supraponderalitate. 

Alte riscuri în zbor în timpul sarcinii

Unele femei însărcinate pot experimenta disconfort în timpul zborului din cauza:

- umflarea picioarelor din cauza retenției de lichide (edem).

- congestie nazală/probleme ale urechii - în timpul sarcinii este mai probabil ca nasul să fie blocat și, în plus, modificările presiunii aerului din avion pot provoca probleme ale urechii.

- starea de rău și greața se pot agrava în timpul zborului.

Ca măsură de precauție, este întotdeauna mai bine să vă consultați cu medicul dumneavoastră ginecolog despre oportunitatea de a întreprinde călătoria și cu atât mai mult dacă există afecțiuni sau boli speciale.

Situații în care zborul ar trebui evitat

Iată câteva situații în care zborul ar trebui evitate: Risc de naștere prematură; prezența anemiei severe; episoade recente de sângerare vaginală; afecțiuni pulmonare și cardiace care fac respirația mai dificilă.

Pe de altă parte, nu există interdicții speciale legate de vârsta gravidei, chiar dacă trebuie subliniat că odată cu vârsta, de exemplu, riscurile de hipertensiune arterială cresc, ceea ce ar putea reprezenta o contraindicație.

Până în ce lună de sarcină poți zbura?

În general, companiile aeriene acceptă femeile însărcinate până la 36 de săptămâni de sarcină - 32 de săptămâni în cazul gemenilor. După acest moment, multe companii interzic decolarea cu femei însărcinate la bord.

Dar atenție: regulile pot varia de la companie la companie. Multe companii cer, de exemplu, un certificat medical după 28 de săptămâni, din care să rezulte că mama și copilul sunt sănătoși și nu există riscuri deosebite de complicații și naștere prematură. Prin urmare, dacă plănuiți o călătorie cu avionul, cel mai bun lucru de făcut este să sunați la compania aeriană pentru a obține toate informațiile de primă mână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: avion calatorii gravida sarcina zbor





pixel