Există cercetări solide care susțin beneficiile promovării unei mentalități de creștere în rândul copiilor pentru a-i ajuta să învețe, în special atunci când se confruntă cu eșecuri.
Ideea este că, lăudându-i pe copii pentru că sunt „harnici” în loc de „inteligenți”, aceștia se vor concentra mai mult pe procesul de învățare decât pe rezultat.
Acest lucru îi ajută să rămână curioși și să vadă provocările ca oportunități de creștere.
Cu toate acestea, intervențiile privind mentalitatea de creștere nu funcționează pentru toată lumea și pot avea chiar efecte negative în anumite situații.
În mod similar, chiar și tratamentele de referință precum terapia comportamentală dialectică (DBT) pot produce rezultate mai slabe decât lipsa intervenției în anumite contexte, așa cum a fost cazul într-un studiu școlar recent.
Aceste constatări evidențiază faptul că nu există abordări universal acceptate care să funcționeze în toate contextele. În schimb, este important ca părinții să recunoască faptul că este posibil să nu existe un lucru perfect de spus sau de făcut.
Ceea ce putem face este să acceptăm acest fapt, să facem tot ce putem și să fim deschiși la schimbarea cursului după ce suntem atenți la modul în care reacționează copiii noștri.
Sursa foto: freepik.com@freepik
Recunoașterea faptului că nu există un mod perfect de a fi părinte nu înseamnă că nu există abordări care, în general, funcționează mai bine decât altele.
Și, desigur, există moduri greșite de a fi părinte, cum ar fi abuzul.
Chiar și ideea de „adaptare” poate fi o provocare, dat fiind că consecvența este un alt principiu al educației parentale eficiente. Dar consecvența se referă de fapt la predictibilitate.
Vezi și Dictarea: Metoda interactivă și eficientă pentru îmbunătățirea ortografiei
Dacă îi comunicați copilului tău schimbările („Făceam ceva în felul acesta, iar acum vom încerca să facem în felul acesta”), micuțul se poate simți în siguranță știind la ce să se aștepte.
În general, dacă abordăm parentingul ca pe o explorare continuă a ceea ce funcționează și ceea ce nu funcționează pentru noi înșine și pentru copiii noștri, este probabil cel mai bun lucru pe care îl putem face.
„Să fiu părinte de gemeni mi-a oferit un curs intensiv în acest sens, deoarece mi-am văzut copiii reacționând foarte diferit la aceleași abordări, adesea aproape în același timp.
(1) toate studiile de cercetare se bazează pe medii, care nu prezic neapărat modul în care un copil individual va răspunde la o anumită abordare și (2) majoritatea abordărilor, dacă nu chiar toate, au potențiale dezavantaje.
Sper că al doilea punct este mai degrabă eliberator decât descurajator.
A fi părinte înseamnă să fii atent la răspunsurile copilului tău, să accepți dezavantajele și să-ți schimbi abordarea atunci când este necesar - știind în același timp că orice nouă abordare va avea și ea dezavantajele ei”, a precizat spercialistul Matt Scult, pentru Psychologytoday.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.