Sarcină nedorită: 10 sfaturi pentru a face față unei sarcini neașteptate

Data publicării:
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels

Să luăm în considerare două situații: prima este cea a sarcinii în afara căsătoriei, a doua este cea a unui cuplu căsătorit care se aștepta la orice altceva decât la un alt copil. În ambele situații ne confruntăm cu o sarcină neașteptată, iar viața unei ființe nevinovate este în joc.



În acest articol aș vrea să descoperiți câțiva pași de urmat, câteva sfaturi  despre ce să faci dacă te confrunți cu o sarcină neașteptată (sau dacă știi pe cineva cunoscut în această situație):

1. Gândește-te la copil

Știu că prima reacție ar putea fi să ai un atac de panică și odată cu el îmi vin în minte cele mai rele gânduri. „Mă vor da afară din casă”, „părinții mei nu vor accepta așa ceva”, „unde voi găsi banii?”, „va trebui să renunț la studii și la serviciu”.

Odată ce șocul a trecut, trebuie să găsim calmul și să ne gândim că acum suntem responsabili pentru viața unei ființe umane  și de aceea, dacă am luat decizia de a întreține relații sexuale, trebuie să ne asumăm consecințele. 

2. Spune-i partenerului sau prietenului tău apropiat vestea

Este esențial să nu păstrați tăcerea absolută. Vorbește cu partenerul tău, cu un prieten apropiat sau cu un membru al familiei despre asta. 

Nu luați decizii pripite și nu faceți presupuneri cu privire la ceea ce se va întâmpla. Daca partenerul tău nu iți oferă sprijinul de care ai nevoie, caută pe cineva în care ai încredere, care să te poată sfătui.

De foarte multe ori situațiile dificile ne determină să facem alegeri greșite sau să apelăm la „soluții simple” precum avortul. A vorbi cu o altă persoană va ajuta la atenuarea incertitudinii și a fricii.

3. Nu acordați atenție comentariilor negative

Dacă ești singură și totuși decizi să respecți viața bebelușului – sau dacă ești căsătorit, dar ai alți copii și sarcina i-a surprins pe toată lumea – respiră adânc și ignoră comentariile oamenilor.

Pregătește-te să auzi tipicul „ți-ai stricat viața”, „ai avut atâtea vise, acum nu vei mai putea face nimic”, „viața ta se va aplatiza”.

Trebuie să ai în vedere că singurul care luptă pentru a menține acel copil ești tu (împreună cu partenerul). Niciunul dintre acei oameni care te critică nu va trebui să se ocupe de copil.  Așa că faceți curaj pentru această nouă viață care va veni.

4. Adopția poate fi o opțiune

Majoritatea femeilor se tem de ceea ce vor spune oamenii, de scandalul care s-ar putea întâmpla, de lipsa resurselor economice adecvate și de a fi etichetate nebuni. 

Nicio femeie nu-și urăște copilul când află că testul este pozitiv, dar confuzia și teama pun stăpânire pe ea. 

Prin urmare, dacă ați luat deja în considerare toate opțiunile și v-ați dat seama că nu vă puteți ocupa în niciun fel de copil, a venit momentul să vă gândiți la adopție, să fiți raționali și să puneți dreptul la viață al acestei creaturi, înaintea tuturor. 

Uneori sunt prieteni sau rude apropiate dispuse să aibă grijă de copil sau asociații care se ocupă de primirea copiilor aflați în această situație pentru a le găsi un cămin.

5. Contactați o organizație de susținere a vieții

Aceștia vă vor putea oferi ajutor psihologic, vă vor arăta calea de urmat în funcție de opțiunea pe care intenționați să o luați: păstrați copilul sau dați-l spre adopție.

În plus, majoritatea acestor organizații oferă ajutor pe baza unui profil anume: de exemplu dacă ai nevoie de un medic, dacă nu ai bani pentru controale prenatale, dacă ai fost dat afară din casă sau dacă nu ai orice obiect special (scutece, haine, pături etc).

6. Alăturați-vă unui grup de mame

Deși sprijinul partenerului, prietenilor și familiei este esențial în timpul sarcinii, trebuie să cauți și alte femei care se află în aceeași situație.

