Sănătatea dinților de lapte. Pedodontul Maria Nicoară avertizează părinții: „Fiți atenți la obiceiurile vicioase!” / VIDEO

Data publicării:
Sănătatea dinților de lapte. Pedodontul Maria Nicoară avertizează părinții: „Fiți atenți la obiceiurile vicioase!” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @user15285612
EXCLUSIV
Sănătatea dinților de lapte. Pedodontul Maria Nicoară avertizează părinții: „Fiți atenți la obiceiurile vicioase!” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @user15285612

În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, pedodontul Maria Nicoară, de la clinica CityDent, a arătat că dinții de lapte sunt foarte importanți pentru dezvoltarea emoțională a copilului, pentru o masticație corectă și, implicit, pentru o dezvoltare fizică sănătoasă. 



Dr. Maria Nicoară ne-a avertizat că micuții cu probleme dentare pot să dezvolte insecurități, iar un zâmbet afectat poate influența negativ relațiile sociale ale micuților. Practic, a subliniat faptul că un copil care se confruntă cu carii în zona dinților din față poate să dezvolte teama de a zâmbi, din cauza posibilelor glume sau porecle făcute de alți copii. Pedodontul a împărtășit și din experiența personală, evidențiind motivul pentru care a ales să devină medic de copii: să le ofere un mediu sigur și încredere în timpul tratamentelor dentare.

Ceea ce nu știe părintele este că acești dințișori, care sunt aparent puțini la număr, 20 în comparație cu adulții 28 sau 32, contează enorm pentru dezvoltarea copilului emoțională, pentru o masticație corectă, pentru un aport alimentar corect, dezvoltare fizică corectă și încredere de sine. Pentru că un copil care va avea niște carii care sunt în față, nu va avea încredere în el deloc, nu va zâmbi și el pe viitor va fi un copil care nu va avea încredere în el. Principala cauză pentru care m-am făcut medic de copii a fost să poată să vină copilul la mine liniștit, să-l tratez și să aibă încredere în el. Pentru că eu am fost un copil care n-am avut încredere în mine deloc și n-a fost din cauza dinților, dar am observat că nu zâmbesc.

Acelor copii le este frică să zâmbească pentru ca alți copii pur și simplu îi iau peste picior sau li se pun niște porecle. Este foarte important să știe copilul că nu e vina lui și că se poate rezolva și că dentistul nu este o pedeapsă. Este foarte important!, a explicat pedodontul Maria Nicoară.

Citește și Pedodont Maria Nicoară: „Avem copilași care NU dezvoltă carii din cauza unei igiene incorecte, ci din cauza unui smalț format incorect. ASTA NU se știe!” / VIDEO

Pedodont Maria Nicoară: „Părinții trebuie să fie atenți la obiceiurile vicioase ale copilului”

SURSA FOTO: freepik.com

Pedodontul Maria Nicoară a dezvăluit aspecte esențiale la care părinții ar trebui să fie atenți în ceea ce privește sănătatea orală a copiilor. Specialistul a subliniat importanța identificării și gestionării obiceiurilor vicioase ale micuților, o temă adesea neglijată în discuțiile despre igiena orală. 

Părinții trebuie să fie atenți la obiceiurile vicioase ale copilului. Un aspect despre care nu se vorbește foarte mult! Obiceiurile vicioase sunt acele ticuri pe care le avem și noi. Uneori stăm cu mâna așa, la bărbie, unii dintre noi poate își mai rod unghiile, așa va face și copilul. Copilul este un adult în miniatură, imită tot. Noi avem în stomatologie tehnica `tell-show-do` înseamnă că îi arăți copilului ce o să faci și el practic te imită și atunci practic îi captezi atenția și îi câștigi încrederea.

Imaginați-vă: dacă stai într-o casă plină de adulți, tu imiți, îl vezi pe cel mai mare că stă cu mâna așa, că bagă mâna în gură, poate faci și tu la fel. Unii copiii adorm cu o păturică în gură sau cu degetul, și-l sug. Toate acestea contribuie negativ la dezvoltarea dinților, la dezvoltarea osoasă și pot să producă pe viitor probleme de sănătate serioase. Oamenii nu știu lucrurile acestea.

Părinții trebuie să fie atenți dacă copilul mănâncă corect și trebuie să fie atenți la cum adoarme copilul. E foarte important dacă micuțul stă cu gura deschisă în timpul somnului sau nu. De ce? Pentru că atunci când stă cu gura întredeschisă, aerul nu circulă cum trebuie și atunci practic partea de aici care se cheamă palatul gurii se adâncește foarte mult. Atunci copilul va avea mandibula mai în spate și maxilarul mai în față. Asta înseamnă că practic nările noastre nu funcționează ca un filtru corect și atunci copiii dezvoltă polipi și sunt exact ca niște bureței care există nas, fac numai numai ravagii, de la teren alergic până la probleme de sănătate serioase. Toate acestea contribuie negativ în sensul în care dinții oricum sunt puși în pericol pentru că într-o gură fără salivă se usucă dintele și atunci este mai vulnerabil la carie”, a precizat pedodontul Maria Nicoară.

Dr. Maria Nicoară: „Oamenii au impresia că sunt doar dinți de lapte, dar nu sunt doar atât”

SURSA FOTO: freepik.com @user3802032

Dr. Maria Nicoară a subliniat că un obicei des întâlnit, acela de a sta cu bărbia în palmă și a apăsa, blochează evoluția corectă a oaselor. De asemenea, a adus în discuție poziția incorectă a limbii în timpul vorbirii,

Un alt obicei vicios este statul acesta cu bărbia în palmă și apeși și practic tu oprești cumva din evoluție formarea corectă a osului. Mai avem poziția incorectă a limbii când vorbim. Nu este vorba că dacă un copil în perioada să spunem 2 ani - 5 ani face aceste lucruri o să fie un adult cu probleme grave de sănătate, dar este bine să se știe pentru că nu numai gura poate avea probleme, ci și țesutul moale. Durează ani de zile pentru a corecta poziția incorectă a limbii sau pentru a învăța un copil să poată să respire pe nas.

Oamenii au impresia că sunt doar dinți de lapte, dar nu sunt doar atât, sunt anii de formare înainte de a deveni un adolescent. Este perioada foarte importantă pentru că de aici pornesc foarte multe probleme din sfera aceasta.

Suzeta... între suzetă și între deget supt, că amândouă sunt alinturi, niciunul nu este ideal, dar măcar de suzetă poți să scapi mai repede. Degetul în schimb îl ai mereu. Nu sunt împotriva suzetei, dar este bine ca întreruperea ei sau renunțarea la ea să se întâmple repede, adică până în 2 ani. Asta e recomandarea mea, a mai explicat pedodontul Maria Nicoară. 

Urmărește emisiunea integral:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel