Regresia somnului: ce este, care sunt cauzele și cum se poate interveni

Data publicării:
Fotografie de la Anna Shvets: PEXELS
Fotografie de la Anna Shvets: PEXELS

Fiecare păarinte a trecut mai devreme sau mai târziu prin asta: în sfârșit copilul nostru doarme toată noaptea liniștit și dintr-o dată, dintr-un motiv care ni se pare de neînțeles. I se schimbă somnul: se trezește brusc, întreabă de noi, are nevoie de îmbrațișări înainte de a dormi, etc...



Este vorba de o fază comună, se numește regresie în somn și în articolul ce urmează vom încerca să înțelegem care sunt cauzele și cum o putem depăși această fază.

În mod evident, nou-născuții nu dorm o perioadă neîntreruptă. Este posibil ca bebelușul să doarmă maxim una până la trei ore și să se trezească pentru că este ud, îi este foame sau are dureri de stomac. Este, deci, absolut normal ca în primele luni de viață somnul nocturn al copilului - și deci, al părinților - să fie întrerupt: copilul trebuie alăptat sau schimbat. 

În medie, la vârsta de 6 luni somnul va să fie mai regulat. Bebelușul va începe să nu se mai hrănească în miezul nopții, de exemplu, la 3 sau 4 dimineața și vei putea dormi până în zori.

Cu toate acestea, este foarte subiectivă, fiecare nou-născut are nevoi și caracteristici diferite și nu poate fi generalizat. Cu siguranță putem face multe pentru a stabili o rutină de somn sănătoasă încă de la o vârstă foarte fragedă.

Regresia somnului: ce este

Termenul de „regresie a somnului” este folosit pentru a descrie perioadele de timp în care un copil, care s-a obișnuit să doarmă noaptea, începe brusc să aibă treziri nocturne neobișnuit de frecvente și poate chiar să aibă probleme cu somnul de după-amiază.

Regresia somnului: când?

Conform observațiilor experților, o regresie a somnului (și, în general, schimbări în rutina de somn a copilului) are loc la anumite etape ale creșterii și dezvoltării. Cu alte cuvinte, un impuls de creștere poate corespunde, dar nu întotdeauna, unei mici regresii, în acest caz de somn.

În medie, regresiile de somn apar mai ales la 3-4 luni, 8-10 luni, 12 luni, 18 luni și din nou la 2 ani.

Regresia somnului la 4 luni

Este una dintre cele mai obișnuite și cunoscute: bebelușul învață să se răstoarne și să apuce la doar 4 luni, așa că creierul lui lucrează foarte mult pentru a-și coordona mâinile mici, iar el se confruntă cu o adevărată explozie de creștere atât fizică, cât și cerebrală. 

Regresia somnului la 6 luni

Un alt moment de creștere deosebită: bebelușul începe să fie înțărcat, trebuie să se desprindă de sânul mamei, învață să se târască, să se joace, este curios, ziua îi este plină de activități. Îi apar și dinții și asta îl poate face nervos.

Regresia somnului la 8 luni

În această perioadă predomină anxietatea de separare: copilul se teme să nu-și mai vadă mama niciodată, se teme de străini. 

Cum să recunoști regresia somnului?

Iată câteva dintre cele mai evidente semne că copilul dumneavoastră se confruntă cu o fază de regresie a somnului.

Reducerea somnului

Dintr-o dată copilul nu mai doarme ca înainte. Trezirile nocturne bruște apar mai frecvent și se dorește somnul.

Iritabilitate extremă

Copilul devine capricios, iritabil. La urma urmei, este normal pentru că este exact ceea ce ni se întâmplă când nu dormim suficient. 

El cere mai multe îmbrățișări

Copilul este confuz și iritat: nu înțelege ce se întâmplă și are nevoie de liniștire și îmbrățișări în timpul fazei sale de regresie.

Foame crescută

Deoarece regresia somnului este adesea asociată cu o creștere a creșterii, este normal ca bebelușul să ceară mai multă hrană.

Cât durează regresia somnului?

În medie, durează maximum câteva săptămâni, dar evident că acesta este și un fapt subiectiv.

Cum să faci față regresiei somnului

Iată cum să faci față fazelor dificile și stresante ale regresiei somnului.

- Amintește-ți că este doar o fază și va trece.

- Cere ajutor: implică-ți partenerul în rutina ta de noapte, astfel încât să poți dormi puțin.

- Acordați cererea bebelușului de a se prinde mai mult de sân sau de alăptare suplimentară.

- Stabiliți o rutină de somn și rămâneți cu ea: baie relaxantă, îmbrățișări, hrănire.

- Creați un mediu de acasă calm și liniștitor: lumini slabe, voci scăzute, fără jocuri sau activități energice înainte de culcare.

- Vezi primele semne de oboseală la copilul tău: cască, se freacă la ochi, este agitat. Pune-l în pat de îndată ce îi este somn;

- Nu ceda tentației de a-ți stabili obiceiuri noi – greșite, cum ar fi să-l faci să adoarmă în brațele tale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: bebelusi odihna regresie de somn





pixel