Școală privată pentru copil? Cezar Ionașcu: „Plătim comoditatea noastră pentru că NU mai suntem, ca părinți, implicați în educația copiilor”

Data actualizării: | Data publicării:
Școală privată pentru copil Cezar Ionașcu „Plătim comoditatea noastră pentru că NU mai suntem, ca părinți, implicați în educația copiilor” / FOTO: freepik.com
Școală privată pentru copil Cezar Ionașcu „Plătim comoditatea noastră pentru că NU mai suntem, ca părinți, implicați în educația copiilor” / FOTO: freepik.com

Cezar Mihai Ionașcu a fost invitatul lui Marius Gheorghiu la podcastul „Celebru și Părinte”.



Unul dintre subiectele aduse în discuție a fost legat de părinții care aleg să-și înscrie copiii la școlile private.

„Noi plătim la o școală privată nu educația lor, ci comoditatea noastră. Comoditatea noastră o plătim. Nu mai suntem implicați ca părinți în educația copiilor.

Nici nu trebuie să fim farisei ca părinții noștri, să simulăm și să dăm creștere și educare copilului, că ei știau o singură realitate, cea comunistă.

N-a fost nimeni vinovat, așa ne-au crescut și-au si simulat bunăstarea familiară. A fost ceva rău, o sărăcie și o traumă din 1947 până în 1989, maximă. Doar că s-a acoperit”, a spus Cezar Mihai Ionașcu în cadrul podcastului „Celebru și Părinte”.

Școala privată a devenit o adevărată modă în rândul părinților.

În România, costul unei educații private poate ridica semne de întrebare asupra viabilității financiare pentru mulți părinți. Cu o medie de câteva mii de euro pe lună pentru fiecare copil, școlile private reprezintă o investiție serioasă pentru familiile care aspiră la o astfel de educație pentru cei mici.

Potrivit unui recent raport al Ministerului Educației pentru anul școlar 2022-2023, peste 136.000 de elevi și preșcolari sunt înscriși în școli private, în timp ce în cele de stat cifra depășește 2,8 milioane. 

Din ce în ce mai mulți părinți se confruntă cu provocări financiare care fac ca efortul financiar al școlilor private să devină greu de suportat lunar. 

Schimbarea de la o școală privată la una de stat nu este întotdeauna ușoară și, uneori, se realizează chiar și în mijlocul anului școlar.

Taxele la unitățile de învățământ private pot depăși 50.000 de lei pe an. Potrivit raportului „Starea învățământului preuniversitar pentru anul școlar 2022-2023”, al Ministerului Educației, cei mai mulți dintre copiii înscriși într-o unitate de învățământ privată sunt preșcolari, peste 41.000.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Educatie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel