Programul de alimente gratuite în școli riscă să repete eșecurile de anul trecut: Profesorii și părinții prevăd un „dezastru”

Data publicării:
Programul de alimente gratuite în școli riscă să repete eșecurile de anul trecut: Profesorii și părinții prevăd un „dezastru” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t
Programul de alimente gratuite în școli riscă să repete eșecurile de anul trecut: Profesorii și părinții prevăd un „dezastru” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Programul care oferă preșcolarilor și elevilor alimente gratuite în școli, destinat în special celor din medii defavorizate, s-a confruntat cu numeroase dificultăți în anii trecuți. Produsele fie au ajuns cu întârziere, fie erau expirate. Situația nu pare să se îmbunătățească pentru anul școlar 2024-2025, având în vedere că Guvernul a adoptat reglementările programului cu doar trei săptămâni înainte de începerea cursurilor. Această întârziere ridică îngrijorări similare celor din anii anteriori.



Hotărârea de Guvern care reglementează programul de alimente gratuite pentru preșcolari și elevi a fost adoptată cu doar trei săptămâni înainte de noul an școlar, și mai târziu decât anul trecut, informează Digi24.

Deși finanțarea provine de la Ministerul Agriculturii, implementarea cade în sarcina autorităților locale și a directorilor de școli, care trebuie să gestioneze recepția și distribuția alimentelor.

70 de bani pentru o porție de fructe și legume

Cele mai mari alocări de fonduri pentru fructe, legume, lactate și produse de panificație, în perioada 9 septembrie - 20 decembrie 2024, sunt destinate Bucureștiului (23 de milioane de lei pentru 165.830 de copii), urmat de Suceava (11 milioane de lei pentru 82.916 copii) și Iași (11 milioane de lei pentru 82.368 de copii).

La polul opus se află Tulcea, cu 2 milioane de lei pentru aproape 18.000 de copii, Mehedinți - 3 milioane de lei pentru 21.703 copii și Covasna - 3,2 milioane de lei pentru 22.411 preșcolari și elevi.

În acest an, fiecare elev ar trebui să primească zilnic porții de fructe și legume în valoare maximă de 70 de bani, lapte în valoare de 1,11 lei și produse de panificație în valoare de 65 de bani.

De ce întârzie alimentele?

Reprezentanții părinților spun că întârzierile sunt cauzate de adoptarea tardivă a Hotărârii de Guvern, care lasă puțin timp pentru organizarea licitațiilor.

Acestea sunt adesea contestate, ceea ce duce la întârzieri suplimentare în livrarea alimentelor către copii.

Problemele logistice și prețurile mici oferite în licitații descurajează producătorii locali să participe, complicând și mai mult situația.

Alimente întârziate și de proastă calitate: Elevii și profesorii sunt nemulțumiți

În anul precedent, elevii din multe județe nu au primit alimentele gratuite sau le-au primit cu mari întârzieri. În unele cazuri, produsele distribuite erau expirate sau de proastă calitate, cum ar fi mere stricate sau biscuiți vechi.

În ciuda acestor probleme, programul rămâne esențial pentru copiii din medii defavorizate, reducând riscul de abandon școlar și oferind o masă sigură pentru mulți dintre ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social





pixel