Regulile de aur pentru creșterea copiilor fericiți: Mamele daneze ni le explică

Data publicării:
Fotografie de la Brett Sayles/ Pexels
Fotografie de la Brett Sayles/ Pexels

Să începem cu un singur fapt: Danemarca domină în fiecare an clasamentul celor mai fericite țări din lume. Sistemul social, guvernul sau produsul intern brut par să nu fie suficiente pentru a explica atâta fericire. Deci de ce depinde?



Publicitate

Autorii cărții „PARENT, metoda daneză pentru creșterea copiilor fericiți” au formulat o teorie pe cât de simplă, pe atât de revoluționară: mamele daneze „responsabile” pentru atât de mulți copii fericiți, care crescând și devenind adulții de mâine vor răspândi la rândul lor această fericire.

Iben Sandahl, psiholog danez, și Jessica Alexander, jurnalist american nu au avut îndoieli ascupra celor mai sus menționate și au întocmit un adevărat ghid practic în beneficiul părinților din întreaga lume.

Regulile de aur pentru creșterea copiilor fericiți

1 – Joacă

Structurarea zilei copiilor între școală, sport și cursuri de tot felul a devenit o normă. În Danemarca, totuși, se acordă multă importanță jocului, care îi învață pe copii să gestioneze emoțiile și stresul.

Jocul în aer liber (chiar și iarna!), crearea de moduri și momente de joacă, relaționarea cu colegii și frații fără interferența unui adult sunt toate activități importante pentru creșterea copiilor. Să ne amintim asta data viitoare când suntem tentați să umplem agenda copiilor noștri mai rău decât un manager de companie!

2 – Autenticitate

„Sinceritatea creează o mai mare conștientizare de sine.” Porniți de la această presupunere și încercați să spuneți întotdeauna copilului dumneavoastră adevărul. Nu-l lăuda în mod excesiv: prea multe complimente subminează stima de sine și sună fals.

Când se confruntă cu un desen, nu trebuie să spunem imediat că este o „capodoperă”: copilul se amăgește crezând că este un „geniu”. Autorii recomandă concentrarea pe abilitățile reale ale copilului: adresarea întrebărilor despre tipul de culori folosite, subiectul sau emoțiile resimțite de copil la realizarea desenului îi ajută pe cei mici să se concentreze asupra sarcinii îndeplinite. La fel ca predarea smereniei.

3 – Reîncadrare

Schimbarea punctului de vedere: adică confruntarea cu o situație neplăcută concentrându-se pe partea pozitivă a lucrurilor. O atitudine simplă, dar capabilă să ne schimbe complet atitudinea față de viață. Această abilitate stă la baza rezilienței: dobândirea resurselor necesare depășirii unui eveniment traumatic, transformarea dificultăților și schimbarea punctului de vedere.

2. Fotografie... (pexels-artempodrez-7504667_89039900.jpg)

Fotografie de la Rosivan Morais/ Pexels

4 – Empatie 

Empatia se dezvoltă încă din primele luni de viață: nou-născutul se conectează, de fapt, la emoțiile și dispozițiile mamei și se „antrenează” să facă acest lucru mai târziu cu alte persoane. Desigur, trebuie să fim și noi cei care ne stimulăm copiii să dezvolte empatie, încercând să le înțelegem emoțiile. Dacă copilul este trist, să nu-l disprețuim, ci să încercăm să-l întrebăm de ce se simte așa și ce emoții simte. Empatia, abilitatea de a te pune în locul altora, este un mare pas către fericirea colectivă.

5 – Fără ultimatumuri

Adică, mai multă autoritate și mai puțin autoritarism, exact așa cum fac părinții danezi. Pedepsele, loviturile sau, într-adevăr, ultimatumurile generează un cerc vicios de frică și neînțelegeri reciproce.

Autorii explică că „A comanda prin insuflarea fricii implică o problemă, deoarece respectul nu este promovat: frica este promovată”. Regulile trebuie impuse cu autoritate, calm și afecțiune. Fără strigăte și amenințări. Bineînțeles că nu va fi ușor la început, mai ales dacă mecanismul de autoritate a fost deja declanșat. Autorii ne amintesc însă și că „calmul generează calm”: nu încerca să-ți calmezi copilul strigând mai tare decât el!

6 – Împreună 

Este ceea ce danezii numesc „hygge”: petrecerea timpului împreună cu prietenii și familia și crearea unei atmosfere primitoare acasă. Pentru ei este un adevărat stil de viață care implică părinți și copii dar și o rețea socială și familială apropiată. A juca împreună, a găti și, în general, a te bucura de intimitatea și compania celuilalt întăresc bunăstarea tuturor.


Cum putem aduce o parte din acest „hygge” în casa noastră?

Autorii recomandă crearea unei atmosfere calde acasă (prin aprinderea lumânărilor sau realizarea de mici decorațiuni handmade), dar și să nu se mai plângă, să organizeze activități de grup și să încurajeze copiii să se joace (fără dispozitive electronice!).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel