Șapte întrebări magice pe care le poți adresa copiilor pentru a-și îmbunătăți stima de sine, de la un expert în parenting

Data publicării:
Șapte întrebări magice pe care le poți adresa copiilor pentru a-și îmbunătăți stima de sine, de la un expert în parenting / FOTO: freepik.com @mockupdaddy-com
Șapte întrebări magice pe care le poți adresa copiilor pentru a-și îmbunătăți stima de sine, de la un expert în parenting / FOTO: freepik.com @mockupdaddy-com

Nu există nimic mai important decât să ne implicăm în dezvoltarea respectului de sine a copiilor noștri, încă de la vârste fragede. Dar să știți că asta ar trebui să se întâmple în mod natural, cu afecțiune, atenție și sprijinul nostru, dar și cu un ingredient-cheie: comunicarea.



Nu este nimic complicat sau dificil în a face acest lucru. Un prim pas important este să evităm să le afectăm inutil stima de sine. Asta nu înseamnă că nu putem să le stabilim limite sau să le spunem când fac greșeli, dar trebuie să o facem într-un mod constructiv. Nu îi mințim pentru a-i proteja de adevăruri neplăcute, dar încurajăm un limbaj pozitiv. Spuneți-le nu doar când greșesc, ci și când fac lucruri bune. 

În plus, este esențial să ne menținem o conexiune emoțională puternică cu ai noștri copii. Arătați-le că sunteți prezenți în viețile lor, că vă interesează ce simt și ce fac și că sunteți mereu deschiși la comunicare. În astfel de momente propice, putem să punem întrebări care îi ajută să-și dezvolte stima de sine. Nu trebuie să fie un interogatoriu, ci mai degrabă o discuție deschisă și empatică.

Împărtășim cu voi câteva întrebări sugerate de Alexandra, specialist în parenting respectuos. Acestea pot fi de mare ajutor în construirea respectului de sine al copiilor noștri. Le-am găsit într-o postare recentă de la @empowered.parenting și cred că merită să le cunoașteți.

Citește și Acestea sunt lucrurile pe care NU ar trebui să le faci niciodată pentru copiii tăi. Specialiști: „Așa îi creștem autonomi și autosuficienți”

Cele șapte întrebări de pus copiilor

Iată 7 întrebări magice care vă pot ajuta să lucrați la dezvoltarea stimei de sine a copiilor voștri:

„Ce îți place cel mai mult la tine?” Aflând ce îi face să se simtă bine în pielea lor, îi încurajăm să-și recunoască calitățile.

„Ce crezi că te face unic sau special?” Îi ajutăm să-și descopere unicitatea și valorile personale.

„Ce te face să fii mândru de tine?” Să le reamintim realizările personale îi va face să aibă mai multă încredere în ei înșiși.

„Există ceva drăguț să îți poți spune?” Încurajați-i să-și vorbească cu drag de ei înșiși, pentru a dezvolta o autoimagini pozitive.

„Ce crezi că te face un bun prieten?” Acest lucru îi poate ajuta să înțeleagă importanța relațiilor și să se comporte cu empatie.

„Cum ai termina următoarea propoziție: știu că sunt iubit de...?” Acest exercițiu îi va ajuta să înțeleagă că sunt apreciați și iubiți de cei din jur.

„Ce acțiuni și activități te fac să te simți cel mai fericit?” Încurajați-i să-și urmeze pasiunile și să facă lucrurile care îi împlinesc.

Aceste întrebări sunt un instrument puternic pentru a lucra la stima de sine a copiilor. Nu este nevoie să fim experți în psihologie sau pedagogie. Cu puțină atenție și iubire, putem contribui semnificativ la dezvoltarea lor.

Copilăria și adolescența sunt etape critice în care stima de sine se formează, așa că este important să o cultivăm din fragede vârste. Ca părinți responsabili, avem datoria să le arătăm copiilor noștri importanța acestei calități și cum să o îmbunătățească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel