Sarcina: Atenție la substanțele toxice. Riscurile expunerii la substanțe toxice în timpul sarcinii

Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau: PEXELS
Fotografie de la Yan Krukau: PEXELS

Potrivit experților americani, în fiecare zi o femeie însărcinată intră în contact cu cel puțin 43 de substanțe periculoase. Care sunt riscurile expunerii la substanțe toxice în timpul sarcinii?



În fiecare zi o femeie gravidă intră în contact cu cel puțin 43 de substanțe toxice, potențial foarte periculoase pentru dezvoltarea copilului nenăscut. Aceasta este alarma trasă de experții de la Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi care au publicat un raport privind riscurile pentru sarcină legate de poluarea mediului. 

Faptul îngrijorător este că majoritatea femeilor nu numai că nu cunosc riscurile expunerii la aceste substanțe, dar și subestimează potențialele daune cauzate de unele produse considerate sigure.


Substanțe chimice periculoase în timpul sarcinii

Ce substanțe sunt considerate cele mai periculoase pentru o femeie însărcinată?

Mercurul este în top: se acumulează în unii pești, în special în cei mari, cum ar fi tonul, peștele-spadă. Prin urmare, poate fi consumat prin alimente și poate ajunge la făt, crescând riscul de malformații și leziuni cerebrale.

Nicotina: este important să renunți la fumat, deoarece nicotina poate crește riscul de probleme placentare, naștere prematură, avort spontan și astm la copil.

Pesticidele, utilizate pe scară largă în agricultură, pot cauza probleme serioase. Acestea cresc riscul de infertilitate, iar expunerea prenatală la pesticide poate favoriza apariția cancerului infantil. Mai mult, cercetările recente au evidențiat riscurile asociate cu expunerea la glifosat, unul dintre pesticidele cele mai utilizate în agricultură, dar și pe străzile și parcuri ale orașelor. Conform acestor studii, glifosatul ar crește riscul de a naște înainte de 38 de săptămâni.

Perturbatori endocrini și ftalați: numeroase cercetări efectuate în ultimii 15 ani au arătat că unele substanțe chimice toxice - de la binecunoscutul bisfenol A la ftalați - pot dăuna sănătății femeilor și a copilului lor nenăscut și că multe dintre aceste substanțe periculoase sunt prezente în uz comun, cum ar fi cosmeticele, detergenții și produsele de înfrumusețare.

Clorul în sarcină: înotul este, fără îndoială, unul dintre cele mai bune sporturi în timpul sarcinii și nu există studii care să demonstreze că clorul, care este folosit pentru dezinfectarea apei piscinei, poate dăuna copilului sau compromite sarcina.

Printre altele, clorul este conținut, în doze sigure și controlate, în apa de băut de la robinet.


Cosmetice de evitat

Documentul științific publicat de experții RCOG se intitulează „ Expunere chimică” și arată că lista produselor potențial periculoase este cu adevărat lungă și nu lipsesc cremele, detergenții, ceaiurile din plante și alimentele care sunt folosite inocent în fiecare zi.

În schimb, potrivit cercetătorilor, multe dintre aceste produse conțin substanțe periculoase ale căror efecte sunt prea des subestimate, cum ar fi:

-risc crescut de naștere prematură,

- anomalii în dezvoltarea sistemului imunitar al fătului,

- scăderea fertilității atât la femei, cât și la copiii nenăscuți,

- defecte congenitale,

- risc crescut de avort spontan și greutate mică la naștere.

Atenție deosebită la utilizarea cremelor, unele sunt contraindicate în timpul sarcinii, de exemplu cele împotriva celulitei și chiar a vergeturilor, de aceea este întotdeauna important să citiți etichetele și să evitați produsele de îngrijire a pielii faciale care conțin substanțe precum:

- retinol (se găsește în unele creme anti-îmbătrânire)

- peroxid de benzoil (sau benzoperoxid sau benzoilperoxid) și acid salicilic

- hidrochinonă


Estetician în timpul sarcinii, da sau nu?

În general, lumină verde pentru:

- manichiură,

- vopsele de păr,

- masaj anticelulitic,

- cosmetice pe bază de substanțe naturale,

- creme hidratante faciale și creme de fermitate pentru prevenirea vergeturilor.

Putem deci sa facem manichiura si pedichiura la cosmeticiană. În ceea ce privește lacul de unghii, aveți grijă să purtați o mască pentru a nu respira substanțe precum cianoacrilații, care conferă ojei mirosul tipic pătrunzător. Mergeți la centre de înfrumusețare care respectă 100% cerințele necesare pentru a garanta igiena și siguranța.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: gravida retinol sarcina substante toxice





pixel