Psoriazis la copii. Specialiștii trag un semnal de alarmă: „Această afecțiune trece adesea neobservată la micuți sau este diagnosticată greșit”

Data publicării:
Psoriazis la copii. Specialiștii trag un semnal de alarmă: „Această afecțiune trece adesea neobservată la micuți sau este diagnosticată greșit” / FOTO: freepik.com @Grinvalds
Psoriazis la copii. Specialiștii trag un semnal de alarmă: „Această afecțiune trece adesea neobservată la micuți sau este diagnosticată greșit” / FOTO: freepik.com @Grinvalds

Psoriazisul este o afecțiune mai des întâlnită la adulți, însă aceasta poate să apară și la copii. Sfatul specialiștilor este ca afecțiunea la cei mici să nu treacă neobservată și să se acționeze timpuriu.



Psoriazisul este o afecțiune a pielii, care pe lângă aspectul inestetic, provoacă durere. Din păcate, această afecțiune este întâlnită și la cei mici. Astfel, potrivit medicului Eduardo Varas, șeful Serviciului de Dermatologie al Clinicii Vila Parc din Ibiza, psoriazisul este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale pielii care apare, mai ales, la coate. Însă, această formă de afecțiune poate afecta mai multe zone ale corpului.

De asemenea, specialistul subliniază faptul că, deși, cele mai dese cazuri se regăsesc la adulți, se pare că psoriazisul poate să apară încă de la o vârstă timpurie. Astfel, aproximativ o treime dintre pacienți raportează debutul bolii în primele două decenii de viață și chiar 2% sunt diagnosticați înainte de vârsta de doi ani. În acest sens, un alt aspect subliniat de șeful Serviciului de Dermatologie al Clinicii Vila Parc din Ibiza, este legat de faptul că de multe ori, la copii, această afecțiune trece adesea neobservată sau este diagnosticată greșit.

Ce este psoriazisul și cum se manifestă la copii?

SURSA FOTO: freepik.com @kwangmoop

Psoriazisul este o boală a pielii care provoacă o erupție cutanată cu pete roșii, solzoase, mâncărime, în special pe genunchi, coate, trunchi și scalp. Afecțiunea poate fi dureroasă, poate interfera cu somnul și poate face dificilă concentrarea.

 

Cele mai frecvente semne și simptome principalele ale psoriazisului sunt următoarele:

Pete roșii pe piele acoperite cu solzi groși, argintii;

Piele uscată, crăpată, care poate sângera;

Mâncărime, arsură și/sau durere;

Unghii îngroșate;

Articulații umflate și rigide.

SURSA FOTO: freepik.com @marypoly

Care sunt diferitele tipuri de psoriazis?

La copii, cele mai frecvente tipuri de psoriazis sunt următoarele:

Psoriazisul cu plăci rotunde. Acesta este cel mai frecvent tip de psoriazis și determină leziuni cutanate uscate, roșii, acoperite cu scuame argintii. Se dezvoltă, de obicei, în zone precum coate, genunchi și scalp.

Psoriazisul gutat. Această formă de psoriazis apare des în perioada copilăriei. Se manifestă prin mici pete roz, subțiri, cu coji fine. Se dezvoltă, de obicei, în zonele brațelor sau a picioarelor.

Psoriazisul invers. Acest tip de psoriazis provoacă pete roșii, netede, dureroase, care arată precum carnea crudă. Petele se dezvoltă pe părți ale corpului unde suprafețele pielii intră în contact unele cu altele, cum ar fi axile, fese sau pleoapele superioare.

Psoriazis eritrodermic. Este un tip sever și foarte rar ce acoperă adesea porțiuni mari ale corpului. Pielea pare aproape arsă de soare.

Deși psoriazisul este, în general, mai puțin sever la minori decât la adulți, este important ca părinții să acorde atenție simptomelor din primul moment, deoarece „impactul psihologic și psihiatric al bolilor dermatologice este o întrebare incontestabilă”, precizează medicul spaniol pentru publicația Hola.com. Din cauza acestei afecțiuni inestetice, copiii pot fi supuși stigmatizării sociale.

 

Tratamentul psoriazisului la copii

Tratamentul psoriazisului infantil depinde de severitatea, amploarea și tipul psoriazisului. Cele mai multe dintre ele reduc inflamația pielii, în timp ce altele reduc descuamarea și mâncărimea.

Tratamentele variază de la creme, șampoane și unguente până la fototerapie cu lumină ultravioletă și medicamente sistemice în cazuri mai importante. Trebuie precizat faptul că, potrivit specialiștilor, tratamentul trebuie adaptat vârstei copiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Parintisipitici Team | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel