Sarcina după 35 de ani. Care sunt riscurile și precauțiile

Data publicării:
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels

A pune maternitate pe planul secund în lista de priorități a unei femei este o tendință în creștere nu numai la nivel național, dar și la nivel internațional.



În zilele noastre, pentru a ne asigura o stabilitate și o siguranță economică, cariera este pusă pe primul loc în lista planurilor de viață atât a femeilor cât și a bărbaților, căsătoria cât și întemeierea unei familii rămânând din ce în ce mai des pe plan secund. 

Nu este nimic anormal dacă luăm în considerare timpurile dificile și incertitudinea zilei de mâine cu care mulți dintre noi ne confruntăm. 

Însa a opta să ai un copil după vârsta de 35 de ani este totuși o alegere riscantă, deoarece acest lucru presupune unele aspecte mai puțin plăcute despre care vom vorbi în cele ce urmează.

Vârsta de 35 de ani este o vârstă oarecum considerată de cotitură: de acum înainte, de fapt, este de netăgăduit că există ceva mai mult risc, atât pentru mamă, cât și pentru făt. Cu toate acestea, fiind urmat în mod corect, pericolele pot fi, fără îndoială, reduse.

Problema fertilității

Să începem cu o primă problemă, care este cea a fertilităţii. 

Șansele de a avea un copil sunt mult mai mari la o femeie tânără, în timp ce deja după vârsta de 30 de ani capacitatea de procreare este redusă. 

Acest lucru se datorează faptului că numărul de ovocite scade și, prin urmare, ciclurile ovulatorii. Așa se explică de ce, odată cu înaintarea în vârstă, poate dura mai mult pentru a rămâne însărcinată și de ce recurgerea la tehnici de procreare asistată medical este frecventă.

În plus, în timp, chiar și spermatozoizii bărbatului își pierd vigoarea și sunt în pericol de ”eșuare”.

Defecte genetice ale fătului

O sarcină după vârsta de 35 de ani are o șansă crescută ca fătul să aibă un defect genetic. Să luăm cazul sindromului Down: la 20 de ani riscul este 1/1667, la 30 este 1/952, la 35 este 1/385, la 40 este 1/106. 

Un alt risc de luat în considerare este cel al avortului spontan, legat și de vârsta mamei. Între 20 și 30 de ani acest eveniment afectează 10% dintre sarcini, între 35 și 39 de ani ajunge la 20%, între 40 și 41 de ani ajunge la 35%, în timp ce după 45 de ani ajunge la 50%.

Alte riscuri:

- Nașterea prematură.

- Greutate mică la naștere.

- Mortalitatea fetală sau la naștere.

- Suferința intrauterină.

Deci, ce să faci? Sfaturi

Cu încredere în Dumnezeu și în medici este exclus din discuție să renunți la o sarcină la peste 35 de ani. Dacă aceasta este dorința ta, de ce să nu o îndeplinești?

Acest articol este menit doar să vă facă puțin mai conștienți, dar nu este deloc sigur că problemele despre care am vorbit vor apărea. Dimpotrivă: majoritatea sarcinilor la ”peste 35 de ani” se desfășoară fără probleme.

Desigur, dacă o sarcină este planificată după vârsta de 35 de ani, este corect să te pregătești bine, bazându-te pe un medic ginecolog bun care poate oferi sfatul potrivit.

Este bine să fii supus unor analize pentru a-ți evalua starea generală de sănătate, să slăbești dacă este necesar, să corectezi unele obiceiuri greșite (cum ar fi fumatul), alimentația greșită, stresul, etc... Și după aceea, tot ce îți va rămâne este să te bucuri de această aventură minunată!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel