Scrisoarea unei tinere mame către soțul său a devenit virală: ”Mai devreme sau mai târziu mă voi prăbuși și va fi o problemă pentru noi toți.”

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Engin Akyurt: Pexels
Fotografie de la Engin Akyurt: Pexels

Decizia de a aduce un copil pe lume are avantajele și dezavantajele sale, nu are rost să negi. Dincolo de bucuria unei noi vieți care se naște și va crește în mâinile cuiva, un proaspăt părinte nu poate evita să se gândească la aspectele practice și zilnice ale îngrijirii unui mic.



Fericirea poate lăsa uneori loc oboselii, fricii de a nu putea gestiona totul și umbrește frumusețea momentului. Dacă sunteți însă doi și nu doar unul dintre părinți se ocupă de sarcinile legate de nou-născut, totul poate deveni mai simplu. 

Este exact ceea ce femeia despre care vom relata în cele ce urmează a încercat să-i transmită soțului ei. O mamă care, obosită și epuizată mai ales din cauza lipsei de somn, a decis să-și pună problema pe hârtie și să-și lase soțul să o împărtășească.

Celeste Yvonne este o scriitoare și o mamă care a devenit faimoasă pentru publicarea unei scrisori pe care i-a scris-o soțului ei. În numeroasele replici care compun scrisoarea, femeia se adresează partenerului ei și nu face altceva decât să-i trimită un semnal de ajutor.

”Am nevoie de mai mult ajutor”

Mamă muncitoare a 2 copii, a ajuns la punctul în care a decis să ceară mai mult sprijin. 

„Bună dragă soț am nevoie de mai mult ajutor. Noaptea trecută a fost foarte grea: aveam nevoie să dorm, dar copilul nostru a continuat să plângă. L-am lăsat în grija ta, totuși tu te-ai hotărât să-l duci în cameră, unde încercam să mă odihnesc, l-ai pus în pătuț și ai plecat, lăsându-mă încă o dată cu povara de a-l liniști”, scrie femeia în scrisoarea adresată soțului ei.

Un gest prin care femeia a decis să vorbească sau mai bine zis, să scrie în acest caz, o acțiune în care se simte mai liniștită, pentru a evita apariția lipsei totale de comunicare între ea și partenerul ei. Nu vorbea doar despre odihnă, în mesajul său era o cerere generală de ajutor, chiar și în ceea ce privește lucrurile practice de făcut în timpul zilei. Urmărirea copilului de îndată ce se trezește, însoțirea acestuia la baie, pregătirea lui și punerea cap la cap a lucrurilor utile pentru școală: toate acțiunile care, în cele mai multe cazuri, sunt aproape o „datorie” maternă. 

”Mulțumește-mi din când în când... am nevoie de asta”

„Dacă mă ajuți, pot să-mi iau o clipă pentru mine – scrie Celeste – pot să beau o cafea, să pregătesc prânzul pentru toată lumea mai calm, trebuie să am și câteva ore pentru mine în weekend, pentru a reuși să reven pe drumul cel mai bun și încă să mă simt ca o persoană. Și apoi - continuă ea - aș dori puțină recunoștință din partea ta. Uită-te la ce fac și mulțumește-mi din când în când, am nevoie de acest lucru. Apelul meu pentru sprijin nu poate fi amânat: dacă voi continua așa, mai devreme sau mai târziu mă voi prăbuși și va fi o problemă pentru noi toți.” 

Cuvinte sincere care,într-un final, au schimbat cursul situației. După izbucnirea ei, lucrurile au luat o altă întorsătură și totul a mers bine. Dar Celeste, odată ce și-a stabilizat familia, a decis să ajute alte persoane care se află în aceeași situație cu ea. Ea a împărtășit aceste rânduri și le-a explicat.

Pentru ea, a vorbi, a discuta, a nu ține totul înăuntru și a cere o mână de ajutor fără teama de a fi văzută ca fiind fragilă, este singura cale de urmat. Numai în acest fel relațiile pot fi cu adevărat salvate. 

Celeste a făcut-o și este disponibilă să ofere sfaturi oricărei persoane care dorește sprijin.

Mărturisirea mamei Celeste

”La câteva săptămâni după ce s-a născut primul meu copil, mi-am sunat medicul în disperare. „Nu mă simt bine”, am spus. Nu mă conectez cu copilul. Sunt atât de obosită, încât nu cred că pot face asta.”
Abia după câteva luni am aflat că mă lupt cu depresia postpartum severă. Pentru a adăuga la ea, am băut pentru a potoli luptele pe care le simțeam înăuntru. Nimeni nu mi-a sugerat să mă îndepărtez de alcool. Nimeni nu a menționat că alcoolul este un deprimant și că mi-ar înrăutăți situația deși au văzut pe profilul meu de pacient că m-am marcat ca un băutor ocazional.
Și din punct de vedere social așteptările de a bea erau predominante. Cel mai frecvent cadou pe care l-am primit după naștere a fost alcoolul. Familia a adus chiar și șampanie la spital a doua zi după nașterea copilului. Am normalizat alcoolul și maternitatea ca și cum ar merge împreună ca untul de arahide și jeleul. (...)
Și când o mamă recunoaște că se luptă, trebuie să o ținem de mână și să o ghidăm prin asta. În cele din urmă, mama trebuie supusă la mai mult verificări după ce a născut, tot la fel de multe câte avem la copil. Trebuie să avem conversații despre cum se simt mamele și dacă suferă în tăcere. Pentru că dacă o proaspătă mamă suferă, are nevoie de ajutor, nu de vin”, a scris Celeste într-o postare pe profilul său social.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila, Autorul articolului: Parintisipitici Team | Categorie: Monden




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel