Rolul educației juridice în formarea elevilor. Mircea Duțu: „Există un proverb care spune că decât o judecată dreaptă, mai bine o pace strâmbă”/ VIDEO

Data publicării:
Rolul educației juridice în formarea elevilor. Mircea Duțu „Există un proverb care spune că decât o judecată dreaptă, mai bine o pace strâmbă” / FOTO: freepik.com@pressfoto
EXCLUSIV
Rolul educației juridice în formarea elevilor. Mircea Duțu „Există un proverb care spune că decât o judecată dreaptă, mai bine o pace strâmbă” / FOTO: freepik.com@pressfoto

Luni, pe 22 aprilie, invitatul emisiunii de la Dc Edu a fost Mircea Duțu, director în cadrul Academiei Române. 



În emisiunea de luni, 22 aprilie, invitatul lui Sorin Ivan în emisiunea de la Dc Edu a fost Mircea Duțu, director în cadrul Academiei Române.

Un alt subiect dezbătut în emisiune a fost rolul educației juridice în formarea elevilor.

„În ultima perioadă a existat un program național de educație juridică și am văzut implicate școlile, inspectoratele școlare, structurile juridice, barourile de avocați, diferitele inițiative care s-au desfășurat în țară. Cred că este o acțiune bine venită, dar referitor la modul în care se desfășoară poate că ar mai trebui lucrat. Se vorbește de multe ori că în privința educației juridice ar fi urmărit un scop imediat, familiarizarea elevilor cu principalele reglementări legale în vigoare, care ne afectează viața fiecăruia dintre noi, iar în subsidiar, scopul imediat să promoveze supremația legii ca o condiție esențială pentru siguranța individuală și colectivă”, a explicat Mircea Duțu, director în cadrul Academiei Române. 

Pentru a cultiva o atare perspectivă în privința educației juridice trebuie să facem apel inclusiv la resurse de ordinul tradițiilor proprii. 

„M-am gândit de multe ori. Știți că geții au intrat în istorie prin remarca lui Herodot că reprezentau cei mai viteji și mai drepți dintre traci. Ce a semnificat cuvântul drept?! Oare nu o valoare de respect a anumitor reguli de promovare a valorii echității și dreptății în cadrul raporturilor individuale?”, a mai spus Mircea Duțu. 

„Există un proverb care spune că decât o judecată dreaptă, mai bine o pace strâmbă. Trebuie să avem în vedere toate asemenea exemple civilizaționale sau să le spunem pur și simplu unelte de lucru menite să cultive spiritul juridic, nu neapărat cunoașterea legii, pe care poți s-o faci pe internet foarte ușor. Mult mai greu este să diseminezi și să cristalizezi în personalitatea oricăruia dintre noi acest spirit juridic”, a mai spus Mircea Duțu.

Citește și „Mircea Duțu: „Orice tânăr studios, indiferent de opțiunile sale de formare profesională, trebuie să fie educat în sensul respectării mediului” / VIDEO”

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri





pixel