Situație surprinzătoare la Examenul de Bacalaureat în Brăila.
Scandal la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. Pentru mai mulţi elevi, examenul maturităţii s-a transformat într-o umilinţă, după ce au fost presaţi de profesori să nu vină la prima sesiune de Bac, ci doar la cea de toamnă.
"M-a pus să semnez, cum ar veni, care nu e un act oficial, să dau pe proprie răspundere că nu dau bacul în cazul în care sunt promovat", spune un elev, potrivit Observatornews.
Mărturia revoltătoare este a unui elev de clasa a douăsprezecea căruia profesorii i-au decis viitorul. În loc să completeze cererea de înscriere la Bacalaureat, a fost convins să nu se ducă la examenul din iulie. "Zic că se duce liceul în jos, dar de fapt nu are nicio treabă".
Un alt coleg a trecut prin aceeaşi umilinţă. A fost ameninţat că va fi lăsat corigent dacă va îndrăzni să se înscrie la prima sesiune. "Nu s-a vrut să se intre în bac că să nu se scadă media bacului. Că nu intru în prima tură de bac. Acordați-mi o şansă și o să vă dovedesc că nu e așa!", a spus elevul.
Rată de promovare în liceul în care învaţă cei doi a depăşit 60 la sută în prima sesiune. Anul trecut, a fost cu 10 procente mai mică, iar în trecut, de două sau chiar de trei ori mai mică. Directorul şcolii neagă acuzaţiile.
Practica a fost descoperit în 2018 când mai multe ONG-uri şi asociaţii de părinţi susţineau că peste 30.000 de elevi de clasa a opta au fost convinşi să nu intre în examen. Se numeşte fenomenul Brăila, de la judeţul unde a apărut scandalul.
Fenomenul Brăila înseamnă că elevii sunt supuşi unei forme de şantaj de către profesorii sau directorii acestora. Absolvenţii de clasa a opta sau absolvenţii de clasa a douăsprezecea care nu au rezultate foarte bune la învăţătură sunt excluşi de pe listele examenelor naţionale. Tocmai pentru că şcoala să dea bine "în hârtii" atunci când se face centralizarea.
La sesizarea Observator, Ministerul Educaţiei a trimis inspectorii din Bucureşti în control şi condamnă ferm acest tip de comportament. La prima probă a bacalaureatului de toamnă, au lipsit mulţi. Nemotivat, peste 2.600. Iar 25 au fost daţi afară pentru că au încercat să copieze. Au avut de comentat poezii de Eminescu şi Bacovia.
Întrebat cât a învățat, un candidat răspunde cu: "Deloc". "Și atunci de ce ai venit?", întreabă reporterul. "Că să mă distrez", a fost răspunsul candidatului. "Mare spritz ce mă duc să fac. Nimic (nr. nu am scris)", declară alt candidat.
Marţi a avut loc examenul la matematică sau istorie, iar miercuri, proba la alegere a profilului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.