Respectul între părinți și copii se construiește prin exemplu

Data publicării:
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels

Copilul tău te lipsește de respect? Poate pentru că ești un exemplu negativ. Haideți să descoperim mai multe despre acest aspect în articolul de mai jos. 



Respectul dintre părinți și copii este esențial pentru realizarea unei legături solide și a unei relații sănătoase capabile să crească în timp. Totuși, calea poate fi mai dificilă decât credem, iar atunci când copilul nostru ne respectă, de multe ori facem greșeli. Dar în ce constă respectul între părinți și copii?

Într-o situație de lipsă de respect, tot ce putem face este să ne învățăm copilul că a făcut o greșeală. Cu toate acestea, este adesea dificil să nu reacționezi negativ. De fapt, merită să știm că se realizează mult mai mult prin autocontrol și predare în loc să țipe și să ne pedepsești copilul.

Nici un tată sau mamă nu este „născut învățat”. În acest articol, vom încerca să înțelegem cum să acționăm în toate acele situații în care trebuie predat respectul între părinți și copii. Evident, fără a-ți tulbura liniștea interioară și fără a-ți strica starea de spirit.

Respectul între părinți și copii: cele mai frecvente reacții

Când un adult se confruntă cu o situație de lipsă de respect din partea copilului său, în general, face două lucruri:

- Rămâne tăcut și uluit sau paralizat, într-o stare de șoc.

- Reacționează negativ prin impulsivitate. În acest caz, situația este mărită și exagerată, prin demonstrații violente, strigăte și, în final, impunerea de pedepse asupra copilului.

Greșeala de a impune și a cere respect este adesea făcută de părinți. Prin urmare, primul pas este să începeți să respectați copilul, să îi acordați atenție și să îl înțelegeți în funcție de vârsta și nevoile sale.

Dialogul este fundamental pentru o relație bună

Respectul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante valori pe care să le înveți copiilor tăi, deoarece este o valoare reciprocă: este dat cu intenția de a fi primit.

ATENŢIE! Nu te gândi că, dacă îți respecți copilul, îl ridici deasupra ta; este vorba de a ajunge la el și de a încerca să înțelegi ce gândește sau simte.

2. Fotografie... (pexels-vlada-karpovich-4617295_56250100.jpg)

Foto: Vlada Karpovici/ Pexels

Vorbește cu copilul tău. Găsiți un moment potrivit, așezați-vă împreună pentru a vorbi. Încercați să faceți acest lucru într-un spațiu și timp în care amândoi vă simțiți confortabil. Dar mai presus de toate, important este să ai o atitudine pozitivă care să vizeze înțelegerea reciprocă și căutarea soluțiilor.

Răspundeți cu răbdare la preocupările copilului dumneavoastră. Acesta va fi întotdeauna cel mai bun mod de a-l face să se simtă respectat și de a găsi un model bun de respect în tine. Cine E mai potrivit decât părinții să-și învețe copiii ceva despre asta? 

Fiți modele de respect între părinți și copii

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faci ca părinți este să înveți să fii model pentru copiii tăi. În acest sens, cel mai important lucru este că voi înșivă sunteți primii care respectați aceste reguli.

Iată câteva sugestii:

- Urmați și respectați regulile.

- Fii consistent. Este important ca copilul dumneavoastră să nu se simtă dezorientat de comportamentul dumneavoastră. Altfel, nu te va lua în serios.

- Definiți clar limitele și explicați de ce.

ATENŢIE! Copiilor le place să depășească limitele, este modul lor de a experimenta. Aceasta nu este o insultă personală adresată dvs. Prin urmare, prin stabilirea unor limite clare și explicarea acestora, copilul își poate pierde interesul pentru această explorare, evitând astfel orice conflicte.

- Recunoașteți când copilul dumneavoastră face lucrurile în mod corect. Acest lucru este important pentru a lăsa o impresie pozitivă asupra lui și pentru a-l face interesat să facă ceea ce trebuie.

3. Fotografie... (pexels-tatiana-syrikova-3968151_76797500.jpg)

Foto: Tatiana Sirykova/ Pexels

Cum spui NU?

Uneori este foarte greu să le refuzi ceva copiilor tăi, pentru că credem că astfel le garantăm bunăstarea. Realitatea este că, dacă vrei să-ți vezi copiii fericiți, este mai bine să respecți rolurile și să înveți să spui nu atunci când este necesar.

Nu-ți fie frică de plânsul sau de reacțiile lor frustrate. În fața acestor reacții, rămâi ferm fără să pară a fi un tiran. Într-adevăr, una este să-i înveți disciplina și respect, alta este să folosești forța și să-i maltratezi.

Fiind responsabil și stabilind reguli, copilul tău va primi cel mai important mesaj dintre toate: că îl iubești și că îți pasă de ceea ce i se întâmplă. În plus, poți ști care sunt nevoile și dorințele lui. Respectul este o valoare, da, dar este și un punct de întâlnire între ființe umane cu percepții diferite.

Disciplina da, tirania nu

Când vorbești cu copilul tău despre comportamentul său – și mai ales despre motivele care au condus la acesta – nu ar trebui să țipi sau să transformi conversația într-o ceartă. De fapt, acest lucru nu va face decât să-l facă mai lipsit de respect față de tine.

Ridicarea vocii nu îți oferă mai multă autoritate, credibilitate sau respect, așa cum cred mulți părinți. În realitate, strigătul nu face decât să promoveze frica, neascultarea și să îndepărteze părinți și copii.

Dimpotrivă, încearcă mereu să vorbești calm și ai grijă de gesturile tale, de tonul vocii și de ceea ce spui, pentru că copiii tăi vor răspunde la fel.

Când copilul tău te contrazice și îți răspunde în mijlocul unei conversații, ar trebui să faci tot ce poți pentru a-i explica că comportamentul lui este greșit. Părinții trebuie să facă diferența și să învețe că există moduri mai respectuoase de a spune același lucru, dar fără a fi violenți, agresivi sau nepoliticoși.

Deși în unele cazuri este foarte greu de pus în practică toate acestea, părinții trebuie să rămână mereu calmi în fața „răzvrătirii” unui copil. De fapt, dacă reacționezi agresiv vei înrăutăți situația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel