Sarcina și viitorii tătici: Fă aceste 7 lucruri înainte de a se naște copilul

Data publicării:
Fotografie de la Josh Willink/ Pexels
Fotografie de la Josh Willink/ Pexels

Chiar și pentru tați, sosirea unui copil este un fel de tsunami. Cel mai bine este să nu fii prins nepregătit și să te bucuri de el fără a fi umbrit de stres sau griji. 



Sosirea unui copil  vă va schimba viața total. Așa cum mamele se pregătesc pentru materniatte, și tații ar trebui să o facă ținând cont de următoarele 7 sfaturi care îi vor ajuta să treacă senini prin shimbarea ce va acvea să se întâmple în viața lor.

1) Bucurați-vă de libertate... cât mai puteți

Primul sfat este să te bucuri de libertatea vieții ca non-tată. Este ceva ce trebuie să faci înainte de a fi prea târziu.

”Ar trebui să-ți trăiești viața cât timp ai una”, recomandă Hadyn Jones, autorul ghidului dedicat tăticilor, ”Oh, baby”. „Fă lucruri pe care nu ți le poți permite mai târziu: urcă-te la volanul mașinii și conduci până la cel mai apropiat teren de fotbal. 

Și, odată ajuns acolo, bucurați-vă de liniștea singurătății mergând pe verdeață. Deocamdată timpul tău este încă al tău: ia-l și profită de el.

”Bea o bere. Sună-ți soția, spune-i că te întorci un pic mai târziu pentru că mai rămâi cu băieții să bei o bere”. Bucură-te de libertate.

2) Începe să economisești... dar nu pentru copil (pentru tine!)

Dacă aveți niște bani economisiți, sugerează Jones, ascundeți-i în sertarul pentru șosete. Veți avea nevoie de ei mai târziu.

Nu, nu pentru a ajuta copilul, pentru a-i cumpăra jucării sau costume. Vă vor fi utili pentru o seară cu băieții, pentru o aplicație care vă interesează, pentru o pizza.

Pentru că, atunci când se va naște bebelușul, „toate fondurile disponibile vor merge pentru a cumpăra leagăne, jucării, haine și Nike Air în miniatură pentru un bebeluș care nici măcar nu poate merge încă”.

2. Fotografie... (pexels-josh-willink-11499-2274162_12135200.jpg)

Fotografie de la Josh Willink/ Pexels

3) Îmbată-te cu prietenii

Este indicat să faci o băută cu prietenii, explică autorul „ghidului”, pentru că după fericitul eveniment nu va mai fi posibil.

„După evenimentul fericit, luați-vă gândul de la o băutură cu prietenii. Gata cu aperitivele, cu happy hour. Vei avea fi o familie care te va aștepta acasă.” 

4) Informați-vă bine despre sarcină, naștere și îngrijirea copilului

„Soția ta se teme probabil de ceea ce se va întâmpla când îți va naște copilul, iar datoria ta va fi să o liniștești”, spune Jones.

Așa că trebuie să cunoști mecanica nașterii (și a sarcinii) pentru a ști ce să-i spui. Și apoi, află cum să ții un copil în brațe, cum să-l faci să eructeze sau cum să schimbi scutece. ”Va trebui să o faci oricum, așa că cel mai bine este să ajungi acolo cu cel puțin o idee vagă despre ceea ce faci.”

5) Când sosește copilul: pregătiți-vă

Unii bărbați, explică autorul, se simt excluși pentru că soțiilor lor le este adesea mai ușor și mai rapid să se ocupe singure de sarcinile copilului.

3. Fotografie... (pexels-danikprihodko-15961901_60769500.jpg)

Fotografie de la Danik Prihodko/ Pexels

„Dar ca să fii părinte – spune Jones – nu ai nevoie de o invitație: trebuie să te implici fără să fii solicitat. Câștigă-ți paternitatea și folosește-o devenind responsabil pentru copilul tău. Și cu cât faci mai mult pentru el, cu atât te vei simți mai bine.”

6) Pune-ți mândria deoparte

Atât mândria, cât și ego-ul, sugerează autorul ghidului, pot fi „împachetate și puse în pivniță: nu veți avea nevoie de ele o vreme.

Odată ce ai făcut asta, vei fi gata să începi să gândești diferit.

”Să te plimbi îmbrăcat în ursuleț sau zâne și să sari și să scoți zgomote ca un idiot sau să bei ceai dintr-o ceașcă goală (și microscopică, dacă nu chiar imaginară) nu este o prostie: este parental”, spune autorul.

7) Paternitatea te face mai bun

Paternitatea, explică Jones, te face mai bun. Îți oferă ocazia să-ți retrăiești copilăria și să te distrezi ca pe atunci. „Nu fi niciodată prea leneș sau prea obosit pentru a avea o aventură cu copiii tăi. Pentru că copiii preferă să se joace și să se distreze cu tine decât să se joace cu o jucărie.”

Și, chiar dacă este nevoie de sacrificii și muncă grea, „paternitatea – conchide Jones – este una dintre cele mai mari bucurii din viață. Mai bună decât fotbalul, mai bună decât o bere,  mai bună decât pokerul cu prietenii și mai bună decât... Ei bine, nu există cuvinte potrivite: trebuie să încerci."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel