Un copil care ne provoacă ne poate face să ne enerveze și să ne îndoim de noi înșine, dar în realitate această atitudine are multe aspecte pozitive.
Publicitate
Cu siguranță ai observat, ca majoritatea părinților, că pe măsură ce copiii lor cresc, comportamentul lor devine din ce în ce mai greu de controlat. Un copil care ne provoacă pare adesea furios, mai ales când primește instrucțiuni și nu se supune.
Aceste comportamente de răzvrătire împotriva figurilor ierarhice sau autorităţii se menţin şi, într-adevăr, cresc la atingerea adolescenţei.
Unii părinți se simt vinovați pentru acțiunile copiilor lor și mulți vă vor critica când vor fi depășite granițele.
Dar nu toate comportamentele sunt rele. Astăzi vrem să vă vorbim despre punctele forte ale unui copil care ne provoacă. Ei bine, da. Ele există și sunt incredibile.
Cel mai important lucru în aceste cazuri este să rămâi calm. Acest tip de comportament este normal și mulți psihologi spun că toți ne-am sfidat părinții, la un moment dat, în primii noștri ani.
Probabil, aceasta este cea mai importantă învățătură pe care ne-o dă viața, în „școala” de a fi buni părinți sau buni conducători.
În calitate de părinte, această fază va defini legătura pe care o creați cu copilul dumneavoastră, va favoriza interacțiunea și comunicarea între membrii familiei și va consolida încrederea pe care copilul dumneavoastră o va acorda în voi.
Este important, și mai ales sănătos, să menținem o atitudine pozitivă atunci când ne confruntăm cu aceste episoade ale copiilor noștri. Luați în considerare că acesta este un proces necesar pentru amândoi. De fapt, atunci când un copil ne provoacă, învățăm să fim părinți și să ne punem limite.
Răbdarea este o virtute fundamentală pentru fiecare lider. Trebuie să fii capabil să faci față situațiilor stresante menținând în același timp autocontrolul. Acest lucru te va ajuta să transferi disciplina în alte domenii ale vieții tale.
Dacă încă nu ești convins că un copil care ne provoacă este de fapt un avantaj, trebuie să știi că acest comportament îți va permite să crești ca persoană.
Va fi o oportunitate de a vă cunoaște mai bine și de a vă descoperi aspectele negative prin atitudinea provocatoare a copilului dumneavoastră.
Fotografie de la Anastasia Shuraeva/ Pexels
Amintiți-vă că copiii percep rapid tot ce se întâmplă în jurul lor și își absorb experiențele zilnice. Deci, ei ne imită.
Observă-te și încearcă să înțelegi care aspecte ale copilului tău sunt o simplă imitație a comportamentelor tale. Poate că ceea ce te irită cel mai mult la comportamentul lui este ceva ce a învățat de la tine.
Un copil își arată sănătatea prin energia sa. Aceasta înseamnă că, dacă copilul tău este hiperactiv, comportamentul lui poate fi interpretat greșit ca sfidare. În acest caz, va trebui să te întrebi și să evaluezi dacă comportamentul lui este cu adevărat provocator.
Simți că îți pune la încercare răbdarea pentru că nu va sta nemișcat nici un minut? Acesta este semnul că ai în față un copil perfect normal, care se bucură de o sănătate excelentă. Dacă ar fi invers, atunci ar trebui să fii îngrijorat.
Copiii „rebeli” sunt adesea înțeleși greșit. Într-adevăr, există mai multe cărți despre cum să-ți impuni propriile reguli pentru a supune un copil rebel.
Ceea ce majoritatea oamenilor încă nu înțeleg este că multe caracteristici ale unui copil provocator coincid cu cele ale unui adult de succes.
Dacă știi să-i dirijezi pozitiv insistența, încăpățânarea, aroganța, capriciul și rebeliunea, vei putea canaliza toate aceste atitudini negative și le vei transforma în calități. Ca adulți, ei pot deveni oameni hotărâți, perseverenți și dedicați.
Un copil care ne provoacă este un copil pasionat, care își apără propriile idei, care vrea să cunoască motivul pentru toate și se concentrează pe interesele sale.
Ar trebui să fii mândru și fericit că copilul tău va avea opinii puternice în viitor, pe care nu va dori să le schimbe fără o justificare solidă. În viitor va avea capacitatea de a lua decizii bune în viața personală, profesională și economică. Cu toate acestea, este important să-i oferiți securitatea emoțională de care are nevoie zilnic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.