Prima menstruație: Hai să vorbim despre asta!

Data publicării:
Fotografie de la Anastasiya Gepp/ Pexels
Fotografie de la Anastasiya Gepp/ Pexels

Prima menstruație este un moment important în viața fiecărei femei. Este util să vorbim despre ele din timp, astfel încât să fie trăite cu seninătate.



Deși nu mai este un tabu așa cum a fost odinioară, subiectul primei menstruații este încă un subiect delicat și nu trebuie subestimat, care poate provoca îngrijorare și jenă fetelor tinere, deoarece marchează punctul frapant în trecerea treptată de la a fi fetiță la a fi femeie.

Primele menstruații apar în perioada pubertății, între ultimii ani de școală primară și primii ani de liceu: deci în mod normal între 10 și 15 ani, cu o mare variabilitate de la persoană la persoană, datorită geneticii sau factorilor alimentari.

Avansarea și întârzierea primelor menstruații

Unele studii au constatat o scădere a vârstei menstruației în ultimele decenii, chiar dacă definiția pubertății precoce ar trebui să fie rezervată cazurilor în care caracteristicile sexuale secundare apar înainte de vârsta de opt ani. 

Acest fenomen poate fi determinat de numeroși factori, printre care, din ce în ce mai frecvent în ultimii ani, excesul de greutate. De fapt, țesutul adipos produce un hormon, leptina, care este unul dintre factorii care contribuie la începutul maturizării sexuale.

Problema obezității, care afectează mulți copii, are, prin urmare, o implicație suplimentară la femei. Este recomandabil să raportați medicului pediatru orice simptome de pubertate precoce: creșterea încetinește mult după debutul ciclului și, prin urmare, un început timpuriu poate duce la o statură definitiv mai mică decât ar fi fost programată genetic. În unele cazuri, tratamentul medicamentos este indicat pentru a bloca dezvoltarea pubertală.

În schimb, la fetele subponderale sau care efectuează o activitate fizică intensă,  prima menstruație poate fi întârziată. În general, întârzierea față de vârsta fetei nu este luată în considerare atât în ceea ce privește dezvoltarea pubertală: sfatul este să faceți o vizită, și posibile analize, dacă menstruația nu a apărut după patru ani de la apariția primelor caracteristici sexuale secundare.

Subiectul menstruației trebuie abordat cu copilul cu mult timp înainte, pentru a avea timp să se pregătească mai întâi: de fapt, lipsa de cunoștințe, fanteziile, prejudecățile sunt cele care creează probleme și temeri pe acest subiect. 

Pur și simplu a vorbi despre acest subiect este liniștitor: a ști ce este menstruația, de ce se întâmplă, redescoperirea sentimentului de ciclicitate al naturii, îți permite să-l încadrezi într-o logică a funcționării liniștitoare și normale a organismului. De asemenea, este important de subliniat că „în acele zile” îți vei putea duce viața obișnuită: menstruația nu înseamnă a fi bolnavă.

Devenind femei

Deși primul ciclu menstrual identifică momentul în care o fată devine femeie, procesul de creștere este mult mai lung și mai complex: maturizarea sexuală începe cu creșterea în volum a sânilor și apariția părului sub axile și pe pubis și se încheie abia la ceva timp după prima menstruație.

Pentru unele fete, ciclul are imediat o periodicitate regulată, dar în multe cazuri rămâne neregulat timp de un an sau mai mult, cu intervale variabile, uneori intercalate cu pete (adică secreție roșu-maro deschis). Acestea sunt fenomene normale, datorate unui sistem hormonal încă în faza de rodaj. 

Dietele dezechilibrate, frecvente în această fază a vieții, cresc și mai mult fluctuațiile hormonale, atât de mult încât astăzi neregulile menstruale sunt considerate unul dintre primele semnale de alarmă ale unei tulburări de alimentație. Stresul și situațiile dificile familiale/emoționale pot afecta și ciclul menstrual. Dacă după doi ani menstruația este încă foarte neregulată, cel mai bine este să vorbești cu medicul ginecolog despre asta.

Semnale corporale

Unele fete se plâng de dureri de burtă sau sensibilitate la sân în zilele dinaintea primei (și nu numai) menstruații. Altele raportează dureri de cap, un sentiment de epuizare și stare de rău. În general, este suficient să-ți permiți puțină odihnă, doar că în unele cazuri este o durere greu de suportat, așa că trebuie să iei analgezice.

De asemenea, este normal să trăiești emoții conflictuale: să te simți mai fragil, pierdut, iritabil, puțin deprimat și, în același timp, entuziasmat de sentimentul de a fi „diferit”, de a crește.

Bogăția fiecărei femei

În multe culturi, prima perioadă a unei fete este sărbătorită: este intrarea ei în lumea femeilor, se confirmă că puterea feminității ei face întreaga comunitate mai bogată. Fata primește un sentiment nou și îmbucurător despre ea însăși, al corpului ei, al centralității sale sociale: o valoare care îi permite să compenseze dificultatea de a abandona copilăria și de a accesa dimensiunea adultă.

În cultura noastră, aceste ritualuri de trecere s-au pierdut, iar prima menstruație, la fel ca atâtea funcții corporale, este retrogradată într-un climat de secret, rușinos: menstruația este adesea trăită ca o pacoste inutilă, ceva murdar, de care s-ar face lipsi cu plăcere. Se pierde astfel o oportunitate de a stabili o relație pașnică cu corpul, de a începe o sexualitate sănătoasă și deci capacitatea de a face față unor încercări mai intense precum sarcina, nașterea și maternitatea.

Așadar, câteva sfaturi pentru mamele fetelor prepubere: când va veni momentul, nu-ți duce fiica la medic , nu este bolnavă, dimpotrivă, menstruația este doar dovada că nu este! Luați-o în schimb să sărbătoriți, oferiți-i o amintire frumoasă din acest eveniment!

Totul despre menstruație

Ciclul menstrual durează în medie 28 de zile și este începutul fluxului care marchează începutul fiecărui ciclu menstrual. La unele femei, poate fi mai scurt (21 de zile) sau mai lung (35 de zile). În mod normal, menstruația durează între 2 si 7 zile, în medie 3-5 zile.

Amenoree: absența completă a menstruației timp de cel puțin 3 luni. În viața unei femei, absența menstruației în următoarele perioade este fiziologică: copilărie, sarcină și alăptare, menopauză.

Amenoree primară sau primară : când nu a existat încă prima menstruație la împlinirea vârstei de 17 ani.

Amenoree secundară : dispariția menstruației pe o perioadă mai mare de trei luni, după o perioadă de menstruație mai mult sau mai puțin regulată.

Polimenoree: când menstruația este excesiv de apropiată, adică apar cu un interval de timp mai mic de 25 de zile (cicluri scurte, cu fluxuri apropiate).

Oligomenoree: când menstruația are loc la intervale mai mari de 36 de zile (cicluri lungi, cu fluxuri distanțate).

Metroragie: pierderea de sânge a unei entități variabile (grea sau slabă) care are loc independent de perioada menstruală.

Menometroragie: pierderi de sânge care debutează odată cu menstruația și persistă câteva zile chiar și după perioada menstruală, de obicei abundentă.

Dismenoree: menstruație deosebit de dureroasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel