Înainte de a vă duce copilul la o radiografie, aflați ce presupune aceasta. Cunoașterea riscurilor și beneficiilor acestui instrument vă va permite să luați o decizie în cunoștință de cauză.
Publicitate
Fără îndoială, descoperirea radiografiei a fost unul dintre cele mai importante succese din istorie. Din 1895, științele medicale au adoptat această nouă tehnică pentru a se integra cu informațiile clinice, ducând uneori la diagnostice neașteptate.
Deși a fost un simplu muritor care a avut o revelație în noaptea de 8 noiembrie 1985, mulți oameni de știință din vremea lui și-au adus propriile contribuții.
Cert este că astăzi, la aproape 126 de ani mai târziu, avem această resursă aproape la îndemână, oricând avem nevoie de ea. Și ca toate progresele științifice, nu este niciodată rău în sine. Depinde de noi, oamenii, să îl transformăm în ceva grozav sau într-un coșmar teribil.
Ca orice alt studiu imagistic, razele X ne permit să învățăm aspecte ale corpului copiilor pe care nu le putem vedea cu ochiul liber.
În camera de urgență, o radiografie ne ajută să confirmăm diagnosticul de fractură, prezența unui corp străin în căile respiratorii sau să stabilim că durerea abdominală necesită tratament chirurgical.
În alte domenii și discipline medicale, razele X au adus beneficii nesfârșite și putem fi siguri de asta. În plus, sunt studii rapide și economice, disponibile în marea majoritate a centrelor de sănătate și care, în general, nu necesită proceduri de sedare sau anestezie.
Fotografie de la Jo McNamara/ Pexels
Cu toate acestea, este important să faceți o utilizare rațională și responsabilă a razelor X pentru a beneficia la maximum de acestea, la cel mai mic cost posibil.
În primul rând, organele și țesuturile lor sunt în continuă creștere și maturizare. Acest lucru îi face mai predispuși la dezvoltarea anumitor patologii atunci când sunt expuși la stimuli nocivi care persistă în timp.
În acest sens, orice toxicitate sau radiație din mediu poate provoca daune mai grave unui organism în curs de dezvoltare decât unui adult.
În al doilea rând, cu cât dimensiunea este mai mică, cu atât este mai mică doza necesară pentru ca o substanță potențial dăunătoare să provoace toxicitate.
Dacă ne concentrăm pe radiații, o doză de raze X calculată pentru o radiografie a unui adult poate fi foarte dăunătoare pentru organismul unui copil.
Beneficiul adus de un diagnostic precis obținut în urmă radiografiei depășește cu mult riscul expunerii la radiații în timpul examinării.
Pentru că, în cazul copiilor, sensibilitatea la raze X este mai mare decât la adulți, specialiștii au ajustat procedurile astfel încât să se folosească cele mai mici doze de radiații în cazul lor.
Fotografie de la Jo McNamara/ Pexels
Nu este nevoie de o pregătire anume pentru cele mai multe radiografii. Copilul poate mânca și bea că de obicei, cu excepția cazului când medicul face unele recomandări. Este recomandat să poarte haine confortabile, fără metal – fermoare, nasturi, etc.
Este de ajutor:
- Să i se explice copilului de ce trebuie să facă radiografia
- Ca micuțul să fie asigurat că părintele va fi cu el. Dacă mama este însărcinată, nu are voie să stea lângă copil în timpul examinării. În acest caz, cu copilul trebuie să stea un alt membru al familiei.
- Adu-i copilului jucăria sau cartea preferată, pentru a-și ocupă timpul în timp ce așteaptă.
Nu există nicio durere asociată cu radiografia. Copilul poate să fie nevoit să stea într-o poziție inconfortabilă câteva minute în timpul examinării, acest disconfort fiind însă de scurtă durata.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.