Nu contează câți ani are copilul tău: pentru el ca și pentru tine, primele zile la creșă vor fi dificile din punct de vedere emoțional. Luați tot timpul necesar pentru a face acest pas cât mai puțin traumatizant. Cu sfaturile noastre totul va fi mai ușor.
Din punct de vedere emoțional, începerea grădiniței poate fi un pas mare pentru un copil. Schimbarea este adesea o sursă de diverse probleme atât pentru copil, cât și pentru părinți și merge mână în mână cu un adevărat vârtej de sentimente.
Dacă, pe de o parte, părinții au în sfârșit ocazia să se dedice altor lucruri decât îngrijirea copilului și să înceapă din nou să lucreze, de exemplu, pe de altă parte, să-și încredințeze comoara în grija unor străini este orice altceva decât simplu.
Pentru copil, intrarea la grădiniță este și mai dificilă decât pentru părinți: la urma urmei, până acum mama și tata i-au fost mereu alături, i-au oferit toată căldura și protecția de care avea nevoie, l-au consolat în situații dificile.
Deși cu siguranță nu lipsesc colegii cu care să se distreze la grădiniță, pentru mulți copii să se confrunte cu această nouă fază este departe de a fi ușor. Dintr-o dată totul se schimbă: mama nu mai este la îndemână, mediul este nou și de jur împrejur sunt oameni pe care nu i-a mai văzut până acum – având în vedere premisele, nu este de mirare dacă micuțul vărsă câteva lacrimi.
Pentru ca copilul să depășească bine separarea de părinți, este indicat ca acesta să intre treptat la grădiniță. La baza fiecărui proces de inserție se află așa-numitul Model Berlin, o abordare pedagogică conform căreia inserția în grădiniță trebuie să aibă loc cu implicarea părinților.
Modelul - care și-a dovedit valabilitatea atât în termeni pedagogici, cât și în psihologia dezvoltării - este împărțit în mai multe faze.
Înainte ca copilul să intre în grădiniță, este planificată o conversație aprofundată între părinți și educatori. Vei avea astfel ocazia să-i cunoști mai bine pe cei care urmează să aibă grijă de copilul tău, dar și regulile și funcționarea structurii. Nu uitați să informați personalul creșei despre ora de culcare a copilului dumneavoastră, obiceiurile alimentare și altele asemenea.
Inserția propriu-zisă începe cu faza de apropiere. În primele trei zile îți însoțești micuțul la creșă și stai cu el în clasă, împreună cu ceilalți copii și educatoare. Copilului i se acordă una sau două ore pentru a explora mediul înconjurător și a cunoaște viitorii însoțitori. În acest timp, rămâneți în aceeași cameră. Inițial, aproape toți copiii par pasivi, timizi și își caută mama sau tatăl.
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Familiarizarea cu mediul: Sarcina ta este să-i oferi copilului un adăpost sigur în cazul în care acesta este copleșit de numeroșii stimuli noi și are nevoie de apropierea ta. În această perioadă de timp, așadar, nu te lăsa distras de alte lucruri și nu vorbi cu ceilalți copii prezenți: copilul tău trebuie să aibă sentimentul că poate conta pe atenția ta deplină dacă are nevoie de ea.
De asemenea, educatorii trebuie să se abțină de la a pune presiune asupra copilului. Prima abordare prudentă trebuie să aibă loc exclusiv prin oferta de jocuri. După o oră sau două, părăsește creșa cu copilul pentru a se întoarce a doua zi.
Începând din a patra zi începe faza de detașare și stabilizare. Educatoarele încep să-i acorde mai multă atenție micuțului, se joacă cu el, îl ajută să mănânce și încearcă să stabilească o relație de încredere. Părinților li se cere să fie mereu prezenți, dar să intervină doar dacă este necesar. Este timpul să abordezi prima fază a detașării: spune-i la revedere copilului tău și părăsește camera pentru aproximativ 30 de minute. Totuși, stați în apropiere, astfel încât, dacă este necesar, să vă puteți întoarce imediat la copil.
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Reacțiile la această primă detașare variază foarte mult de la copil la copil: unii devin agitați și apoi se calmează la scurt timp după aceea și se mișcă în noul mediu ca și cum ar fi cel mai normal lucru din lume. Alții, însă, încep să plângă și nu acceptă să fie consolați de alte persoane decât părinții lor. Vârsta afectează în mod natural și reacțiile copiilor. Dacă educatoarele nu pot să-ți calmeze copilul, întoarce-te în cameră. Dacă prima despărțire a avut succes, întoarce-te totuși la copilul tău după o jumătate de oră. În consultare cu personalul, stabiliți cât timp va dura integrarea (procesul durează de obicei două sau trei săptămâni).
În următoarele săptămâni, continuă să mergi la creșă în fiecare zi și, în funcție de reacția copilului tău, prelungește încet faza de detașare, astfel încât copilul să se obișnuiască treptat cu absența ta.
Faza finală a inserării în grădiniță începe atunci când copilul acceptă educatoarele ca figuri de referință, îi lasă să-l consoleze și depășește fără prea multe dificultăți despărțirea de părinți. Din acest moment, după ce ți-ai luat rămas bun de la copilul tău, părăsești creșa. În cazul în care despărțirea îi dă micuțului tău o perioadă grea, este totuși o idee bună să rămâi mereu disponibil. Inserarea în grădiniță se încheie imediat ce această fază are loc și fără complicații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.