Există aplicații mobile care, pe lângă faptul că te ajută să urmărești creșterea bebelușului tău, te pot pune în legătură cu grupuri de mame în funcție de situația ta (proaspete, mame singure, cu o sarcină cu risc mare, în funcție de țară, vârstă etc)

Vă va ajuta să vă simțiți mai calmă, să vă risipiți îndoielile și să vă împărtășiți experiențele din timpul sarcinii.

7. Prioritizează-ți activitățile și obiceiurile 

Deși ideea de a deveni mamă nu era în planurile tale, trebuie să începi să prioritizezi bunăstarea ta și a bebelușului tău. Așadar, încearcă să eviți mediile grele, conflictele, oamenii negativi sau agresivi, locurile de muncă prea obositoare și locurile în care viața ta sau a copilului tău ar putea fi în pericol.

Este greu să îmbrățișezi ideea de maternitate peste noapte, dar dacă ai luat cea mai curajoasă decizie, trebuie să te gândești și la sănătatea ta și să începi să-ți schimbi obiceiurile alimentare, să lași deoparte țigările, alcoolul și tot ce ar putea afecta sănătatea ta și a copilului tău.

8. Consultați un psiholog bun sau la un preot

Această alegere este opțională. Unele femei se pot baza pe sprijinul tuturor din jurul lor, dar în alte situații pot apărea obstacole. 

De aceea, le sugerez femeilor însărcinate să meargă la un psiholog (eventual un profesionist care vă împărtășește idealurile creștine) care le poate ajuta să ușureze cumva greutatea emoțională pe care o poartă. 

Sarcina este, de asemenea, o fază marcată de schimbări hormonale care, adăugate la orice altceva - de exemplu greutăți economice, pierderea locului de muncă sau singurătate - pot duce la o formă de depresie. 

Acest lucru nu este bun nici pentru mamă, nici pentru copil; prin urmare, căutarea  punctului de vedere al unei persoane care nu te judecă te-ar putea face să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă.

9. Gândește pozitiv

Deși sunt atâtea incertitudini la orizont, nu înceta să te gândești cât de minunată poate fi o mamă,  miracolul care se întâmplă în pântecele tău. Este foarte important pentru copilul aflat pe drum.

Te va iubi necondiționat, îți va umple zilele de bucurie, îți va aduce mereu zâmbete, te va face să faci lucruri pe care nu le-ai crezut niciodată posibile, te va face o ființă umană mai bună, îți va spune cele mai bune povești, el te va săruta și te va îmbrățișa indiferent de locul și din momentul în care te afli.

Aceste nouă luni de sarcină vor deveni cea mai bună așteptare atunci când îi vei vedea ochii pentru prima dată, fața, când îi atingi mâinile mici sau când îi spune „mamă” pentru prima dată.

10. Amintiți-vă că un avort nu este niciodată uitat

Când luăm decizii în perioade de criză, aproape niciodată nu luăm în considerare consecințele care vor veni. Femeia care avortează nu se gândește la cum se va simți câțiva ani mai târziu, sau uneori câteva luni mai târziu. 

Ea nu-și imaginează că după „scăparea de problemă” vor veni durerea, goliciunea, vinovăția, pocăința, angoasa și un vârtej de sentimente care, poate, se reduc la tăcere umplându-și zilele de activitate, dar care vor reveni ca un junghi când te aștepți cel mai puțin.

Ca atunci când, de exemplu, subiectul parenting-ului este atins în familie sau la locul de muncă, când cineva descoperă că cineva așteaptă un copil, când te plimbi printr-un parc te întrebi ce jocuri s-ar fi putut bucura copilul, ce s-ar putea naște, ce ar fi fost data lui de naștere.

Chiar dacă femeile care au ales un avort încearcă să continue viața ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ele nu vor uita niciodată ziua în care au luat decizia de a avorta.

IMPORTANT: Nașterea unui copil este poate cea mai mare minune care se poate întâmpla în viața unei femei sau a unui cuplu. Dacă cunoști pe cineva care se gândește să avorteze, vorbește cu ea, ascultă-o, nu o judeca și primește-o cu dragoste. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: avort copil sarcina nedorita




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel