Psiholog la Universitatea Pennsylvania, avertisment pentru părinți: „NU faceți această greșeală dacă doriți să creșteți copii rezilienți și creativi!”

Data publicării:
Psiholog la Universitatea Pennsylvania, avertisment pentru părinți: „NU faceți această greșeală dacă doriți să creșteți copii rezilienți și creativi!” / FOTO: freepik.com @user15694850
Psiholog la Universitatea Pennsylvania, avertisment pentru părinți: „NU faceți această greșeală dacă doriți să creșteți copii rezilienți și creativi!” / FOTO: freepik.com @user15694850

Nu este necesar să aveți o casă liniștită și armonioasă pentru a crește următorul Steve Jobs!



Copiii care cresc cu părinți care nu sunt întotdeauna de acord – dar o fac într-un mod constructiv – pot deveni adulți mai creativi, a explicat recent Adam Grant, psiholog organizațional la Wharton School of the University of Pennsylvania, în podcastul „What Now? cu Trevor Noah”.

Acești copii pot deveni, de asemenea, mai rezistenți mental, a scris Grant într-un eseu publicat în 2017 în New York Times – o abilitate pe care adulții de succes o dezvoltă adesea de timpuriu, potrivit experților, notează cnbc.com.

Prin „certuri”, Grant nu se referă la țipete și scandaluri. Ideea este să le oferi copiilor exemple de discuții productive, în care ambele părți se angajează într-o conversație, se ascultă reciproc și, ideal, ajung la un consens sănătos.

Citește și Cercetătorii din Ohio dezvăluie motivul pentru care copiii întreabă „DE CE?” Un nou studiu arată de ce iubesc ei informațiile „inutile”!

Conflictele pot genera soluții creative pentru rezolvarea problemelor

SURSA FOTO: freepik.com @dragonimages

Creșterea într-o familie în care există tensiuni constructive poate învăța copiii că dezbaterile nu duc neapărat la conflicte de durată și pot genera soluții creative pentru rezolvarea problemelor, a explicat Grant.

„În loc să te conformezi sau să urmezi orbește orice îți spune o autoritate, îți dai seama: `ei bine, există două autorități diferite... și nu sunt de acord`”, a spus el în episodul podcastului. „Acest lucru poate duce la o gândire mai complexă și la mai mult curaj în contestarea status quo-ului, deoarece nu există un singur răspuns corect.”

Vezi și Partenerul îl iubește pe copil mai mult decât pe tine? Un nou studiu arată ADEVĂRUL! Ce au arătat scanările creierului

Cum dezacordurile constructive pot stimula creativitatea

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Dezacordurile constructive contribuie la dezvoltarea creativității copiilor în diverse moduri, arată cercetările.

Un studiu a cerut unor adulți de 30 de ani să scrie „povești imaginare” și a constatat că cele mai creative lucrări erau corelate cu expunerea lor din copilărie la conflictele parentale. Un alt studiu a descoperit că cei mai inovatori arhitecți și oameni de știință au avut parte de anumite tensiuni în cadrul familiilor lor.

„Dacă nimeni nu se ceartă niciodată, nu ai ocazia să renunți la vechile moduri de a face lucrurile, cu atât mai puțin să încerci altele noi”, a scris Grant. „Dezacordul este antidotul gândirii de grup... și nu există un moment mai potrivit decât copilăria pentru a învăța cum să reacționezi – și să acționezi.”

Dezvoltarea creativității nu trebuie să compromită sentimentul de siguranță al unui copil: un studiu din 2009, care a observat 235 de familii, a arătat că cei cu vârste între 5 și 7 ani se simțeau mai siguri din punct de vedere emoțional atunci când părinții lor se certau constructiv. Când au fost evaluați din nou trei ani mai târziu, acești copii au demonstrat mai multă empatie și erau mai prietenoși la școală.

„O dezbatere bună nu este un război. Nu este nici măcar o luptă, unde îți poți trage adversarul de partea ta dacă tragi suficient de tare de frânghie”, a scris Grant în cartea sa din 2021, „Think Again: The Power of Knowing What You Don’t Know”. „Este mai degrabă un dans fără coregrafie... Dacă îți poți adapta mișcările la ale ei și o faci să facă același lucru, este mai probabil să ajungeți în ritm.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel