Primii dinți ai copilului: Toate informațiile pe care trebuie să le știi

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels

Apariția primilor dinți este adesea un moment mult așteptat și de asemenea puțin de temut! Când incisivii mici străpung în sfârșit gingia, este întotdeauna emoționant să fii martor la această primă etapă interesantă a micuțului tău. 



La ce vârstă apar primii dinți?

Primul dinte apare de obicei în jurul a șase luni, dar această medie este de fapt destul de variabilă. Unii bebeluși își vor vedea primul dinte apărând încă de la 3 luni, în timp ce alții vor trebui să aștepte mai mult, uneori până la 14 luni. Se întâmplă chiar, în cazuri foarte rare, ca un dinte mic să fie deja prezent de la naștere.


Daca copilul tău încă nu are dinți de lapte la vârsta de un an, nu te panica! Programează-te la un stomatolog pediatru pentru a te asigura că totul este bine, dar nu trebuie să-ți faci griji, deoarece fiecare copil se dezvoltă în propriul ritm. Există și un factor genetic: dacă dinții tăi sau cei ai partenerului tău au apărut devreme sau târziu, este foarte probabil să se întâmple la fel și cu copilul tău.


În total, în primii trei ani de viață, micuțul tău va avea 20 de dinți de lapte. Numiți și dinți primari, aceștia sunt apoi înlocuiți cu cei permanenți între 6 și 12 ani. La maturitate, el va avea 32 de dinți dacă numărăm molarii de minte care nu cresc întotdeauna.

În ce ordine apar dinții de lapte?

Erupția dinților de lapte apar întotdeauna în aceeași ordine. Pot exista însă și excepții, care au ca rezultat zâmbete mereu dulci.

Între 6 și 12 luni: Incisivii centrali sunt adesea primii care perforează gingia. Mai întâi cele de jos, apoi cele de sus. Urmează incisivii laterali inferiori și superiori. Cu cei opt dinți ai săi, bebelușul este gata să taie și să mestece mâncarea, dar numai în bucăți mici.

Între 13 și 19 luni: Cei patru premolari apar deasupra și dedesubt.

Între 16 și 22 de luni: Caninii își fac apariția pe zâmbetul micuțului tău.

Între 25 și 33 de luni: Este rândul celor patru molari secundari. Micul tău dinte de dulce este acum capabil să măcina bine alimentele!

Cum să ameliorăm durerea când apar primii dinți?

Deși este o etapă complet normală în dezvoltarea bebelușului, dentiția poate fi dureroasă. Din fericire, există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a-l ușura și pentru a-l ajuta să treacă mai ușor prin această perioadă:

O îmbrățișare pentru a-l mângâia

Nu este niciodată suficient! Bebelușul tău suferă și nu înțelege neapărat aceste noi dureri. El trebuie să se simtă liniștit și mângâiat. O îmbrățișare mare în brațele părinților lui nu poate decât să-i facă bine!

Inele de dentiție

Există mai multe dintre aceste inele pe piață. Pentru o eficacitate si mai mare, pune-l la frigider inainte de a i-o da: frigul are efect anestezic. Pe de altă parte, însă, nu pune niciodată inelul de dentiție în congelator, deoarece prea rece ar putea răni gura bebelușului tău. Alegeți un model aprobat care respectă standardele actuale și curățați-l în mod regulat cu apă și săpun pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.

Un masaj al gingiilor

Masează-l ușor cu un deget (foarte curat) sau cu o compresă trecută în prealabil sub apa rece.

Mâncare rece

Dacă copilul tău a început deja sa-și diversifice alimentația, da-i alimente reci precum piure de legume sau iaurt.

Homeopatie

Printre cele mai cunoscute medicamente homeopatice putem aminti Chamomilla Vulgaris, care calmează durerile dentare. Fără niciun risc pentru sănătatea copiilor, eficacitatea homeopatiei este însă contestată de unele studii științifice. Nu ezitați să cereți sfatul medicului pediatru sau medicului dumneavoastră dacă doriți să testați această soluție naturală.

Paracetamol

Îi poți administra paracetamol cu ​​acordul medicului pediatru.

Remedii de evitat

Unele tehnici, considerate ineficiente sau periculoase, nu sunt recomandate:

Biscuiți pentru dentiție: care pot provoca carii datorită conținutului lor ridicat de zahăr.

Bucăți de legume proaspete de mestecat: Din cauza riscului de sufocare.

Frecarea gingiilor cu alcool sau încercarea de a le perfora pentru a scoate dintele mai repede: Poate răni copilul și poate duce la infecție.

Geluri anestezice: care pot perturba reflexul de deglutiție al copilului.

 

 

Când ar trebui să începi să speli dinții bebelușului tău?

Imediat ce apar primii dinți! Acest lucru nu numai că va preveni cariile dentare, dar îl va obișnui cu periajul ca parte a rutinei sale zilnice. S-ar putea să credeți că nu este util să aveți grijă de dinții primari pentru că aceștia vor cădea. Dimpotriva: rolul lor este esential pentru buna dezvoltare a copilului. Îngrijirea lor va permite dinților permanenți să crească corect. Dinții de lapte sănătoși sunt, de asemenea, esențiali pentru a mesteca corect alimentele și pentru a adopta o dietă variată.

În ceea ce privește medicul stomatolog, puteți planifica o vizită în jurul vârstei de un an pentru a verifica dacă dinții lui sunt sănătoși.

Acum ești pregătit să faci față sosirii primilor dinți! Cu multă dragoste, o bună doză de răbdare și câteva gesturi simple, dentiția bebelușului tău va avea loc în deplină liniște. În curând te vei putea topi de bucurie în fața noului zâmbet al micuțului tău!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: bebelusi copii detintie dinti





pixel