Astăzi, e mai complicat ca oricând să spui ce înseamnă să fii „un bărbat adevărat.”
Nu mai e vorba doar despre a fi „puternic” sau despre a ține familia pe umeri. Acum, se vorbește tot mai mult despre vulnerabilitate, empatie, despre cât de important e să-ți arăți emoțiile. Dar unde rămâne imaginea clasică de bărbat pe care o aveau tații și bunicii noștri?
Psihologul Radu Leca a deschis acest subiect în cadrul emisiunii Ultrapsihologie, moderată de Ramona A. Dumitru, unde a povestit mediul în care figura paternă a fost prezentă în viața lui de copil.
Practic, generațiile trecute aveau un model de bărbat cu un rol bine definit: tata era stâlpul casei, mereu responsabil și calm, făcând lucrurile cu răbdare, fără să se grăbească. Își știau treaba și o făceau cu onoare.
Bunicii noștri nu aveau dileme despre cum să fie, ei știau că trebuie să fie acolo, să ofere siguranță și să creeze un mediu în care familia să se simtă protejată.
Sursa foto: freepik.com@standret
În zilele noastre, în schimb, lucrurile par să arate total diferit. Diferențele dintre generații nu țin doar de schimbarea vremurilor, ci și de cum au fost crescuți acești bărbați.
Mulți dintre ei au fost crescuți de mame singure, care au trebuit să joace roluri multiple. În astfel de familii, mamele au făcut tot posibilul să suplinească rolul tatălui, dar asta a dus uneori la o lipsă de modele masculine tradiționale.
Așa că, potrivit psihologului Radu Leca, în psihologia bărbatului din 2024 lipsește cuvântul „puternic”.
“Cât de tare îți dorești să fii un bărbat adevărat? Ce înseamnă un bărbat adevărat?!
Noțiunea de responsabilitate te ajută, te sperie, te îndoctrinează, te îngenunchează, îți provoacă psoriazis?
Fiindcă dacă este să vorbim despre responsabilități, ele sunt structurate pe categorii, din acele categorii bărbații își extrag ceea vor să facă, când să facă, cum să facă, dar dacă s-ar putea să facă cat mai puțin ar fi extraordinar pentru toată lumea.
Este o diferență mare și foarte mare între amintirea tatălui meu, a bunicului meu, bărbați adevărați care nu făceau lucruri pe grabă, care aveau mii de responsabilități pe care le rezolvau și le soluționau cu răbdare maximă și cu cinste.
Știau că treaba lor de bărbați este să creeze un mediu de familie 100% pozitiv.
Sursa foto: freepik.com@senivpetro
Când mergeau la petreceri nu consumau alcool, cel mult fumau, uneori, în curte.
Bărbații din familia mea au susținut toată familia din toate punctele de vedere: financiar, afectiv, emoțional, cognitiv, academic. Bărbatul puternic este stâlpul familiei.
În mod real da. În interiorul psihologiei bărbatului din 2024 noi nu avem și cuvântul puternic. Trebuie să fie foarte clar asta pentru toată lumea. Ei au fost crescuți în mare parte de mame singure sau mame care au fost căsătorite, dar au fost singure în căsătorii.
Cum își crește mama pruncul băiat, reprezintă viitorul unei societăți care ar trebui să crească, nu ar trebui să se plafoneze sau să fie distruse.
De mama care-și crește copilul băiat depinde o întreaga structură socială, fiindcă voi ca mame, stimate doamne, în momentul în care vă desfășurați toată forța în a susține un copil din punct de vedere psihoemotional și de a-l reda, de al dărui unei societăți care să evolueze ar trebui să creați oameni puternici”, a explicat Radu Leca.
Sursa foto: freepik.com@bristekjegor
Bărbatul care știe să fie bărbat trebuie să înceapă să înțeleagă ceea ce are de făcut de la mama, are în spate o mamă puternică.
Care știe să lovească cu pumnul în masă, îl pune să facă sport, care îl ajută să nu fie un obez, nu-i permite mai multe de 30 de minute pe internet până la 16 ani, care favorizează apariția în viața lui de preadolescent și adolescent a trei elemente fără de care bărbatul nu e bărbat: limbă engleză, sport și dans”, a mai precizat psihologul.
Potrivit acestuia, copilul crescut de o mamă singură sau de către un părinte lăsat singur chiar dacă nu a divorțat are nevoie să înceapă cu un element extrem de simplu, care se numește curățenia din cameră: de pe birou, de sub pat, de pe pat, din dulap, din baie.
Aceste cinci elemente sunt foarte importante din toate punctele de vedere. Ulterior, tânărul este introdus în interiorul bucătăriei, i se arată cum funcționează lucrurile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.