„Și voi, când vă hotărâți?” este o întrebare clasică în întâlnirile de familie, foarte des întâlnită în perioada sărbătorilor de Crăciun.
O întrebare aparent simplă, dar care poate răni multe cupluri, mai ales dacă aceștia încearcă să rămână însărcinați fără succes și preferă să nu ofere explicații. Cum poate afecta presiunea familiei fertilitatea?
Citește și Cele mai ciudate credințe din lume pentru creșterea fertilității
Cum să faci față acestui tip de situație?
„Când simt nevoia să mă protejez de ceva, înseamnă că interpretez că există o amenințare”, subliniază María Aranzazu Yusti Atienza, psiholog la Clínicas Eva.
„Care este semnalul de alarmă? Ce trebuie să protejez? Ce se întâmplă când insistăm pe un subiect foarte personal sau privat despre care nu ne simțim confortabili să vorbim?”.
Ea subliniază că întrebarea „Și voi, când vă hotărâți?” ne poate face să ne simțim foarte vulnerabili, deoarece pare să reflecte opoziția partenerului față de îndeplinirea unei obligații, ca și cum ar fi ceva impus, despre care ar trebui să dăm explicații.
„Are sens pentru noi acest lucru? Faptul de a deveni mamă sau tată vine dintr-o obligație, trebuie să se întâmple într-un anumit moment? Și, mai important, este întotdeauna ușor?”
Răspunsurile la aceste și alte întrebări incomode, ne spune psihologul, ar trebui să vină în mod natural dacă avem o bună reglementare emoțională.
„Dacă suntem capabili să rămânem liniștiți și calmi, vom putea oferi un răspuns adecvat care să se potrivească momentului pe care îl trăim;
în schimb, dacă suntem copleșiți de circumstanțele care ne înconjoară, cu anxietate și stres, foarte probabil vor apărea declarații și întrebări care ni se vor părea incomode”, potrivit Hola.com.
Vezi și Femeile divine: Nume de zeițe celebre ale lumii antice
În acest ultim caz, este foarte probabil ca, în loc să răspundem calm, să reacționăm fie exploziv, fie, dimpotrivă, cu un silențiu de blocaj, așa cum subliniază Yusti Atienza.
„Motivul acestei reacții este că va veni mai mult dintr-un impuls decât dintr-un răspuns voluntar care să urmeze linia discursului meu și a coerenței mele interne.”
Atunci când un cuplu nu dispune de o bună reglementare emoțională sau când este foarte afectat de faptul că nu reușește să obțină sarcina dorită, acest tip de întrebări poate adăuga mai multă suferință.
„Sentimentul de presiune din partea familiei va depinde întotdeauna de interpretarea pe care o dăm situației și de resursele și strategiile pe care le punem în aplicare”, explică psihologul de la Clínicas Eva.
„În situațiile în care pare că există o cerință externă de a respecta o normă sau un mandat familial, atunci când ne facem griji mai mult pentru ce va spune lumea sau pentru a răspunde nevoilor celor dragi, uităm de noi înșine, de nevoile sau prioritățile noastre în viață.”
Familia ar trebui să fie un refugiu pentru fiecare individ, punctul către care să ne îndreptăm în fața oricărei nevoi, deoarece este formată din oameni care se iubesc și se acceptă unii pe alții necondiționat „și cărora nu trebuie să le dau explicații, deoarece înțeleg raționamentele mele și, dacă nu le înțeleg, le respectă”, adaugă María Aranzazu Yusti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.