Prof. Ștefan, despre „problema majoră” din sistemul educațional: „Ne tot mințim!” Consecințele sunt grave, atât pentru elevi, cât și pentru părinți și profesori / VIDEO

Data publicării:
Prof. Ștefan, despre „problema majoră” din sistemul educațional: „Ne tot mințim!” Consecințele sunt grave, atât pentru elevi, cât și pentru părinți și profesori / FOTO: freepik.com @EyeEm
EXCLUSIV
Prof. Ștefan, despre „problema majoră” din sistemul educațional: „Ne tot mințim!” Consecințele sunt grave, atât pentru elevi, cât și pentru părinți și profesori / FOTO: freepik.com @EyeEm

Într-o discuție recentă la DC Edu cu prof. univ. dr. Sorin Ivan, profesorul Mugurel Ștefan de la Colegiul Național Mihai Viteazul din București a adus în prim-plan o problemă importantă a sistemului educațional românesc: modul de evaluare a elevilor. Conform acestuia, evaluarea corectă și obiectivă este adesea compromisă de diverse interese și presiuni din partea tuturor părților implicate – părinți, decidenți politici și profesori.



Profesorul Ștefan subliniază că, de multe ori, cooperarea dintre aceste grupuri nu urmărește neapărat interesul educațional real al elevilor, ci mai degrabă un consens superficial pentru a evita conflictele și a menține o aparență de succes.

E o problemă majoră care ține de evaluarea cu totul din sistemul nostru educațional și anume cineva, o cooperare între părinți, decidenții politici, profesori, toată lumea e de acord să fie bine ca să nu fie rău.

Ce interes aș avea eu să dau o evaluare corectă, făcută științific, astfel încât copilul de 7 să-mi iasă de 7, copilul de 5 să-mi iasă de 5, copiii ăia 2-3 de 10 să-mi iasă de 10? N-am niciun interes!

Nu mai bine dau eu niște subiecte să iasă ăla de 7 de nota 9, ăla de nota 8 și un pic să iasă de 9.50, astfel încât să nu se mai știe cine e bun și cine e rău și vedem cum ne descurcăm noi după aia?”, a spus  profesorul Mugurel Ștefan.

Prof. univ. dr. Sorin Ivan a ridicat întrebarea: „Putem vorbi de populism educațional aici?”

Profesorul Mugurel Ștefan de la Colegiul Național Mihai Viteazul a răspuns fără ezitare:  „Sigur! Confort! Lumea vrea să stea liniștită. Să nu care cumva să facem scandal”.

Citește și Subiectele de Bacalaureat, oglinda unei educații în declin? Prof. Ștefan: „Banale și nerelevante!” / Prof. Șontea: „Se pierd patru ani cam degeaba!” / VIDEO

Prof. univ. dr. Sorin Ivan: „Mi se pare foarte grav. E o auto-păcălire asta!”

Această declarație subliniază tendința de a menține o stare de aparentă armonie și succes în educație, chiar și cu prețul compromisului calității și corectitudinii evaluărilor. 

Ce se va întâmpla dacă dăm un examen corect? (...) Vă garantez că toți copiii cu 9.50 la examenul de la Evaluarea Națională de la matematică, la o evaluare corectă, cinstită, peste 80% dintre ei sunt în jurul notei 7”, a spus profesorul Mugurel Ștefan. 

Prof. univ. dr. Sorin Ivan a reacționat vehement la această observație, declarând că: „Mi se pare foarte grav. E o auto-păcălire asta!”

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Prof. Mugurel Ștefan: „Să ne imaginăm matematica împărțită în trei bucăți”

Problema majoră, potrivit profesorului Mugurel Ștefan, este că sistemul actual de evaluare favorizează notele mari la subiecte de nivel minimal, ceea ce creează o falsă impresie de competență și excelență academică. 

„Dacă ne imaginăm matematica împărțită în trei bucăți, (...) cam ce notă ar merita un copil care știe să rezolve strict doar problemele banale, calculele simple și raționament din acesta dintr-un pas, să aplic formula? Orice om normal când îl întrebi răspunde că în jurul notei 6, că atât e.

Următorul, care trece și la competențe de nivel mediu, care se mai descurcă cu raționamente în doi pași, va trebui să-l ducem către nota 7-8. Și ăia bunii care pot să rezolve dintre competențe - raționament mai complicat, ceva imaginație - pe acel elev să-l duc spre 9.50.

Noi la Capacitate acum am dat numai subiecte de nivel minimal și 1-2 exercițiuțe așa spre nivel mediu. Un copil care știe să le facă pe alea simple și dă norocul peste el și îi ies prima oară alea două de nivel mediu ia 10, Doamne ferește!, a mai spus profesorul Ștefan.

Vezi și Analfabetismul funcțional. Prof. univ. dr. Ivan: „Refuz să cred că realitatea este atât de dramatică!” / Prof. drd. Petre: „Am sesizat la elevii mai mici, la cei mari, mai puțin” / VIDEO

Părinții ce spun: „copilul meu a luat 10, e Zeu!”

Această metodă de evaluare duce la situații în care elevii care obțin note mari la subiecte simple se confruntă cu dificultăți majore când ajung la licee de top, unde se așteaptă performanțe înalte. 

„Ori, copilul ăla când se duce la Colegiu, n-are ce să facă cu el! Fiindcă acel copil nu e talentat la matematică, nu poate să susține de nivel performant în domeniu mate-info. Și ne tot mințim!, mai spune profesorul Mugurel Ștefan.

Consecințele sunt grave, atât pentru elevi, cât și pentru părinți și profesori. Părinții, încurajați de notele mari ale copiilor lor, cred că aceștia sunt excepționali, fără a realiza că aceste note nu reflectă neapărat abilități reale.

Ce se întâmplă mai departe? Părinții ce spun: `copilul meu a luat 10, e Zeu!` E Zeu, dar la subiecte din alea de nivel inițial. Cum facem să-l urcăm să facem specialist din el? Putem? NU! De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!”, a mai spus profesorul Ștefan.

Prof. univ. dr. Sorin Ivan a adus în discuție relevanța actualului sistem de evaluare, atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat: „Deci, actualul sistem, și la Evaluarea Națională, și la Bacalaureat, nu este relevant”

Profesorul Mugurel Ștefan a fost categoric în răspunsul său: „Deloc!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel