Psihologia culorii și copii: Cum le influențează dezvoltarea

Data publicării:
Fotografie de la Ksenia Chernaya/ Pexels
Fotografie de la Ksenia Chernaya/ Pexels

Culorile sunt un element care poate contribui la atingerea obiectivelor la copii. De exemplu, pot crește creativitatea, imaginația și relaxarea. În plus, impactul lor asupra stării de spirit nu trebuie subestimat.



Te-ai trezit vreodată într-o zi gri, ploioasă, simțindu-te descurajat sau dor de casă? Nimeni nu poate nega efectul puternic pe care culorile îl au asupra vieții oamenilor. Util atât pentru avertizare asupra pericolului, cât și în strategiile de marketing. Culorile captează simțurile și sunt vehicule puternice pentru a crea peisaje.

Fără îndoială, universul copiilor este influențat de această experiență. Prin urmare, explorarea psihologiei culorilor devine un instrument valoros pentru a-i ajuta pe copii să facă conexiuni, să învețe și să-și exprime emoțiile, printre alte obiective.

Mai jos vă împărtășim câteva idei care ar putea fi utile pentru a înțelege mai bine acest aspect al dezvoltării copilului.

Psihologia culorii și copii: Cum le influențează dezvoltarea?

Când vorbim despre psihologia culorilor, ne referim la acea ramură a psihologiei comportamentale care este dedicată observării modului în care culorile influențează comportamentul și emoțiile oamenilor.

În timp ce unii cred că culoarea este ceva legat doar de estetică sau că este ceva superficial, știința a dovedit contrariul. Culorile îi fac pe oameni să simtă și să experimenteze.

Aplicată copiilor, psihologia culorii are și multe de oferit și de învățat. Culorile ocupă un capitol important în descoperirile și jocurile copiilor, deoarece sunt capabile să ne apropie de universul emoțional al copiilor. Ele ne arată calea de a le înțelege emoțiile și starea sufletească.

2. Fotografie... (pexels-vlada-karpovich-7025567_08705600.jpg)

Fotografie de la Vlada Karpovich/ Pexels

 

1. Atrageți atenția copiilor prin culoare

Culorile roșu, portocaliu și galben sunt vibrante, energice și atrăgătoare. Așadar, dacă interesul este de a atrage atenția unui copil, este indicat să-l alegeți. Cu toate acestea, acestea ar trebui abandonate dacă copiii au dificultăți de concentrare, deoarece funcționează ca un stimul suplimentar care le poate distrage atenția.

2. Relaxează-te prin culoare

Culorile deschise, precum tonurile crem și nude, precum și paletele în tonuri pastelate, sunt recomandate atunci când propun spații în care să te relaxezi și să te odihnești.

Culorile și semnificațiile lor

Alb: calm, puritate, pace, simplitate.

Galben: vitalitate, optimism, bucurie.

Verde: speranță, natură, echilibru.

Violet sau violet: echilibru, spiritualitate, viziune.

Albastru: calm, relaxare, tristețe, nostalgie, încredere, putere.

Negru: eleganță, rafinament, glamour, răceală, greutate.

Portocaliu: creativitate și entuziasm.

Roșu: dinamism, tinerețe, îndrăzneală. Dezavantajul culorii roșii este agresivitatea.

3. Fotografie... (pexels-kseniachernaya-8535236_97677400.jpg)

Fotografie de la Ksenia Chernaya/ Pexels

Studiază folosind culori

Când faceți temele, sugerați-i copilului să folosească culori diferite pentru a evidenția cuvinte, ideile sau orice dorește să-și amintească.

De exemplu, puteți folosi markere pentru a identifica ideea centrală a unui paragraf, note post-it colorate pentru a rezuma o idee, printre alte opțiuni. Asocierea dintre idei și culori vă poate ajuta să vă exercitați memoria și să vă consolidați învățarea.

Meditează folosind culori

Ajută-l să mediteze gândindu-te la culori. Dacă copilul tău este agitat sau nervos, meditația este o modalitate de a-l calma.

De exemplu, poți să faci o meditație ghidată și să spui: „Acum vei închide ochii, vei umple plămânii cu aerul care vine din marea albastră. Deci, veți urmări frunzișul verde, cu frunze de diferite nuanțe de verde.”

Puteți adăuga mai multe culori în funcție de nevoia identificată. Important este că fiecare culoare este capabilă să transmită ceva, astfel încât să le poți alege în funcție de ceea ce vrei să obții.

Stimulează imaginația

Culorile pot fi, de asemenea, modalitatea de a genera un mediu care stimulează anumite abilități și favorizează procesele de predare și învățare. Deși poate fi surprinzător, albul este unul dintre cele care servesc la promovarea creativității.

Când te uiți la un perete de această culoare, parcă ai fi confruntat cu „o pagină goală”. Prin urmare, copiii nu sunt condiționați de nimic și pot începe să se joace cu ideile și amintirile lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel