Prea mult zahăr: 10 semne pentru a înțelege dacă al tău copil consumă zahăr în exces

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Consumul excesiv de zahăr la copii și adolescenți este legat de un risc crescut de a dezvolta obezitate, diabet și alte boli cronice.



Nu este întotdeauna posibil să monitorizăm tot ceea ce mănâncă copii, mai ales când încep să crească și adesea să iasă din casă, dar există semne care ne pot ajuta să înțelegem preferințele lor alimentare.

1. Creștere în greutate

Copiii cresc și iau în greutate în fiecare an. Dacă creșterea este bruscă, ar putea fi un exces de zaharuri. Trebuie să avem o modalitate de a le oferi alimente sănătoase, gustări cu fructe, multe legume, puțin din toate. Evitați pe cât posibil alimentele nedorite care pot cauza probleme nu numai cu greutatea, ci și cu inflamarea sistemului imunitar.

2. Cariile în gură

Știm că cei mici pot face greșeli în spălarea dinților dacă nu depun prea mult efort. Aceasta înseamnă că atunci când se consumă un exces de zahăr, problema cariilor dentare poate fi mai invazivă.

3. Zahăr și nervozitate la copii

Ai observat vreodată despre tine cât de iritabil devii când consumi prea mult zahăr sau când mănânci prea mult? Când observăm că cel mic este nervos, iritat în unele zile mai mult decât în ​​altele, ar putea fi legat de dieta pe care o urmează. Poate că este timpul să fim puțin mai atenți la ceea ce aceștia mănâncă.

Când mănânci zahăr, nivelul glucozei crește instantaneu și putem simți o senzație de euforie. Cu toate acestea, atunci când aceste niveluri de zahăr scad, ne putem găsi rapid obosiți și iritabili.

4. Refuzul alimentelor hrănitoare și sănătoase

Zahărul este o substanță care dă dependență și care modifică creierul. Există studii care compară zahărul cu cocaina.

Odată ce un copil urmează o dietă constantă de dulciuri, este ușor să refuze alimentele hrănitoare. Chiar dacă înainte copilul a mâncat bine și a apreciat fructele proaspete, legumele, proteinele ​​și nu numai, atunci când începem să introducem junk foods, cererea devine continuă.

Dacă nu-ți poți face copilul să mănânce ceva sănătos, probabil că organismul lui are poftă de zahăr și este dependent de el.

5. Somn neînviorător

Ați băut vreodată sucuri carbogazoase înainte de culcare și ați constatat că ați stat treaz toată noaptea? 
Este posibil ca ai tăi copii să nu doarmă bine pentru că mănâncă prea mult zahăr. Consumul de prea multe dulciuri poate face corpul să simtă că este încărcat cu adrenalină.

6. Zahăr și hiperactivitate

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție este o afecțiune care afectează mai mult de șase milioane de copii. În anii 1980, copiii au fost rareori diagnosticați cu ADHD, deoarece nu era răspândit. De asemenea, ceea ce nu era tipic a fost consumul de prea mult zahăr și fast-food așa cum este astăzi. 

În 2003, aproximativ 4,4% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani au primit acest diagnostic. Cifrele continuă să crească, iar mulți experți cred că zahărul și dieta joacă un rol. Când un copil este diagnosticat cu ADHD, primul lucru pe care un medic îl va recomanda este o schimbare a dietei.

Acest lucru se datorează faptului că zahărul modifică creierul și nu ar trebui să fie o parte importantă a dietei unui copil, așa cum este în unele cazuri.

7. Prea mult zahăr? Probleme digestive

Corpul tău ia în mod constant zaharuri, dacă se întâmplă acest lucru va prezenta semne precum exces de gaze, flatulență, dureri abdominale și balonare și adesea combinate cu diaree. Acest lucru se poate întâmpla atât la adulți, cât și la copii.

8. Dorinta excesiva de dulciuri

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii apelează la zahăr este că nivelul lor din sânge fluctuează. Când glicemia scade, organismul vrea mai mult pentru a o reduce la un nivel sănătos. Acesta este un lucru la care ar trebui să aveți grijă când vine vorba de copii, deoarece diabetul este frecvent la o vârstă fragedă.

Diabetul juvenil este o problemă medicală complicată care necesită monitorizare constantă. O modalitate prin care poți spune dacă copilul tău ar putea avea o luptă cu nivelul lui de glucoză este prin pofta lui de dulciuri. Când copilul dumneavoastră mănâncă zahăr, acesta crește nivelul de serotonină din creier.

Serotonina este unul dintre hormonii de bine care dă o senzație de euforie atunci când este stimulată . Pe măsură ce zahărul joacă pe acești receptori chimici, dependența devine psihologică.

9. Piele impură cu erupții cutanate

Când observi un exces de erupție cutanată, se generează în general stres oxidativ și organismul răspunde trimițând semnale și prin piele. Corpul devine inflamat și, de asemenea, aerisește cu pielea.

Luarea zilnică a unui probiotic îi ajută și pe cei cu probleme de acnee.Tratamentele topice fără prescripție medicală nu sunt necesare atunci când problema vine din interior. Alimentele fermentate pot fi incluse și în dietă pentru a îmbunătăți funcțiile intestinale.

10. Prea mult zahăr? Excesul constant de apetit

Copiii care nu mănâncă suficiente proteine ​​o fac pentru că adesea își umplu stomacul cu prea mult zahăr. 

În 2015 a fost realizat un  studiu  care a arătat că persoanele care consumă prea multe dulciuri pot avea un apetit crescut. Cercetările au descoperit că fructoza a fost principalul vinovat al poftelor incontrolabile. Problema este cauzată de hormonul foamei cunoscut sub numele de grelină.

Când copilului tău îi este foame, nivelul lui de grelină este la apogeu. După ce mănâncă o masă, nivelul de grelină scade pe măsură ce sunt mulțumiți de o burtă plină. La copiii care mănâncă prea multe dulciuri, organismul este păcălit să producă mai mult din acest hormon.

Deși este ușor să cedezi acestor delicii și ispite, nu folosi mâncarea nedorită ca sistem de recompensă. În schimb, învață-i că este în regulă să aibă o răsfăț ocazional, dar trebuie să-și ia doza dulce din fructe proaspete. O dietă cu prea mult zahăr va cauza doar leziuni sistemului imunitar prin crearea unei inflamații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: alimentatie copii zahar




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel