Școlile ar putea impune uniforma obligatorie și ar urma să fie oferită gratuit elevilor. Proiect nou de modificare a Legii educației Iohannis - Deca

Data publicării:
Școlile ar putea impune uniforma obligatorie și ar urma să fie oferită gratuit elevilor. Proiect nou de modificare a Legii educației Iohannis - Deca / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @Dionisvero
Școlile ar putea impune uniforma obligatorie și ar urma să fie oferită gratuit elevilor. Proiect nou de modificare a Legii educației Iohannis - Deca / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @Dionisvero

Școlile ar putea impune uniforma obligatorie, conform unui proiect depus la Senat pentru a modifica Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 (Legea Deca-Iohannis). Uniformele ar fi gratuite pentru elevi.



Proiectul a fost inițiat de deputatul PSD Badea Iulian-Alexandru. Detaliile tehnice ale uniformelor vor fi stabilite prin ordin al ministrului educației, iar finanțarea poate veni din fonduri guvernamentale, bugetul Ministerului Educației, bugetele locale sau fonduri externe nerambursabile, informează Edupedu.ro.

Ce prevede proiectul?

Proiectul de lege adaugă trei amendamente importante la Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cunoscută și ca Legea Deca-Iohannis:

Uniforma școlară obligatorie:

La Articolul 11, alineatul (2^1) propune ca școlile să poată solicita utilizarea obligatorie a uniformelor școlare pentru buna desfășurare a cursurilor și activităților educative.

Detaliile tehnice privind obiectele vestimentare și de încălțăminte vor fi aprobate prin ordin al ministrului educației.

Uniforma va fi acordată gratuit elevilor, finanțarea fiind asigurată din fonduri guvernamentale (bugetul de stat, bugetul Ministerului Educației sau alte instituții de coordonare școlară) și bugetele locale (consilii județene/Consiliul General al Municipiului București, consilii locale) sau fonduri externe nerambursabile.

Dreptul la uniformă gratuită:

La Articolul 106, după litera m) se adaugă litera n), care garantează elevilor dreptul de a beneficia gratuit de uniformă școlară.

Finanțarea uniformelor:

La Articolul 126, după litera r) se adaugă litera s), care permite unităților administrativ-teritoriale să acopere cheltuielile pentru finanțarea și acordarea gratuită a uniformelor școlare din bugetele locale și sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, conform metodologiei aprobate de Ministerul Educației.Analiză

Uniforma școlară obligatorie:

Introducerea uniformei școlare obligatorii are ca scop crearea unui mediu educațional uniform și organizat, reducând diferențele socio-economice dintre elevi. Totuși, implementarea sa poate întâmpina rezistență din partea celor care consideră că uniformele limitează expresia individuală.

Dreptul la uniformă gratuită:

Garantarea uniformelor gratuite pentru toți elevii este un pas semnificativ spre asigurarea egalității în educație. Acest drept poate reduce povara financiară asupra familiilor și poate contribui la creșterea participării școlare, în special în rândul elevilor din medii defavorizate.

Finanțarea uniformelor:

Prevederea unor surse clare de finanțare pentru uniformele școlare asigură sustenabilitatea acestei inițiative. Diversitatea surselor de finanțare (fonduri guvernamentale, locale și externe) este un aspect pozitiv, deoarece reduce riscul de dependență de o singură sursă și oferă flexibilitate în implementare.

„Abandonul școlar este cauzat, în cele mai multe cazuri, de situația socioeconomică precară”

„Potrivit studiilor realizate de Comisia Europeană, abandonul școlar este cauzat de problemele personale sau de familie, dificultăți de învățare sau, în cele mai multe cazuri, situația socioeconomică precară, care, din păcate, se poate traduce prin imposibilitatea părinților de a susține achizitionarea rechizitelor sau a obiectelor vestimentare necesare frecventării cursurilor fizice, ori a mijloacelor informatice pentru asigurarea accesului la cursurile în format online”, se arată în expunerea de motive.

Regulamentul-cadru din 4 iulie 2022 prevede clar că elevii nu pot fi sancționați în niciun fel pentru faptul că nu poartă uniforma școlară specifică unității de învățământ. Această reglementare subliniază importanța respectării drepturilor și libertăților individuale ale elevilor, protejându-i de eventuale măsuri disciplinare legate de vestimentație. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel