Recomandările unui expert în creierul copiilor pentru ca tații să se implice în creșterea micuților ca mamele: „Echitatea încă nu este o realitate în multe case”

Data publicării:
Recomandările unui expert în creierul copiilor pentru ca tații să se implice în creșterea micuților ca mamele: „Echitatea încă nu este o realitate în multe case” / FOTO: freepik.com @prostock-studio
Recomandările unui expert în creierul copiilor pentru ca tații să se implice în creșterea micuților ca mamele: „Echitatea încă nu este o realitate în multe case” / FOTO: freepik.com @prostock-studio

O relație bună părinte-copil este esențială pentru dezvoltarea copiilor în orice stadiu, potrivit experților.



Publicitate

Dacă ești sau te pregătești să devii tată, cu siguranță îți dorești să ai o legătură solidă cu micuțul tău. Este important să înțelegi că acest lucru este de o importanță covârșitoare, conform UNICEF, deoarece „a avea o relație afectuoasă și necondiționată cu fiul sau fiica ta este esențială pentru dezvoltarea lor”.

Într-un articol publicat pe blogul lor (www.unicef.org), organizația definește paternitatea ca fiind relația pe care bărbații o stabilesc cu copiii lor, într-un context complex care implică factori sociali și culturali și care evoluează pe parcursul vieții.

A avea o legătură iubitoare și necondiționată cu copilul înseamnă să menții o conexiune care depășește simpla susținere financiară. Mai presus de toate, este vorba despre a asigura un stil de parenting respectuos: să îngrijești, să crești și să educi cu dragoste și să menții un climat de dialog și respect cu mama și cu restul familiei.

Acesta este rolul pe care UNICEF îl subliniază că trebuie să-l adopte părinții în creșterea copiilor.

Citește și Plânsul NU este „un dușman” care trebuie învins cu orice preț. Neuropsiholog: „Să nu vă simțiți vinovați pentru lacrimile copiilor!”

Ce înseamnă să fii un tată activ conform UNICEF?

Implicarea în îngrijirea, creșterea și stimularea zilnică a copilului tău.

Asumarea responsabilității în educația parentală, colaborând cu mama la treburile casnice și îngrijirea, inclusiv hrănirea, îmbrăcarea, plimbarea, adormirea, jocurile, baia și educația școlară.

Promovarea dezvoltării copilului în fiecare etapă a vieții lui.

Construirea unei relații iubitoare și necondiționate cu copilul.

Abordarea parentingului respectuos, stabilind limite cu o atitudine pozitivă.

Să fii un tată prezent înseamnă să oferi sprijin financiar, dar și să oferi mult mai mult.

Implicarea în toate etapele dezvoltării copilului: sarcină, naștere, copilărie timpurie, copilărie și adolescență.

SURSA FOTO: freepik.com @hryshchyshen

Cu toate că atingerea acestor obiective nu este o sarcină ușoară, există câteva soluții recomandate de neuropsihologul Álvaro Bilbao pentru ca tații să fie la fel de implicați ca și mamele în creșterea copiilor.

Álvaro Bilbao, expert care a colaborat cu Organizația Mondială a Sănătății, Uniunea Europeană și Centrul pentru Copii din New York, și-a dedicat întreaga carieră profesională ajutorării familiilor și are o înțelegere profundă a modului în care funcționează creierul. Cartea sa, „Creierul copilului explicat părinților”, a fost citită de peste 300.000 de persoane.

Recent, a publicat „Pregătește-te pentru viață”, dar consideră că cea mai valoroasă experiență a sa a fost educarea propriilor copii: „Ca și tine, m-am simțit pierdut și frustrat, dar datorită lor, am decis să învăț să educ într-un mod mult diferit de modul în care am fost educat”, spune Bilbao.

Cu privire la implicarea taților în creșterea copiilor în comparație cu cea a mamelor, Bilbao afirmă că, „deși am făcut multe progrese de la generația părinților noștri, echitatea încă nu este o realitate în multe case”.

Psihologul se reflectă asupra experienței sale personale și a altor familii pe care le-a întâlnit și recomandă o serie de soluții pentru a-i determina pe tați să fie la fel de implicați ca și mamele în creșterea copiilor, prezentând câteva dintre ele pe blogul său www.alvarobilbao.com.

Vezi și Cum să învețe copiii să facă față emoțiilor negative? Trucul unui neuropsiholog

Recomandările lui Álvaro Bilbao pentru ca tații să fie la fel de implicați ca și mamele în creșterea copiilor

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Recunoașteți că implicarea în creșterea copiilor este un privilegiu

Álvaro Bilbao subliniază că, deși implicarea în creșterea copiilor implică efort și sacrificiu, „a fi în prim plan în viața copilului tău este cea mai uimitoare experiență pe care o vei trăi”.

Este important să fii dispus să schimbi scutecele, să hrănești cu biberonul și să te joci cu ei pe covor, deoarece acestea sunt momentele în care vei descoperi cele mai frumoase aspecte ale vieții tale.

Asumați-vă responsabilitatea devreme

În ciuda anumitor responsabilități care sunt exclusive mamei, cum ar fi alăptarea, majoritatea sarcinilor pot fi îndeplinite atât de tată, cât și de mamă.

Álvaro Bilbao susține că una dintre cele mai bune modalități de a construi o legătură puternică cu copilul este să îți asumi responsabilități de la început.

De exemplu, Bilbao își amintește că a devenit responsabil pentru băița zilnică al fiului său, o experiență pe care a considerat-o grozavă.

Citește și Șapte reguli pentru a stabili limite fără dramatism, de la un expert în creierul copiilor

Fiți atenți la mamele elicopter!

Expertul avertizează că criticarea tatălui atunci când interacționează cu copilul poate descuraja implicarea acestuia în creșterea copilului.

Recomandarea lui Bilbao este să nu îți critici partenerul sau să-l supervizezi extrem. De asemenea, îndeamnă mamele să nu se amestece în relația tată-copil și să permită construirea unei legături speciale între ei.

Învățați continuu

Bilbao subliniază că nimeni nu se naște cu cunoștințele necesare pentru a fi un părinte perfect, iar dezvoltarea abilităților de joc și educație poate necesita timp și efort.

Recomandă părinților să citească cărți de parenting sau să participe la cursuri online pentru a învăța mai multe. Este important să înțelegi importanța implicării în dezvoltarea fizică și intelectuală a copilului, deoarece aceasta nu doar că te face un părinte implicat, ci te și ajută să te bucuri mai mult de experiența de a fi părinte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel