În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderată de Loredana Iriciuc, Claudia Chiru, profesor pentru învățământul primar, a oferit explicații clare și necesare cu privire la clasele primare.
„Care este scopul clasei pregătitoare? În teorie, ar trebui să fie o tranziție blândă între grădiniță și școală. În practică, mulți părinți spun că deja se lucrează la nivel de clasa I, că boboceiii sunt deja forțați să citească și să scrie. Care este scopul real al acestei clase pregătitoare și ce ar trebui să știe un copil la final?” a întrebat Loredana Iriciuc.
Profesoara a explicat că, în structura actuală a ciclului primar, clasele pregătitoare, I și a II-a sunt destinate achizițiilor fundamentale, iar abia din clasa a III-a până în a VI-a urmează dezvoltarea, diversificarea și îmbogățirea acestor achiziții. Cu alte cuvinte, clasa pregătitoare nu trebuie să pună accentul pe citit și scris în sensul tradițional, ci pe dezvoltarea unor abilități de bază, fără de care procesul de alfabetizare corectă nu ar fi posibil.
„Clasa pregătitoare face parte din perioada de pre-alfabetizare.
Învățământul, ciclul primar, este structurat așa: clasele pregătitoare, I și a II-a sunt clasele de achiziții fundamentale, iar a III-a, a IV-a, a V-a și a VI-a reprezintă dezvoltarea acestor achiziții, diversificarea și îmbogățirea lor.
Clasa pregătitoare e perioada prealfabetară, adică copiii nu știu să scrie, să citească, nu știu alfabetul, nu știu literele și încep să le învețe”, a spus prof. Claudia Chiru la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
Prof. Claudia Chiru a atras atenția că limba română este o limbă fonetică, bazată pe foneme (sunete) și grafeme (reprezentarea lor scrisă).
„Este foarte important în perioada prealfabetară să se lucreze cu sunetele, pentru că limba noastră este o limbă fonetică, are la bază foneme și grafeme, adică ceea ce scriem și în ceea ce auzim și dacă nu auzim foarte bine și dacă nu dezvoltăm auzul, nu vom ști să scriem și nu vom ști să citim.
Și în clasa pregătitoare asta se face! Se lucrează foarte mult pe auz, pe sunete, să se deosebească și să se știe unde începe unul și unde începe celălalt. Foarte puțin literele de tipar, că trebuie să le arăți copiilor niște litere de tipar, dar nu trebuie să le scrie și nu trebuie să citească neapărat în clasa pregătitoare.
Sunt copii care natural încep să citească, dar asta nu înseamnă că ne apucăm noi să le dăm să citească sau să-i învățăm, pentru că și ei trebuie să știe toate sunetele din spate. Sunt foarte multe exerciții și foarte multe variante prin care copilul nu se plictisește și nu simte că bate pasul pe loc”, a mai subliniat prof. Claudia Chiru.
Graba de a-i vedea pe copii citind și scriind cât mai devreme vine mai degrabă din anxietatea adulților decât dintr-o necesitate reală a copiilor. Iar această grabă poate avea efecte pe termen lung.
„O greșeală foarte mare pe care o fac părinții este aceea că îi învață pe copii să citească. Sau că la grădiniță li se spune sau poate se gândesc dumnealor că e copilul înzestrat și că trebuie, domnule, să citească. Nu!
Copilul trebuie să intre la clasa pregătitoare neștiind să citească, pentru că la școală învață niște lucruri pe care le poate învăța doar la școală! Cum ar fi, înainte de scris, trebuie să învețe să apuce creionul foarte bine în mână. Și dacă la grădiniță nu a fost corectat și nu i s-a arătat cum să apuce instrumentul, în clasa pregătitoare noi încă mai putem să corectăm. Se corectează foarte greu, să știți!
Dacă la grădiniță s-a început greșit, se corectează foarte greu apucarea instrumentului de scris. Și de la apucare greșită, se scrie într-un stil ilizibil și s-a stricat scrisul”, a mai precizat prof. Claudia Chiru.
SURSA FOTO: freepik.com @wosunan
Lecția cea mai importantă pe care ar trebui să o reținem este că scopul clasei pregătitoare nu este să ne mândrim cu „cititori precoce”, ci să le oferim copiilor o tranziție sănătoasă, blândă și echilibrată între lumea de poveste a grădiniței și rigorile școlii.
Așa cum a rezumat frumos prof. Claudia Chiru, tot ce facem în clasa pregătitoare ar trebui să fie despre a construi o fundație solidă, nu despre a ridica turnuri șubrede pe grabă.
„Deci, clasa pregătitoare este foarte importantă, este foarte bine definită în programă, avem suport pentru ea, avem manuale, avem auxiliare, cum le numim noi, și avem acolo foarte multe activități din zona aceasta de dezvoltare a auzului, de dezvoltare a văzului, de dezvoltare a câmpului vizual, de dezvoltare a mușchilor mici ai mâinii, a manualităților, iar auzul prin muzică, dar și prin citit.
Copiii care vin în clasa pregătitoare, îmi aduc aminte de la seria trecută, sunt foarte dornici să li se citească povești. Le place foarte tare. Elevilor mei le plăcea foarte tare să le citesc povești și găsisem o carte cu Elefantul Elmer și ne-am distrat teribil cu cărțile cu Elmer.
Și de la citit se pot face multe: se poate desena, se poate colora, se poate decupa, se poate mototoli, se poate lipi, se poate rupe, orice-ți trece prin cap”, a mai spus profesoara.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.