Profesor Ovidiu Pânișoară, despre bullying-ul în școală: „Este în regulă să fii furios și să sari la bătaie la ceilalți?!” / VIDEO

Data publicării:
Profesor Ovidiu Pânișoară, despre bullying-ul în școală „Este în regulă să fii furios și să sari la bătaie la ceilalți!” / FOTO: freepik.com@freepik
EXCLUSIV
Profesor Ovidiu Pânișoară, despre bullying-ul în școală „Este în regulă să fii furios și să sari la bătaie la ceilalți!” / FOTO: freepik.com@freepik

Bullying-ul în școli este o problemă ascunsă, dar tot mai prezentă în școlile din România.

 



În ultimii ani, bullying-ul în școli a devenit un subiect tot mai discutat, reflectând o realitate dureroasă cu care se confruntă mii de elevi.

Definindu-se prin comportamente repetate de hărțuire, intimidare sau agresivitate, bullying-ul poate lua multe forme: de la insulte verbale și excludere socială, până la agresiune fizică sau atacuri cibernetice. Impactul acestui fenomen nu este doar pe termen scurt, ci poate afecta profund dezvoltarea emoțională și psihologică a copiilor și adolescenților, lăsând cicatrici care durează toată viața.

Fenomenul este adesea trecut cu vederea sau minimizat, atât de profesori, cât și de părinți, dar consecințele sale sunt extrem de serioase.

Elevii care sunt victime ale bullying-ului riscă să dezvolte anxietate, depresie, izolare socială și chiar să renunțe la educație. În același timp, cei care practică aceste comportamente riscă să interiorizeze modele distructive de relaționare, care pot continua și în viața de adult.

Pe această temă au discutat Sorin Ivan și profesorul Ovidiu Pânișoară, în cadrul emisiunii de la Dc Edu.

Citește și Goana după „cea mai bună școală”: ambiția părinților și coșmarul copiilor?

„Există bullying din toate direcțiile. Atunci când ai un agresor, agresorul va construi sisteme de agresare a celorlalți din jur. Din păcate, ușor ușor, și aici e de vină tehnologia, deși eu sunt un fan al tehnologiei, este un exces de tehnologie și atunci devine o problemă.

Când există un exces de tehnologie, există o alienare a persoanei, iar eu nemaiinteracționand suficient de mult cu ceilalți, devin mult mai puternice. Fiecare dintre noi este concentrat pe propria persoană.

Și atunci când vine celălat eu nu-l înțeleg, nu empatizez. Se poate găsi o soluție”, a spus Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară, Director al Departamentului de Formare a Profesorilor din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București.

Sfatul oferit de profesorul universitare pentru a combate bullying-ul

Profesorul universitar a oferit un exemplu pentru a combate bullying-ul, o situația chiar testată de el. Potrivit acestuia, cea mai bună modalitate de a combate bullying-ul este să-ți faci prieteni. Agresorul tinde să „atace” persoanele vulnerabile!

Există un opțional pentru liceeni de managementul emoțiilor. Să-l înveți pe copil ce să facă cu această furie. E firească, este în regulă să fii furios? Să sari la bătaie la ceilalți!

Este în regulă. Problema este ce faci! Emoția este un mesager, transmite ceva despre ceva ce se întâmplă în tine, dar tu trebuie să vezi ce faci cu mesagerul: îl lași să se manifeste sau nu.

Când este vulnerabil ești atacat de agresor.

Fă-ți prieteni. Acesta a fost sfatul pe care i l-am dat la un moment dat unui copil care nu știa ce să facă la școală. Și așa a fost!”, a povestit profesorul în cadrul emisiunii.

„Practic îl salvăm și pe agresor, pentru ca el avea niște pulsiuni și se ducea în direcția aia pentru ca avea stima de sine scăzută, pentru că a văzut acasă, i s-a întâmplat și lui acasă, a fost bătut și el de alții”.

Materialul integral poate fi urmărit în linkul de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel