Răceli la nou-născuți: simptome, prevenire, mod de intervenție

Data publicării:
Fotografie de la Natalie Bond/ Pexels
Fotografie de la Natalie Bond/ Pexels

Chiar și nou-născuții pot avea o răceală, cea mai frecventă infecție a tractului respirator, dar ce să facem dacă nou-născutul nostru este răcit? Și cum putem atenua disconfortul cauzat de răceli la nou-născuți?



Cum să înțelegi dacă nou-născutul tău este răcit

Simptomele evidente sunt:

- nas înfundat și curgător,

- strănut,

- tuse,

- dificultăți de a dormi și de a mânca (din cauza nasului înfundat),

- uneori, febră.

Nou-născuții tind în mod natural să aibă o respirație destul de zgomotoasă. Este ceva fiziologic și nu e de îngrijorat. Uneori, însă, respirația poate deveni mai zgomotoasă decât în mod normal și poate fi însoțită de secreții mucoase: în aceste cazuri nou-născutul are nasul înfundat, care este cel mai clasic simptom al unei răceli.

Alte simptome posibile: nasul care curge, strănutul (dacă este însoțit de un nas înfundat și care curge). În plus, puteți vedea clar că micuțul întâmpină dificultăți de a suge (la sân sau din biberon ). De asemenea, este posibil să aibă dificultăți de odihnă și de somn, diind constant nervos și plângăcios.

Cauzele

Răcelile sunt cauzate de diverși viruși, care în majoritatea cazurilor aparțin familiei rinovirusurilor (dar și virușii din familia coronavirusului, care au ieșit în prim-plan datorită răspândirii noii infecții cu corovonavirus Sars-Covid19, pot fi responsabili de răceli obișnuite). 

Severitate și frecvență

Cât de gravă este o răceală la nou-născuți?

În marea majoritate a cazurilor, o răceală nu este nimic grav, dar cu siguranță este o pacoste: nou-născutul respiră pe nas, iar când nasul îi este înfundat  acest lucru îi va îngreuna alăptarea. 

Cât de frecvente sunt răcelile la nou-născuți

În sezonul rece, infecțiile respiratorii - inclusiv răceli în special - sunt un fenomen destul de frecvent, mai ales dacă acasă mai are frați sau surori mai mari sau dacă nou-născutul este expus multor contacte cu prietenii și rudele, care ar putea transmite vreun agent infecțios.

Ce să faci dacă nou-născutul este răcit? Nu există un remediu real: așteptați doar să treacă de la sine. Menținerea nasului curat cu soluție salină poate ajuta la ameliorarea disconfortului și la facilitarea alăptării, fie din sân, fie din biberon.

Dacă copilul nu arată că suferă de vreun disconfort anume, nu trebuie făcut nimic. Dacă, totuși, ne dăm seama că acel nas închis îi provoacă unele probleme - de exemplu micuțul nu se poate hrăni bine, sau să doarmă, pentru că se trezește continuu – este necesar să încerci să intervii. 

Poate fi util să umidificați mediul, dacă poate aerul este prea uscat din cauza radiatoarelor, și să îi spălați nasul. Pe piață sunt disponibile diverse produse, precum apă de mare, apă termală, soluții cu acid hialuronic, dar soluția fiziologică clasică este în regulă.

Există și aspiratoare  care vă permit să aspirați mucusul eliberat prin spălare. În acest caz, dispozitivele care îi permit mamei sau tatălui să aspire mucusul sunt mai bune decât cele complet mecanice, care pot fi puțin mai agresive cu risc de lezarea mucoasei nazale.

Când să faci spălări nazale

Răspunsul este: la nevoie, adică, în general, înainte de hrăniri, pentru ca nasul să fie liber când vine vorba de mâncare.

În plus, acestea ar putea fi utile seara, înainte de a merge la culcare, pentru a facilita somnul.

Răceli la nou-născuți: Ce să nu faci

Nu este adevărat că în caz de răceală să-i oferi copilului tău ceaiuri din plante pe bază, de exemplu, de cimbru sau lavandă. Cu atât mai puțin ar trebui folosită miere, care nu trebuie administrată în primul an de viață deoarece ar putea conține spori de bacterii responsabile de producerea toxinei botulinice, dăunătoare celor foarte tineri.

Cum să preveniți răceala la nou-născuți

- Ține copilul departe de oricine este răcit și prezintă simptome respiratorii, departe de mediile închise și aglomerate, unde este mai ușor să intri în contact cu persoanele bolnave;

- Spălați-vă mâinile des și întotdeauna înainte de a vă atinge și hrăni copilul (sânul sau biberonul);

- Păstrează întotdeauna jucăriile curate;

- Dacă mama și tata sunt răciți, este recomandat ca în prezența bebelușului să aveți masca pe gură și pe nass

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: nou nascuti raceala





pixel