„Șantajul didactic” al meditațiilor. Prof. dr. Sorin Ivan: „Unii profesori apelează la presiuni”. Prof. dr. Papadima: „E un conflict de interese atât de vădit!” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
„Șantajul didactic” al meditațiilor. Prof. dr. Sorin Ivan: „Unii profesori apelează la presiuni”. Prof. dr. Papadima: „E un conflict de interese atât de vădit!” / FOTO: freepik.com @oksix
EXCLUSIV
„Șantajul didactic” al meditațiilor. Prof. dr. Sorin Ivan: „Unii profesori apelează la presiuni”. Prof. dr. Papadima: „E un conflict de interese atât de vădit!” / FOTO: freepik.com @oksix

DC News a lansat recent o nouă emisiune intitulată „DC Edu”, ce are drept gazdă pe prof. univ. dr. Sorin Ivan, respectatul decan al Universității „Titu Maiorescu” din București, și director al revistei Tribuna Învățământului. În primul episod, invitatul special a fost prof. univ. dr. Liviu Papadima, o figură remarcabilă în domeniul educației și culturii românești, cunoscut pentru contribuțiile sale ca cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității din București.



Liviu Papadima, fost decan al prestigioasei facultăți și fost prorector al Universității din București, este o personalitate cu o vastă expertiză în diverse domenii, precum autor, critic, eseist, istoric și teoretician literar. În cadrul emisiunii, cei doi au abordat subiecte de actualitate din sfera educației, inclusiv tema interzicerii meditațiilor cu elevii de la clasă.

Prof. univ. dr. Sorin Ivan a adus în atenție conceptul de „șantaj didactic”. În cadrul emisiunii DC Edu, el a evidențiat practica unor profesori care recurg la diverse forme de presiune pentru a convinge elevii să participe la meditații. „Există anumiți profesori care apelează la tot felul de presiuni ca să-i determine pe elevi să vină la ei la meditație. Lucrurile acestea cred că trebuie să înceteze”

Prof. univ. dr. Papadima a relatat că unii profesori au susținut că această practică este acceptabilă, exprimându-și dorința de a-i ajuta pe copii. Cu toate acestea, el a încercat să le clarifice că, indiferent de intențiile bune, această practică implică un conflict de interese.

„Am avut cu profesorii din învățământul preuniversitar școli de vară exact pe tema eticii și integrității. Am discutat foarte liber și de multe ori săreau scântei. Printre altele am discutat și problema asta a meditațiilor făcute cu proprii elevi la clasă. Au fost profesori care au zis: `nu, dar de ce, că e absolut ok, eu vreau să-i ajut pe copii`. Am încercat să le explicăm că oricât de bine ai fi intenționat, nu poți să-i ajuți pentru că joci în două roluri incompatibile. Și tinzi să-ți transferi preocupările în plan privat. Nu poți să fii și una și alta în același timp. E un conflict de interese atât de vădit, dar suntem o țară în care conflictul de interese, în general, este foarte puțin perceput în societate”, a explicat prof. univ. dr. Liviu Papadima. 

Prof. univ. dr. Papadima: „Olimpicii nu sunt un produs al sistemului”

Directorul revistei Tribuna Învățământului exprimă speranța că noua Legislație a Educației va juca un rol esențial în reducerea acestor probleme și în oferirea de soluții adecvate.

„Noi privim lucrurile constructiv, cu optimism, chiar dacă sesizăm aspectele critice și criticabile și sperăm ca noua Legislație a Educației să contribuie la crearea unui cadru care să diminueze problemele astea, să aducă soluții. Nimeni nu poate interzice meditațiile și pregătirea în privat, dar ele să nu vină ca urmare a unei condiționări sau presiuni. Fiecare elev, împreună cu părinții, poate opta pentru pregătire pentru performanță”, a precizat prof. univ. dr. Sorin Ivan. 

„Pregătirea suplimentară, indiferent spre ce formă, pentru sport de performanță, pentru artă, pentru muzică, pentru olimpiade de vârf la matematică și așa mai departe, este benefică. Ne lăudăm cu olimpicii noștri. Și merită deplina noastră apreciere. Dar nu sunt un produs al sistemului. Ei sunt produsul unor profesori hiperspecializați care fac chestia asta în timpul lor liber. Nu la școală!”, a conchis prof. univ. dr. Liviu Papadima.

Urmăriți emisiunea integral:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel