Este de înțeles că părinții doresc să facă tot ce le stă în putință pentru a-și ajuta copiii să reușească din punct de vedere academic.
Acest lucru poate însemna angajarea de profesori privați, înscrierea copiilor în diverse activități extrașcolare sau plata unor programe de vară de elită.
Însă, această investiție ar putea să deterioreze dorința copiilor de a reuși, în loc să o alimenteze, spune Jennifer Breheny Wallace, cercetător parental și autoare a cărții „Never Enough: When Achievement Pressure Becomes Toxic – and What We Can Do About It”. conform cnbc.com.
Ea numește fenomenul „efectul bis”.
„Ideea este că copiii, în special în comunitățile bogate, pot avea o povară specială, aceea de a reproduce bogăția părinților lor”, spune ea. „Părinții și copiii știu astăzi că este mult mai greu, deoarece am creat această inegalitate abruptă. Nu mai este un dat că fiecare generație se va descurca la fel de bine ca părinții lor, dacă nu mai bine.”
Citește și Cercetătorii Harvard arată ce motivează cu adevărat arhitectura creierului în formare a copiilor
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Părinții care exercită presiune asupra copiilor lor pentru a avea un succes financiar similar cu al lor nu este un fenomen nou, dar realitățile economice cu care se confruntă copiii în prezent sunt diferite.
Taxele de școlarizare și alte costuri educaționale s-au dublat în ultimii 20 de ani, potrivit College Board. Prețurile caselor sunt, de asemenea, considerabil mai mari astăzi decât erau atunci când mulți părinți își cumpărau primele case.
În 1990, prețul mediu de vânzare al unei case în Statele Unite era de 149.075 USD, conform datelor de la Rezerva Federală din St. Louis. Astăzi, acea sumă are aceeași putere de cumpărare ca aproximativ 360.000 USD. Acest preț este considerabil mai mic decât prețul mediu de vânzare al unei case în 2022, care a fost de 535.500 USD.
În timpul cercetărilor sale, Wallace a intervievat un băiat de clasa a opta care a spus că își dorește să devină arhitect când va fi mare. Dar, după ce a căutat salariul unui arhitect obișnuit și prețul unei case, a devenit descurajat.
„Mi-am schimbat casa și nu-mi permit”, i-a spus el.
„Nu este nevoie de un expert contabil pentru a descoperi stilul de viață al unui părinte”, spune ea. „Așadar, pentru copii, dacă nu sunt capabili să reproducă acest lucru, ei percep că nu se pot ridica la nivelul părinților lor și poate fi un eșec să nu reușească la fel de bine ca părinții lor.”
SURSA FOTO: freepik.com @vh-studio
Obsesia părinților pentru ca copiii lor să urmeze propria lor alma mater de elită nu recunoaște, de asemenea, realitatea că accesul la facultate, în general, este mult mai dificil decât era acum 30 sau 40 de ani.
În 1980, aproape 21% dintre cei care au aplicat la Universitatea Yale au fost admiși. În 2023, acest număr era de doar 4,4%. La Universitatea din California, Los Angeles, 42% dintre cei care au aplicat în 1989 au fost admiși. În 2023, puțin sub 9% au fost acceptați.
„Mulți părinți au mers la colegii prestigioase când rata de acceptare era de 20%”, spune Wallace. „Când eu și soțul meu am fost amândoi la Harvard, rata de acceptare era de 18%. Acum este 3%. Ideea că copiii sunt ținuți la un standard pe care părinții nu l-ar putea îndeplini este ceva de care părinții trebuie să țină cont.”
Deși intenția ar putea fi aceea de a încuraja copiii să facă tot posibilul, mulți părinți transmit mesajul că, dacă nu intri într-o anumită școală sau nu câștigi un salariu mare, atunci ai mai puțină valoare.
„Copiii de astăzi își combină sentimentul de sine cu realizările lor”, spune Wallace.
Pentru a-i ajuta pe copii să-și decupleze realizările de valoarea lor de sine, Wallace spune că părinții trebuie să „respingă premisa” că există o singură cale de a reuși.
Lăsați copiii să participe la activitățile care le plac, indiferent dacă arată bine în aplicațiile lor pentru facultate.
Și subliniați că admiterea la colegii hiperselective nu este totul. Amintiți-le copiilor că ceea ce contează cel mai mult este ceea ce fac cu timpul lor, nu locul în care îl petrec.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.