Psihologul Philip Zimbardo: „Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil, dar totul începe în familie”

Data publicării:
Sursă foto: Unsplash.com/ Juliane Liebermann
Sursă foto: Unsplash.com/ Juliane Liebermann

La veșnica întreabre „Cum ne educăm copiii?” are să ne răspundă chiar psihologul Philip Zimbardo, renumit pentru activitatea sa profesională în domeniul psihologiei. Acesta folsoește tehnici inedite prin care îi putem educa pe cei mici astfel încât să aibă un potențial cât mai mare.



În ziua de azi mulți părinți se confruntă cu alegerea metodelor de educație potrivite copiilor lor, mai ales a băieților. Deși secolul 21 este unul în care educația pare destul de „safe”, prin prisma numeroaselor informații despre parenting și diversitatea de informații care sunt disponibile la un clic distanță, mulți se întreabă cum pot să-și educe copiii, mai ales băieții, pentru a fi „viitori capi ai familiei”.

Astfel, psihologul de renume internațional, Philip Zimbardo, vine cu câteva explicații în cartea sa „Masculinitate furată: De ce tinerii bărbați întâmpină probleme și ce e de făcut”, unde dezvăluie atât metode de rezolvare a actualelor probleme, cât și perspectivele unor personalități marcante și educația pe care au primit-o aceștia la cele mai timpurii vârste.

„Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil, dar totul începe în familie”

Așadar, Psihologul îndeamnă părinții la mai multă implicare în educația acestora, la mai mutl timp petrecut cu mezinii. Încercarea soluționării multelor aspecte ale timpului liber al copiilor noștri reprezintă o activitate-cheie în dezvoltarea corectă a acestora:

„Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil, dar totul începe în familie. Cea mai mare parte a schimbării trebuie să vină de la părinți. Este vremea ca părinții să impună mai multe limite, să ofere mai multă îndrumare și să dezvolte creativitatea copiilor. (…)  Încercați să găsiți un program adecvat pentru băiatul dumneavoastră în loc de a încerca să-l faceți pe el  să se adapteze unui program care nu-I este potrivit. Gândiși-vă la ideea de a îl înscrie la școală cu un an mai târziu decât se obișnuiește, astfel încât el să ajungă să adore să învețe mai degrabă decât să urască școala. Încurajați lectura, oferindu-I cărți despre subiecte de care este interesat în prezent. Fiți un model bun pentru fiul dumneavoastră sau găsiți niște modele masculine potrivit ori niște mentori pentru acesta. Învățați-l modalități pozitive în care își poate exprima masculinitate, dar și moduri în care își poate dezvolta latura umană.”

Contează e să ai părinți care reușesc să tolereze

De asemenea, se mai observă că psihologul nu îndeamnă la ostracizarea sau pedepsirea băieților, ori găsirea unor pedepse mai aspre doar pentru că sunt băieți. Cu toate acestea, este un detaliu interesant rezultat în urma unui experiment făcut pe studenții de la Harvard:

„Este important să fim fermi, dar nu trebuie să ne pedepsim fiii doar pentru că sunt băieți. După ce a adunat informații și a analizat evoluția unor studenți eminenți de la Harvard, George Vaillant a ajuns la această concluzie:

„Atunci când începi să cunoști suferința, furia și bucuria, cel mai mult contează e să ai părinți care reușesc să tolereze și să aibă răbdare cu sentimentele tale, în loc să le trateze ca pe niște comportamente inadecvate.”, mai este precizat în cartea psihologului Philip Zimbardo.

Fără laude goale

Într-o altă ordine a ideilor, părinții nu ar trebui să-și laude mezinii fără efortul necesar ori să acorde „medalii de participare”. Acest lucru nu doar că nu este benefic pentru copil, dar îi poate afecta îndelungat sistmeul de valori.

„În același timp nu îi oferiți laude goale atunci când nu-și îndeplinește responsabilitățile sau „medalii de participare” doar pentru prezența sa. Realizările alimentează motivația pentru a învăța, a deveni mai bun și a reuși, încurajând persoana să încerce lucruri noi să-și formeze deprinderi noi. Atunci când copiii sunt lăudați indiferent de calitatea muncii lor, motivația lor de a face mai mult scade. Dacă un copil muncește exemplar și primește aceeași recompensă ca cineva care nu o face, el începe să se îndoiască de această reacție.”

Educația unui fost secretar al Apărării

Psihologul a preluat și discursul unei personalități americane, fiind vorba despre fostul secretar al Apărării din SUA, care, conform spuselor sale, acesta a avut parte de unul dintre sistemele de valori sănătoase la care face referire și Philip Zimbardo.

„Multe persoane cu realizări mari descriu exact modul în care exact acest gen de încurajări, combinate cu responsabilitatea le-au dezvoltat caracterul, cum ar fi Robert M. Gates, fost secretar al Apărării în Statele Unite:

„Când eram copil, părinții mei mi-au spus în mod repetat că nu există limite cu privire la ceea ce ați putea să realizez dacă muncesc din greu, dar, din când în când, mi-au mai amintit să nu mă cred niciodată superior față de nimeni. Sunt convins că am meritat din plin momente relativ puține în care am fost pedepsit, chiar dacă mă simțeam cu adevărat persecutat pe atunci. Însă așteptările și disciplina pe care ei le avea m-au învățat că acțiunile mele au consecințe și căă trebuie să-mi asum responsabilitatea pentru acestea. Părinții mei mi-au modelat caracterul și, prin aceasta, viața. Când am fost numit secretar al Apărării, în drum spre Senat, am conștientizat că valorile umane pe care ei mi le-au transmis în copilărie m-au condus până în acest moment”, a mai precizat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Parintisipitici Team | Categorie: Parenting
Tagurile articolului: adolescenti baieti educatie parinti zimbardo





pixel