Probleme de vedere la copii: cum să le recunoaștem?

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Pixabay/ Pexels
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Uneori este dificil de înțeles dacă un copil sau sugar are o problemă de vedere. Astăzi vă vom oferi câteva îndrumări pentru a interpreta din timp unele sonerii de alarmă.



Publicitate

Cele mai frecvente probleme de vedere în copilărie, cum ar fi strabismul sau miopia, sunt relativ ușor de observat la adulți. Cu toate acestea, există și alte patologii asimptomatice care pot trece neobservate. De exemplu, ambliopia (sau ochiul leneș), unde diagnosticul și intervenția precoce sunt esențiale pentru a evita agravarea.

Pentru a învăța să recunoașteți posibilele probleme oculare la copilul dumneavoastră, trebuie să acordați atenție semnelor de avertizare și unei serii de simptome și semne care pot indica prezența oricărei patologii sau tulburări oculare la copil.

De exemplu, dacă copilul nu identifică oameni la distanță, dacă nu recunoaște obiecte la distanță, dacă aduce obiecte foarte aproape de față, dacă se mișcă un ochi - mai ales când este obosit și obosit - atunci ar putea fi o problemă de vedere.

De asemenea, este important să acordați atenție simptomelor precum febră, somnolență sau dacă copilul dumneavoastră își  freacă ochii în mod repetat sau are dificultăți în a-și ține ochii deschiși în timp ce citește, scrie sau desenează.

Alte semne care indică probleme oftalmologice includ:

- copilul înclină capul înapoi pentru a vedea mai bine, prezența unei pete albicioase în zona pupilei;

- copilul raportează dureri de cap, vedere încețoșată; micuțul care spune că este enervat de lumină sau îi este greu să se obișnuiască cu întuneric.

Toate cele de mai sus sunt simptome evidente ale copiilor cu probleme oculare. Dacă observați cel puțin două dintre toate aceste simptome la copilul dumneavoastră, atunci este timpul să consultați un specialist.

Învață să fii atent la dezvoltarea oftalmică a copilului tău

Pentru a avea o idee mai clară despre cum se dezvoltă în mod normal vederea în primele luni de viață și pentru a o compara cu micuțul tău, trebuie să știi că în primele 6 săptămâni bebelușul reacționează deja la expresiile faciale.

La vârsta de trei luni, bebelușul deja percepe mișcarea și este capabil să urmărească cu privirea un obiect strălucitor. Între 3 si 6 luni se uita la mâna lui și este capabil să urmarească ce se întamplă în jurul lui; în plus, zâmbește la propria sa reflectare în oglindă.

La 6 luni, el urmărește deja obiectele mici cu privirea și este capabil să le ridice. La 7 luni își atinge imaginea în oglindă. Un copil de 9 luni se aplecă pentru a vedea mai bine un obiect , în timp ce un copil de 12 luni caută jucării și obiecte care dispar din câmpul său vizual.

Cu acest mic ghid despre comportamentele asociate cu vederea în primele 12 luni de viață ale unui copil, puteți face o comparație pentru a vedea dacă copilul dumneavoastră reacționează bine la diferiți stimuli, concentrându-vă pe ceea ce este descris în funcție de vârsta lui.

Diagnosticul precoce al problemelor de vedere la copii este important pentru corectarea lor viitoare. Prin urmare, dacă credeți că copilul dumneavoastră nu vede corect sau dacă observați dificultăți, consultați cât mai curând un specialist.

Fiți atenți la oricare dintre semnele descrise mai sus: ar putea preveni problemele actuale și viitoare. Specialistii recomanda verificarea vederii copiilor in mod regulat. Cu toate acestea, de obicei, medicul pediatru ar trebui să efectueze primele verificări, pentru a vă îndruma către un specialist.

În sfârșit, nu uita că îți cunoști copilul mai bine decât oricine altcineva: fii atent la simptome pentru a interveni la timp cu rezultate pozitive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel